Fejes saláta – nem győzök belőle eleget enni, úgy szeretem!

Természetesen tojásos nokedli mellé szeretjük! :) , de csirkepaprikással se kutya. :-) viszont magában is nagyon finom!

Hozzávalók

 • Kis salátafejekből, kora tavasszal 4 fej, nagyobb salátából 2 fej,
  a saláta nagysága szerint;
 • 1,5 dl víz,
 • 1-2 kanál ecet,
 • 1 kávéskanál só,
 • 1 evőkanál olaj,
 • 1 kanál cukor.

Elkészítés

 1. Kora tavasszal a zsenge salátának külső, zöld leveleit is felhasználjuk, legfeljebb a levelek felső csúcsát vágjuk le. Később, a külső, durva leveleket leszedjük (salátafőzelék készítésére felhasználhatjuk), a belső, fiatal leveleket készítjük el. A salátát óvatosan, többször váltott vízben, bemártással (vagy zuhanyozó rózsája alatt) mossuk meg, a levelek tövénél különös gonddal húzzuk szét, hogy a hajlatban lerakódott földes, homokos részt eltávolítsuk. Megnézzük, hogy a levelek között nincsenek-e rovarok vagy rovarpeték. A megmosott salátát tálcára vagy szitára helyezzük, hogy a víz lecsurogjon róla.
 2. Elkészítjük a salátalevet.
  Hideg vízben először a cukrot oldjuk fel, majd hozzáadjuk a sót, amikor a cukor és a só feloldódott, a salátalevet ecettel megsavanyítjuk és belekeverjük az olajat. Megízleljük, kellemesen savanykás legyen, ne édesítsük nagyon meg. Ha nincs friss, finom olajunk, akkor ne használjunk, mert az állott olaj lerontja a saláta finom, üde zamatát. A salátát is és a levét is, fogyasztásig hideg helyen tartjuk. Közvetlenül tálalás előtt a salátafejeket félbe vagy negyedekre vágjuk, megmártjuk a salátalében, rózsaszerűen tálra helyezzük, ráöntjük a levét.
 3. Finomra vágott kemény tojással megszórhatjuk, vagy negyedekbe vágott kemény tojáscikkekkel díszíthetjük. Idényzöldségekkel dúsíthatjuk.

A madársalátát, galambbegysalátát hasonló módon készítjük. A fejes salátát elkészíthetjük majonézzel is vagy a nyers sárgarépa salátánál leírt öntettel, az öntetbe egy kávéskanál finomra vágott kaprot és metélőhagymát tegyünk. Ha így készítjük, a salátát kb. 2 ujjnyi széles szalagokra vágjuk fel, a salátalében megmártjuk és úgy helyezzük a majonézbe vagy tejfölös öntetbe. Készíthetjük úgy is, hogy 1 dl tejfölbe egy széttört kemény tojássárgáját simára keverünk és a lével megízesített salátával elkeverjük.