Fél évszázada indult a legendás Mazsola és Tádé című bábfilm

Idén 50 éve indult hódító útjára a Mazsola és Tádé, amely generációk kedvence lett.

A sikertörténet alapjait Bálint Ágnesnek köszönhetjük, aki rendszeres vonatútjai egyikén találta ki Mazsola, a kismalac karakterét, és Manócskát, aki nagy szeretettel és türelemmel neveli házsártos barátját. Mazsola és Manócska kalandjaiból született meg a Mazsola névre hallgató sorozat 1963 novemberében.

Mazsola hangját a kor egyik nagy sztárja, Havas Gertrúd kölcsönözte, a gyerekek nagyon hamar megszerették a bábsorozatot, hiszen a főhős sokszor épp úgy viselkedett, mint egy szárnyait próbálgató kisgyerek. Manócskára jutott a bölcs felnőtt szerepe, hiszen türelmes, halk szavú, szeretetteljes volt. Az ő hangját Bölöni Kiss István adta, sőt, a bábokat is ő, valamint Havas mozgatták ebben az időben. 

Pár év után a készítők szerették volna felfrissíteni a sorozatot, ennek okán csöppent a történetbe Tádé, a kistestvér. Így jött létre 1969-ben a Mazsola és Tádé, ami tulajdonképpen a korábbi sorozat folytatása volt. Tádé megjelenésével kibővültek a történet lehetőségei, hiszen így olyan élethelyzetek is megjelenhettek, amik akkor állnak elő, ha újabb gyermek érkezik egy családba.

Tádét nagyon hamar elfogadták és megszerették a nézők, így a készítők várakozásai maximálisan teljesültek. Tádé hangja Váradi Hédi volt, azonban a hatvanas évek végén már rendelkezésre állt az a technika, melynek segítségével utólag lehetett szinkronizálni a bábfilmeket, így a színészeknek már nem kellett bábozniuk. Váradi korának elismert és szeretett drámai színésznője volt, és „Tádéként” is komoly sikereket aratott. 

A Mazsola és Tádé mindössze három évadon keresztül tartott, ugyanis a magánéletben is egy párt alkotó Havas Gertrúd és Bölöni Kiss István tragikus és korai halála miatt nem készült több rész a sorozatból. Havas és Bölöni Kiss szénmonoxid-mérgezésben hunytak el 1982-ben.