Futópad karácsonyra, szabadság és egészség

Miután 1981-ben Hugh Hudson rendezésében a „Tűzszekerek” című film begyűjtött 4 Oscar díjat, lehetett sejteni, hogy az atlétika világszerte fellendül majd és olyanok is futócipőt húznak, akik azelőtt messze elkerülték ennek a mozgásformának minden fajtáját. Ez a film adta talán az első nagyobb lökést a futás és a kocogás népszerűvé válásának történetében. Aztán benépesültek a parkok, egyre több városi és erdei futópálya biztosította a rendszeres mozgás lehetőségét, mígnem…

Egyre kényelmesebbek lettünk és az időjárás, valamint a körülmények bizonytalansága – no és persze a technika fejlődésének következtében – megjelentek a futópadok, amelyek ma már világszerte millióknak biztosítják az igényes napi mozgásformát. A futópadoknak, futógépeknek nagyon sok fajtáját kínálják a forgalmazók, éppen ezért különösen azoknak, akik körültekintően, minden igényt kielégítően szeretnének dönteni, nagyon fontos, hogy professzionális szakértelemmel rendelkező kereskedéstől, szakértőktől gyűjtsék be a szükséges információkat.

Ajándék hosszútávra

Karácsony előtt minden bizonnyal sokakban felmerül az ötlet, milyen jó is lenne meglepni szeretteinket egy futópaddal, hiszen ha az egészséges életmód körülményektől és kifogásoktól mentes lehetőségét adjuk ajándékba, az valóban a legjobb ötletek egyike. Amikor az elhatározás már körvonalazódott bennünk, hogy kinek is szánjuk ezt a sporteszközt, akkor érdemes egy szakértővel átbeszélni, alaposan utánaolvasni, hogy pontosan milyen igényeknek és körülményeknek kell megfelelnie az ajándékba szánt futópadnak. A szakemberek segítenek eligazodni, hogy mire is kell odafigyelnünk azért, hogy ne csak „futó” hanem hosszú távú élményt tudjunk ajándékozni.

A helyszűke nem akadály

Elsőként azt kell felmérnünk, hogy ahová helyileg szánjuk a futópadot, vajon ott elfér-e, és kényelmesen lehet-e használni. Ez a legfontosabb szempont, hiszen minden jószándékunk ellenére annál bosszantóbb nincs, ha az ajándék kicsomagolatlanul „megy vissza a feladóhoz”, mondván nincs hely a felállítására, vagy ha a futópadot beállítanák a lakásba, „szeleburdi családként”, már csak a plafonon tudnának közlekedni. Persze ha olyan stílusos és könnyen elrejthető terméket választunk, mint például az Everfit TFK 135 Slim futópad, akkor nem érhet a helyszűkéből adódó kellemetlen meglepetés senkit, ráadásul színében is kiválaszthatjuk azt, ami a leginkább illik a megajándékozotthoz, vagy éppen a lakás stílusához.

Teljesítményre hangolva

Fontos szempont, hogy a walkingpad használója sétára, esetleg laza kocogásra, vagy éppen atlétákat meghazudtoló futásra kívánja-e használni a gépet. A teljesítményekben komoly különbségek vannak, éppen ezért a futópad kiválasztásnál mindenképpen kérjük szakember segítségét a teljesítményigény pontos „behangolására”, hiszen ezen a hangoláson múlhat, hogy valóban élvezetes és hasznos élményt nyújtson használójának a futópad.

Zajszint

Amennyiben a szomszédokkal nem szeretnénk elhitetni, hogy egy konditeremet költöztettünk a lakásba, akkor érdemes arra is figyelni, hogy a futópad működés közben ne bocsájtson ki olyan „hangerőt”, amely már zavaró lehet a szobafalak túlsó oldalain. Ez különösen akkor lényeges szempont, ha panel, vagy társasházba szeretnénk ajándékozni a futógépet. Családi házaknál és a tanyavilágban ez a probléma természetesen kevésbé releváns.

A rendelkezésre álló programok

Ma már olyan edzésprogramok is beépítésre kerültek a különböző kategóriájú futópadokba, hogy kis egyéni szorgalommal is a legprofesszionálisabb „szakmai kiszolgálást” kaphatjuk, arról nem is beszélve, hogy a gépbe beépített tudással akár egy személyi edzőt is megspórolhatunk.

Apropó spórolás. Akik azelőtt hetente többször elmentek konditerembe futópadozni, ott bérletet váltottak, autóztak vagy buszoztak, a drága idejüket áldozták az oda-vissza jutásra, vagy éppen rendszeresen vásárolták a különböző terepadottságokhoz leginkább alkalmazkodó lábbeliket, Nekik duplán hasznos ajándék lehet egy futópad.

Amikor valakinek életformájává válik a tempós séta, a kocogás, vagy éppen a futás, akkor gyakran meg kell küzdenie a természeti kihívásokkal, hiszen például szakadó esőben, mínusz fokokban, vagy kánikulában a tűző napon hódolni a szenvedélyének enyhén szólva is kényelmetlen, arról nem is beszélve, hogy az egészségünknek sem feltétlenül használnak az ilyen körülmények között letudott kilométerek. Az időjárás mellett a lábunk alatt futó talaj minősége sem mindegy, hiszen a futópadok speciális ruganyosságot biztosító felülete a térdet és az ízületeket koránt sem terhelik meg olyan szinten, mint például a városokban elérhető bitumenes utcák. Arról nem is beszélve, hogy az otthonokban felállított futópadoknál nem kell attól tartanunk, hogy egy előttünk haladó autó kipufogóját kelljen szagolnunk, vagy hogy éppen ránk sötétedik. Ha minden világos, akkor már csak a pénztárcánknak megfelelő megoldást kell megtalálnunk, hogy jöhessen a Paudits Béla tolmácsolásában is sok örömet szerző „Kis (otthoni) Kocogás”.