Grill receptek grillsütéshez, 25 fenséges válogatott recept!

A grillen sütött ételek íze káprázatos! Remek családi program a kerti sütögetés, így most összegyűjtöttük a legjobb grillrecepteket, hogy mindenki találhasson közöttük olyat, amely elnyeri a tetszését!

Süllő vagy ponty szelet Molnárné módra:

Hozzávalók: 5 db 30 dkg-os süllő vagy 1 db 2 kg-os ponty, 10 dkg vaj, másfél citrom, só, petrezselyem zöldje.

A gerinccsontról óvatosan lefejtett süllő vagy ponty szeleteket besózzuk. Zsiradékba mártva a közepesen forró rostra helyezzük, a szeletek mindkét oldalát szép pirosra sütjük. A megsült halszeleteket lapátkanállal óvatosan tányérra tesszük, finomra vágott petrezselyem zöldjével meghintjük és kevés citromlevet csepegtetünk rájuk. Meghámozott és jó vékonyra vágott citromszeleteket rakunk minden halfilé tetejére. A vajat kis serpenyőben habzásig felhevítjük, majd a halszeletekre öntjük. Köretnek forró petrezselymes burgonyát adunk és céklaszeletekkel díszítjük.

Harcsaszelet roston sütve:

Hozzávalók: 1 kg harcsa (színhús) másfél citrom, só, 3 dl tartármártás.

A harcsa derékrész bőrét óvatosan lefejtjük – ha túl zsíros, vágjuk le a zsírréteget is róla – és szép, nem túl vastag szeleteket vágjunk belőle. A szeleteket húsverő kalapáccsal kissé megveregetjük, majd sózzuk. Olajba vagy olvasztott zsírba mártva a grillsütő rostjára helyezzük a szeleteket és mindkét oldalukon pirosra megsütjük. Azonnal, forrón, sült vagy vajas burgonya körítéssel tálaljuk. Néhány citrom gerezddel vagy vegyes salátával díszítjük. Külön edénykében tartármártást is adhatunk hozzá.

Kapros gombafejek roston sütve:

Hozzávalók: 75 dkg közepes nagyságú csiperke gomba, 10 dkg vaj, 1 csomag kapor, só, törött bors.

A megmosott gombafejeket sózzuk, az előzőleg eltávolított gombaszár üregébe törött borsot hintünk, majd egy kevés finomra vágott kaprot teszünk bele. Utána minden gombafejbe egy-egy csipetnyi fagyos vajat helyezünk. A grillsütőbe nyílásukkal felfelé sorban berakjuk a gombafejeket és puhára pirítjuk. Főételként adhatjuk petrezselymes párolt rizs körítéssel, de különböző roston sült húsok mellé kiegészítésként is tálalhatjuk.

Hátszínszelet sült hagyma karikákkal:

Hozzávalók: 5 db 20 dkg-os hátszínszelet, 30 dkg vöröshagyma, 10 dkg zsír, só, törött bors, kevés liszt.
A hátszínszeleteket pár órával sütés előtt kissé kiverjük, inas széleiket bevagdaljuk és előfűszerezzük. Ezt úgy végezzük el, hogy a szeleteket sóval, törött borssal megszórjuk, kevés mustárral bekenjük. A szeleteket ezután porcelán edényben egymásra rakva a hűtőszekrénybe tesszük. Néhány órai pihentetés után az előkészített hátszínszeleteket a forró grillsütőbe téve mindkét oldalukon olvasztott zsírral megkenve félangolosra sütjük. Közben bő forró zsírban a gyengén meglisztezett, karikára vágott hagymát aranysárgára sütjük és szűrés után széjjelterítjük, hogy ropogós maradjon és ne váljék keserűvé. A hátszínszeleteket a grillsütőből kivéve azonnal tálaljuk sült burgonya és saláta díszítéssel. A sült hagyma karikákat a sült szeletek tetején lazán helyezzük el.

Nyárson sült borjú (sertés) szeletkék jó háziasszony módra:

Hozzávalók: 60 dkg borjú- vagy sertéscomb, 10 dkg libamáj vagy 10 dkg csirkemáj, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg füstölt szalonna, só, zsír.

A borjú vagy sertés színhúsból egyforma 3 dkg-os érmécskéket vágunk ki, a hússzeletkéket húsverővel kiverjük és megsózzuk. A libamájból, főtt sonkából és füstölt szalonnából is vékony szeletkéket vágunk. Ezeket a borjú vagy sertés szeletkékkel felváltva és ismétlődve a nyársra felfűzzük, maid sütés előtt kenőtollal olvasztott zsírral vékonyan bekenjük. A közepesen meleg grillsütőben ropogós pirosra megsütjük. Azonnal, forrón tálaljuk. Körítésnek burgonyapürét, vagy resztelt burgonyát adunk. Az utóbbinál ecetes uborkát vagy más egyéb salátát is tálalunk. Ha a libamáj beszerzése nehézségekbe ütközik, csirkemájjal helyettesítjük.

Bárányérmék roston:

Hozzávalók: 1 kg báránycomb, só, zsír.

A kicsontozott bárányhúsból apró, kb. 3 dkg-os érmécskéket vágunk ki és nem túl vékonyra klopfoljuk. Az inakat bevagdaljuk és az érmécskéket mindkét oldalon megsózva olvasztott zsírba mártva a forró grillsütő rostján szép pirosra megsütjük. Sütés után azonnal, forrón tálaljuk. Pirított burgonyát, kocka vagy szalma burgonyát, hagymás burgonyasalátát, vagy akár vajon párolt könnyű zöldfőzeléket adhatunk hozzá körítésként.

Zsiványpecsenye:

Hozzávalók: 80 dkg tisztított bélszín, 1 kg rozskenyér, 20 dkg füstölt szalonna, só, törött bors.

A bélszín hártyáit óvatosan eltávolítjuk és 10 egyenlő szeletre vágjuk. A bélszínszeleteket tenyerünkkel kissé lelapítjuk, sózzuk és behintjük törött borssal. A füstölt szalonnát is 10 egyenlő darabra vágjuk és húsverő kalapáccsal kissé megveregetjük. A rozskenyeret 12 egyenlő darabra vágjuk. Az egészet a nyársra felhúzzuk a következő sorrend szerint: 1 szelet kenyér, 1 szelet hús, 1 szelet szalonna. Ezt addig folytatjuk, amíg az összes hozzávaló el nem fogy. A két végére külön is húzzunk a kenyérből. A nyársat a grillsütőbe visszahelyezve mindaddig forgatjuk, míg a hús szép egyenletesen meg nem pirul. Közben a lecsepegő zsírral folyton locsolgatjuk. Ezután a nyársat kiszedjük, egy hosszúkás tálon azonnal tálaljuk. Külön paprikamártást adjunk hozzá.

Paprikamártást a következőképpen készítjük el: Hozzávalók: 3 db húsos érett paradicsompaprika, 2 dkg piros paprika, só törött bors, 1/2 dl vörös bor. A húsos érett paradicsompaprika csutkáját és magházát eltávolítjuk, húsát igen finomra megőröljük. A piros paprikát, sót, és törött borsot a vörös borral együtt finom mártásszerűvé keverjük. Hozzáadjuk a megőrölt paprikapürét és jól összevegyítjük.

Rablóhús nyárson:

Hozzávalók: 30 dkg sertés szűzpecsenye, 30 dkg marha vesepecsenye, 20 dkg libamáj, 20 dkg füstölt szalonna, 20 dkg vöröshagyma, 50 dkg burgonya zsír, törött bors, só.

A szűzpecsenyéről és a vesepecsenyéről a hártyát óvatosan lehúzzuk. Mindkét húsfajtából 10-10 egyenlő darabot vágunk, majd húsverő kalapáccsal kissé lelapítva, kerek szeletkéket formálunk. Ugyanígy 10 szeletkére vágjuk a libamájat. A füstölt szalonnát 20 egyenlő részre vágjuk, a vöröshagymát 15 vastag karikára, a burgonyát pedig 20 egyenlő vastagabb karikára. A szeleteket 5 egyenlő részre osztjuk, majd burgonyával kezdve és befejezve a sorrendet, felváltva felfűzzük őket 5 hurkapálcikára. Ne nyomjuk túl szorosan egymáshoz a szeletkéket, mert akkor a hő nem járja át egyenletesen és nem sülnek egyformán át. Az egészet olvasztott zsírral nagyon vékonyan megkenjük, közepesen meleg grillsütőbe téve, közben többször forgatva, szép lassan pirosra sütjük. A szeleteket a hurkapálcikákon hagyva bő vegyes salátával körítve tálaljuk.

Sertésflekken:

Hozzávalók: 5 db 20 dkg-os sertés tarja szelet, só, törött bors, pirospaprika.

Teljesen kicsontozott sertés tarjából készítjük. A tarja szeleteket kalapáccsal nem túl vékonyra kiverjük, megsózzuk, törött borssal meghintjük és a jól felhevített grillsütőben megsütjük. Sütés közben a szeleteket mindkét oldalán olvasztott paprikás zsírba mártott kenőtollal megkenjük. Tálaláskor a tál vagy tányér közepén felhalmozott sült burgonyára helyezzük a flekkeneket. Körítésnek cikkekre vágott, savanyított fejes káposztát teszünk még mellé. Köríthetjük még vegyes salátával is, amibe szintén teszünk káposztát. A flekkenhez külön mártásos csészékben fűszeres paprikás mártást is tálalunk, amit úgy készítünk, hogy a kissé felhevített zsírba piros paprikát és törött borsot keverünk, megsózzuk és kevés fehér borral (3/4 dl) rögtön felengedjük.

Tordai Lacipecsenye:

Hozzávalók: 1 kg bőrös süldő karaj, só, pirospaprika.

Fiatal süldő karajt használjunk erre a célra, rajta hagyva a szalonnaréteget és a bőrt is. A bőrös karajt kicsontozzuk és felszeleteljük. Ha a karaj kisebb, előbb egy fél szeletet vágunk, de nem vágjuk át teljesen a húst, csak a következő szeletnél. Az így levágott, szétnyitható szeletet húsverő kalapáccsal kissé kiverjük. Szélein a bőrt bevagdossuk, megsózzuk és olvasztott paprikás zsírba mártjuk, majd jól felhevített grillsütőbe helyezzük és mindkét oldalát szép pirosra, ropogósra sütjük. Köretnek sült burgonyát, céklát és paprika salátát adunk.

Ürüborda udvarhelyi módra:

Hozzávalók: 10 db ürüborda, 10 dkg füstölt szalonna, 1 doboz zöldbab konzerv, 6 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, zsír, só törött bors, pirospaprika, petrezselyem zöldje. Az ürübordákat besózzuk, borsozzuk, majd a forró grillsütőben gyengén pirosra átsütjük. Közben a füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk, serpenyőben kissé átpirítjuk, hozzá adjuk az apróra vágott hagymát és megfonnyasszuk. Hozzátesszük a lehéjazott, kockára vágott paradicsomot, megsózzuk, meghintjük pirospaprikával, kevés fokhagymával és törött borssal ízesítjük, majd az egészet néhány percig pároljuk. Végül hozzákeverjük a leszűrt zöldbabot és ezzel összerázogatjuk. Tálaláskor az ürübordákat a tál közepére helyezzük, tetejére ráborítjuk a paradicsomos zöldbabot és meghintjük vágott petrezselyem zöldjével. Köretnek hasáb burgonyát is adhatunk hozzá.

Nyárson sült ürü érmék szalonnával:

Hozzávalók: 80 dkg ürücomb (színhús) 20 dkg füstölt szalonna, zsír, só, törött bors.

Az ürücombból kb. 3 dkg-os szeletkéket vágunk. Húsverővel kiverjük, sózzuk és törött borssal gyengén meghintjük. A füstölt szalonnát vékony szeletekre vágtuk. A hús és füstölt szalonna szeleteket vegyesen felfűzzük a nyársra, nem túl szorosan, majd kenőtollal olvasztott zsírral vékonyan megkenjük. A forró grillsütőbe téve lassan szép pirosra átsütjük. Köretnek sült burgonyát vagy resztelt burgonyát adhatunk hozzá, tetszés szerinti saláta díszítéssel.

Nyárson sült jérce:

Hozzávalók: 70-80 dkg-os tisztított, belezett jérce, só.

A megtisztított jércét kívül-belül megsózzuk, alsó combvégeit a felbontásnál vágott nyíláson keresztül dugjuk. A nyárstűt egyik oldalon közvetlenül a szárnyvégek alatt szúrjuk be, majd a jérce belsejében végighaladva az úgynevezett püspökfalat felett a gerinccsontot átszúrva fűzzük fel. Ha a felfűzésnél előírt módon járunk el, a jérce a nyárssal együtt egy irányban egyenletesen fog forogni és nem pörög vissza az ellentétes irányba. Ezután a nyársat a grillsütőbe visszahelyezve nem túl erős hőfokon a jércét ropogós pirosra sütjük. Tálaláskor a jércét feldaraboljuk, szalmaburgonyával körítjük és salátával díszítjük. A grillsütő alján elhelyezett tálba sütés közben csurgó húsnedveket és zsírt a feltálalt jérce megöntözésére jól felhasználhatjuk. Hasonló módszerrel fiatal pecsenye-kacsát is igen ízletesen és ropogósra megsüthetünk.

Grillsütésre alkalmas egyéb ételek

Vagdalt hús Bercy-mártással:

Hozzávalók: 30 dkg vagdalt marhahús, 30 dkg vagdalt sertéshús, 4 nagy tejben vagy vízben áztatott zsemlye, 2 tojás, 1 dl friss tejfel, 5 dkg vaj, só, törött bors, vagdalt petrezselyem zöldje. Nem kell a hentestől mártáshoz vagy töltelékhez való húst kérni. Elegendő a kevésbé finom, olcsóbb húsfajtát megvásárolni, az éppen olyan ízletes és tápláló lesz. A darált húst jól sózzuk meg és hintsük meg törött borssal. Egy tálban a különböző húsokat összevegyítjük és a jól kinyomott zsemlét hozzáadjuk, majd belekeverjük a tojást, a tejfölt, a sót, a borsot és a vagdalt petrezselyem zöldjét. Az egészet jól összekeverve sertésbőrbe vagy pergamenbe csomagoljuk. A pergament előbb vajjal, vagy olajjal megkenjük. Az egészet a kosárba helyezzük és kb. egy óráig sütjük.

Bercy-mártás: Ez a mártás a nevét a párizsi Berccy nevű borkereskedőtől kapta. A környékbeli bisztrók híresek voltak roston sült specialitásukról, amit fehérbor mártással tálaltak.
Hozzávalók: 2 leveses kanál vagdalt csemege hagyma, 1 leveses kanál vagdalt petrezselyem zöldje, 15 g só, 4 dl fehérbor, egy citrom leve, 10 dkg vaj, 1 mogyorónyi nagyságú húskivonat. A csemegehagymát egy edényben a borban főni hagyjuk. Az edényt lefedjük. Időnként megforgatjuk. 10 perc múlva a fedőt levesszük és egyharmadára lefőzzük. A húskivonatot, a sót és a petrezselyem zöldjét hozzáadjuk. A tűzről levesszük és a vajat is hozzáadjuk. A vajat keverés közben olvadni hagyjuk. Végül a citrom levét ráöntjük.

Borjúvese sütve:

A húst kicsontozzuk. A vesét körülvevő zsiradék jó részét eltávolítjuk, a húst a vese köré tekerjük, amit most a hús teljesen körülzár. Ezután a húst összekötözzük. Az elkészített pecsenyét a grillsütőbe helyezzük és egy félkilónyi mennyiséget fél óráig sütjük.

Nyúl mustárban:

Egy fiatal nyulat friss vajjal jól bekenünk, belsejét fűszerezzük és a nyárskosárba helyezzük. A zsírfogó tálba egy darab vajat helyezünk, megsózzuk és babérlevelet adunk hozzá. Sütés közben a húst többször tollecsettel, vajjal megkenjük. A sütés befejezése előtt 10 perccel a nyulat mustárral megkenjük, ami a kissé íztelen húsnak jó ízt kölcsönöz.

Sült körte égetve:

Hat kemény körtét 10 dkg cukorban meghengergetünk és a nyársakra felszúrjuk vagy a kosárba helyezzük. A tűzálló tálba, vagy a zsírfogó tálba 1 dl vizet öntünk és a megmaradt cukrot beleszórjuk. A körte sütése közben (kb. 20 perc) szirupot készítünk. A körtéket félbevágjuk és a kész szirupba helyezzük. Két-három kiskanál pálinkát adunk hozzá és égetjük.

Kétszersült szardíniával:

Egy gerezd fokhagymát és egy kis fej vöröshagymát a szardíniával olajban szétdörzsöljük sűrű masszává. Ezt a masszát vékony szelet kenyérre felkenjük és egy másik kenyérszeletet ráborítunk. Ezt a grillsütőbe helyezzük és szép pirosra megsütjük.

Saslik vagy kaukázusi nyársonsült:

Egy nyárshoz a következőket használjuk fel: 4 kis gomba, 4 kocka bárányhús, paprika, konyak, 4 kocka szalonna. A gombát leforrázzuk. A fa vagy fémnyársra a húst, szalonnát és a gombát váltakozva felszúrjuk. Sóval és paprikával fűszerezzük. A sütés végén konyakot öntünk rá és égetjük. A nyársonsültet rizs körettel tálaljuk.

Sült kolbász:

A kolbászt bármilyen sózott húsból készíthetjük. Főként vagdalt sertés- vagy. borjúhúst használhatunk, amit bélbe töltünk. Kevés olajjal megkenjük és a grillsütőben megsütjük.

Sült hal szeletek angol módra:

2-3 cm átmérőjű halszeleteket készítünk. Folyó vízben gyorsan megmossuk, tiszta ruhával megszárítjuk, sózzuk, törött borssal megszórjuk és lisztben meghengergetjük. A tojásfehérjéhez kevés olajat adunk és a halszeleteket belemártogatjuk, majd finom lisztben panírozzuk. A grillsütőben megsütjük és paradicsom-mártással vagy vízben főtt burgonyával tálaljuk. Kevés olajat használjunk. Tálaláskor friss vajat is adjunk.

Töltött paradicsom:

A paradicsomot kétfelé vágtuk. A belsejét kivágjuk. 10 dkg darált húst, tejben áztatott kenyeret, fél gerezd fokhagymát, egy fel apróra vágott hagymát, petrezselyem zöldjét, sót és törött borsot jól összekeverünk. A keveréket a paradicsomba töltjük, ezt a tűzálló tálba helyezzük és pároljuk.

Roston sült paradicsom:

Hozzávalók: 8 közepes nagyságú, kemény paradicsom, só, törött bors, 1 evőkanál olaj vagy 2 dkg vaj, esetleg 5 dkg reszelt sajt. A paradicsomok tetejét kereszt alakban bevágjuk, a vágatokat sózzuk, borsozzuk, tömhetünk bele reszelt sajtot is és a rostra fektetve, megsütjük. Sütés után meglocsoljuk az olajjal.

Roston sült vöröshagyma:

A hagymafejeknek csak a legkülső burkát húzzuk le, de hagyjunk rajta egy réteg barna héját, úgy fektessük a rostra. Fogyasztás előtt ezt a barna héjat lebontjuk és a forró sült hagymára sót meg kis darabka vajat teszünk.

Égetett őszibarack vagy banán:

A tűzálló tálat vagy a zsírfogó tálat vajjal kikenjük, az őszibarackot vagy banánt kétfelé vágjuk és a tálba helyezzük úgy, hogy a gyümölcs vágott oldala felfelé nézzen. Cukorral jól megszórjuk, kevés vajat adunk hozzá és sütjük, amíg a cukor barnulni kezd. A sütés végén körtepálinkát adunk hozzá és égetjük.