Haz epites és generál kivitelezés – ez a különbség!

haz epites

A haz epites mellett a generál kivitelezés kifejezéssel is egyre többet találkozhatunk ma már, azonban nem mindenki ismeri a kettő közötti különbséget. Mi is a különbség köztük, és melyik úton érdemes elindulni, ha otthonteremtés előtt állsz? Mutatjuk!

Haz epites

A haz epites hosszú történelemre tekint vissza, így ezt a fogalmat szinte mindenki ismeri. Természetesen nem jelent mást, mint amikor új házat tervezünk, majd építünk fel szinte a semmiből. Ez régen sem volt másképp, azonban a technológia fejlődésével a haz epites technikája és folyamatai is fejlődtek, így ma már jóval több lehetőségünk van, mint az, hogy saját kézzel építsük fel saját otthonunkat.

A nulladik lépés mindig a telek kiválasztása, amelyre építkezni szeretnénk. Amennyiben ez adott, a következő lépés a ház megtervezése, amelynek során érdemes szakemberhez fordulni, majd kiválasztani a megfelelő, elképzeléseinkhez is hű tervet. Ha a terv már adott, egy nagyobb pénzügyi tervezés és bizonyos esetekben hiteligénylés után kezdődhet a mesteremberek felkeresése.

A mesteremberek felkeresése napjainkban igen nehézkes, ugyanis sokszor elérhetetlenek lehetnek, elfoglaltak a sok munkától, és ha fel is tudják éppen az adott pillanatban venni a telefont, lehetséges, hogy túl sokára tudják csak elkezdeni a munkálatokat. Épp ezért sokan ilyenkor inkább várakoznak a jó építőcsapatokra, amelyeket ismerőseik javasoltak és még több évig nem kezdődnek meg a munkálatok.

Generál kivitelezés

Ebben a nehéz helyzetben jön képbe a generál kivitelezés. A generál kivitelezés leveszi a haz epites okozta terheket az ember válláról, ugyanis a tervezéstől kezdve egészen a kulcs átadásáig kézben tartja az építkezés folyamatát. Így a generál kivitelező csapat tulajdonképpen egészen a nulláról segít felépíteni álmaink otthonát úgy, hogy az az igényeinknek leginkább megfeleljen.

A generál kivitelezés segítségével kivitelezett haz epites remek lehetőség, ugyanis megkímél mindattól a stressztől, amelyet a mesteremberek hajkurászása, a határidők folyamatos kitolása és a pénzügyi bizonytalanság okozhat. Ekkor ugyanis már az első perctől kezdve tisztában van a megrendelő a határidővel és a költségekkel is, a munkálatokat végző szakemberek pedig adottak.

Haz epites vagy generál kivitelezés – ezt válaszd!

Arra, hogy a haz epites vagy a generál kivitelezés mellett dönts-e, sajnos nem tudunk semmiféle receptet ajánlani. A haz epites rengeteg stresszel és bizonytalansággal jár, azonban sok esetben pénzügyileg gazdaságosabb. A generál kivitelezés azonban csekély felárért cserébe biztos határidőket és költségeket nyújt, valamint egy olyan szakértő csapatot, akik az igényeid alapján alakítják ki új házadat.

A haz epites és a generál kivitelezés között tehát a különbség azon múlik, hogy magunk menedzseljük-e a teljes haz epites folyamatát úgy, hogy vállaljuk az állandó bizonytalanságot és idegeskedést, vagy egy generál kivitelező csapatot bízunk meg, akik az egész munkálatot felügyelik és vezetik. Reméljük, cikkünkkel segítettünk meghozni a döntést!