Felkészülés a bölcsire! 4 hasznos tanács a zökkenőmentes beszoktatáshoz

Az Anyával szimbiózisban töltött 1-2 éves időszak után, minden család életében nagy változás a bölcsis korszak kezdete. De, mint minden ilyen változásra, erre is megfelelően fel lehet készülni, hogy könnyebbé tegyük a gyerek és magunk számára az előttünk álló időszakot! Most 4 hasznos tanácsokat szedtünk most össze azoknak az Anyukáknak, Apukáknak, akik a beszoktatás előtt állnak!

1. A mese ereje

Számtalan tanulmány és pedagógia érvelés bizonyítja, hogy a gyerekek szívéhez a mesén keresztül vezet az út! Napjaink gazdag gyerekirodalmában már a bölcsisekre is gondoltak, a Poci mesék diafilm például pont azért készült, hogy a bölcsis napokra felkészítse gyermekünket. Segítségül hívhatjuk Bogyót és Babócát, vagy Anna, Peti, Gergőt is. Róluk és számtalan aranyos történek készült, amely az óvodára készít fel! Legyünk kreatívak és cseréljük a „óvoda” szót „bölcsire”! Természetesen nem csak könyvből vagy diafilmből mesélhetünk. Sok gyermek nagy kedvence a „fejből mesélés”. Elég csak kreálnunk egy képzeletbeli szereplőt és nincs is más dolgunk, mint „útnak indítani őt a bölcsődébe”. A siker garantált lesz!

2. Látogassunk el a „tetthelyre”

Ha megalapoztuk a bölcsi témát mesékkel, akkor akár el is látogathatunk a bölcsibe. Magunkkal vihetjük a kicsit a beiratkozásra, megmutathatjuk neki a csoportszobát, vagy bemutathatjuk a gondozónéniknek. Ha kicsit bátortalanabb csöppséggel van dolgunk, akkor elegendő, ha kerítésen kívülről figyeljük meg a bölcsis gyerekeket. Finoman felhívhatjuk a figyelmét a számára izgalmas játékokra, kismotorra, hintára, csúszdára. A lényeg, hogy semmit sem szabad erőltetni, a lelkesedést sem szabad sürgetni!

3. Vitaminok

Ha túlestünk a lelki „alapozáson”, akkor kezdődhet a fizikai felkészülés. Nem árulunk zsákbamacskát, minden bölcsődei időszakban számítani lehet arra, hogy a pici betegségeket szed össze a társaitól. Ez egy nagyon bosszantó, ugyanakkor szükségszerű folyamat, hiszen ekkor erősödik és fejlődik az immunrendszer, az új közegben törvényszerű, hogy új bacikat szed össze gyermekünk. A legkönnyebben vitaminokkal tudunk segíteni gyermekünk szervezetének. Fontos a C és D vitamin pótlás, de használhatunk komplex multivitamin készítményeket is. A legjobb, ha a védőnővel vagy a háziorvossal egyeztetünk ez ügyben, hiszen nekik van alapos kórismeretük, amit figyelembe tudnak venni a javaslatnál!

4. Napirend

A legtöbb bölcsőde, köztük a Baby Bocsok is úgy állította össze napirendjét, hogy az általánosságban illeszkedjen egy 1-3 éves gyerek igényeihez. Értem ez alatt a napi többszöri étkezést (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna), a napi egyszeri alvást, mesélést, a mindennapos levegőzést, éneklést stb. Annak érdekében, hogy minél több dolog, kényelmesen beleférjen a napba, bizony tartanunk kell magunkat a napirendhez, amihez majd az érkező gyerekeknek is alkalmazkodniuk kell. Ha a Te gyereked hétalvó, vagy későn fekvő, nehezen ébredő kismanó, akkor bizony érdemes ezekre a helyzetekre is jó előre készülni. Lehet korábbra hozni az esti fürdetést és vacsorát, amivel az esti fektetés is szép lassan előbbre kerülhet. Lehet előbb megkezdeni a délutáni alvást, pár nap alatt ez is megteheti a hatását!

Nektek van még tuti tippetek? Várjuk szeretettel beszoktató jó tanácsaitokat, tapasztalataitokat Facebook oldalunkon!

Vagy a honlapunkon: http://babybocsokbolcsode.blog.hu/

Zökkenőmentes beszoktatást és hajrá Anyukák!

Érdeklődés és jelentkezés: 06-70-546-28-24