Fermentáljunk finom cukkinit

A fermentálás egyszerű, gyors, és olcsó folyamat. Az eredmény viszont minden pénzt megér, fantasztikus ízek és színek, ráadásul munka se sok van vele. Sok féle zöldséget lehet fermentálni, most egy nagyon finom cukkinis ötletet adunk. A fűszerezés tetszés kérdése, akár kapor és más fűszer is kerülhet bele, ez egy alap recept.

Hozzávalók 2 db 1 literes üveghez:

  • 1 nagyobb cukkini karikára vágva,
  • 2 nagy fej lilahagyma karikára vágva,
  • 1 evőkanál egész fekete bors,
  • 1,5 liter víz,
  • 1,5 evőkanál só (ha lehet jódozatlan).

Elkészítés:

Felforraljuk a vizet, hozzáadjuk a sót és hagyjuk kihűlni. Az üvegeket alaposan kimossuk, sterilizáljuk, miután a sós víz már kihűlt, elkezdjük az üvegekbe rétegezni az alapanyagokat. Fontos, hogy ne öntsük a zöldségekre a meleg sós vizet, mert ettől megpuhulnának. Egy réteg cukkini, rá egy réteg lilahagyma, néhány szem bors. A rétegezést addig folytatjuk, amíg majdnem megtelik az üveg, maradjon egy bő ujjnyi hely az üveg fedeléig.

A zöldségeket le kell szorítanunk egy méretesebb szelet cukkinivel, vagy ha van kéznél, savanyúság leszorítóval. Ha ezzel megvagyunk, felöntjük a kihűtött sós lével. A zöldségeket lepje el a lé, de az üveg tetőig ne érjen, egy pici hely maradjon. Az üvegre tetőt teszünk, majd szobahőmérsékletű helyre rakjuk, napfénynek nem kell érnie.

Naponta kinyitjuk egy picit az üvegeket, elég csak egy kicsit lazítani a tetőn, hogy az üvegben létrejött gázokat kiengedjük. 4 – 5 nap elteltével fogyasztható is a fermentált cukkinink. Akik nem szeretik a nyers hagymát az erős íze miatt, ne aggódjanak, mert így kevésbé lesz erős, sokkal finomabbá válik. Hűvös helyen tartva, sötétben sokáig eláll, azonban a fermentált zöldség nagyon finom, ezért vélhetőleg hamar el fog fogyni.