Gyuvecs – A lecsó és a rizses hús keresztezése! Próbáld ki, nem fogod megbánni!

A gyuvecs vajdasági étel, amely nagyon hasonlít a nálunk közkedvelt rizses húsos (burgonyás) lecsóra, az ízvilága nagyon közel van a magyar konyhához.

Klasszikus gyuvecs – vajdasági lecsó

Hozzávalók: 60 deka disznóhús, 20 deka zsír vagy olaj, 15 deka vöröshagyma, 20 deka zöldpaprika, 20 deka friss paradicsom, 10 deka rizs, 20 deka krumpli, só, bors, pirospaprika.

Elkészítése: A húst kockára vágjuk, mint a pörkölthöz. Kevés zsírban, paprikával meghintve, összezúzott fokhagymával, kevés vízzel felöntve félpuhára pároljuk. A hagymát karikára vágjuk és zsíron kissé megfonnyasztjuk. A rizst félpuhára pároljuk. A krumplit kis kockára, a zöldpaprikát és a paradicsomot darabokra vágjuk. Kizsírozott tepsi vagy tál aljára teszünk egy sor hagymát, erre rizst, egy sor párolt húst, krumplit, közben sózzuk, borsozzuk, majd egy sor paradicsomot, egy sor zöldpaprikát teszünk, legfelülre paradicsom kerüljön. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje és sütőben megsütjük.

Gyuvecs francia módra

Hozzávalók: Olaj, egy fej vöröshagyma, két paradicsompaprika, egy padlizsán, három paradicsom, só, törött bors, fokhagyma, petrezselyem-zöldje.

Elkészítés: Bő forró olajban megpirítunk egy fej apróra vágott vöröshagymát. Beledobunk két, magjától megtisztított és nagy kockára vágott paradicsompaprikát, egy meghámozott és szintén kimagozott karikára vágott padlizsánt, és három lehéjazott, négy részre vágott paradicsomot. Sóval, törött borssal, egy gerezd fokhagymával és egy csokor apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük és fedő alatt, lassú tűzön az egészet puhára megpároljuk. Lehet hirtelensült húsok mellé körítésként adni, de önálló fogásnak is megfelel. Kitűnő, ha virslit vagy debrecenit főzünk ki hozzá, de tojáslepénnyel is adhatjuk.