Hogyan válasszuk ki a megfelelő probiotikumot?

probiotikumok

Mik azok a probiotikumok, és miért van rájuk szükségünk?

A probiotikumok egy antibiotikum-kúra után vagy bizonyos betegségek esetén is segíthetnek a bélflóránk egyensúlyának helyreállításában. Ezen felül számos további pozitív élettani hatásuk van: támogatják az immunrendszert és az agy megfelelő működését, továbbá az emésztőrendszeri fertőzésekkel szemben is védelmet nyújtanak. De milyen szempontokat kell figyelembe vennünk ahhoz, hogy kiválasszuk a számunkra ideális probiotikum-készítményt? Mostani cikkünkben ezt járjuk körbe.

A probiotikumok olyan baktériumokból és gombákból álló, élő mikroorganizmusok, amelyek a bélrendszer mikroflóráját felépítő, jótékony, azaz probiotikus baktériumokhoz hasonlóak. Ha felborul a bélflóránk egyensúlya, akkor a probiotikumok bevitelével pótolhatjuk, „újratelepíthetjük” az egészséges emésztéshez szükséges baktériumállományt.

A probiotikus baktériumok több funkciót is ellátnak, ami miatt jelenlétük kulcsfontosságú a szervezetünk számára:

  • Megakadályozzák a méreganyagokat termelő kórokozók elszaporodását a bélnyálkahártyán, ezzel pedig elejét vehetik az emésztőrendszeri fertőzések kialakulásának.
  • Szerepet játszanak az emésztőenzimek, a B7-, B12- és K-vitaminok termelésében, valamint a nyálkahártyát védő vajsav előállításában is.
  • Elősegítik a tápanyagok felszívódását.
  • A bélflóra egyensúlyi állapotának fenntartásával pedig erősítik az immunrendszert, valamint hozzájárulnak az agyi működés normalizálásához is.

Milyen esetekben javasolt probiotikumot szedni?

A probiotikumokra a leggyakrabban antibiotikum-kúra közben és után, megelőzés céljából van szükségünk. Az antibiotikumok hatóanyagai ugyanis nem válogatnak a jótékony és a káros baktériumok között, ennek következtében pedig a bélflórát alkotó organizmusokat is károsítják. Ennek érdekében javasolt az antibiotikumok szedésének időtartama alatt, illetve azt követően, nagyjából egy hétig szedni probiotikumot, hogy helyreállítsuk emésztőrendszerünk működését.

A probiotikumokat ezen felül terápiás céllal is szedhetjük többek között gyulladásos bélbetegségek, felső légúti allergiás megbetegedések, hosszan tartó hasmenés vagy székrekedés, ízületi problémák, illetve húgyhólyag- vagy nőgyógyászati gyulladások esetén is.

Hogyan válasszunk probiotikumot?

A probiotikumoknak számos természetes forrása van, úgymint a joghurt, a kefir, a lágy sajtok és egyéb fermentált tejtermékek, a kovászos kenyér, a savanyú káposzta, a kovászos uborka és más sós savanyúságok. Ezen élelmiszerek fogyasztásával felturbózhatjuk az immunrendszerünket, ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal, hogy az egyes probiotikus baktériumtörzsek szervezetre gyakorolt hatása eltérő lehet, ezért az alkalmazás céljának megfelelően más és más típus lehet számunkra az optimális. Éppen ezért érdemes probiotikus étrend-kiegészítőket választani, amelyeken jelölve vannak a baktériumtörzsek, illetve a készítményben található baktériummennyiség is.

De mégis hogyan tudjuk kiválasztani a megfelelő készítményt? A legfontosabb szempont, hogy minél több törzset tartalmazzon: mivel a bélbaktériumok sokrétű kultúráját kívánjuk helyreállítani, a probiotikum hatékonysága is leginkább azon múlik, hogy minél többféle baktériumtípust tudjunk vele visszapótolni. Fontos arról is meggyőződnünk vásárlás előtt, hogy tartalmaz-e élő baktériumot a termék, illetve hogy milyen mennyiségben: optimális esetben az adagonkénti csíraszámnak minimum a 100 milliót kell elérnie.

A hasznos baktériumok szaporodását a bélrendszerben a prebiotikumok segítik, ezért figyeljünk arra is, hogy a termék tartalmazzon frukto-oligoszacharidákat vagy inulint! Mindezen felül lényeges szempont még a savvédelem is: ez szavatolja, hogy a baktériumokat ne károsítsa a gyomorsav, és élve eljussanak a végbélbe.

Probiotikum gyerekeknek: mire figyeljünk?

A csecsemőknek és kisgyermekeknek csakis a számukra kifejlesztett probiotikum-készítményeket adjuk! Ezek jellemzően olyan baktériumtörzseket tartalmaznak, amelyek természetesen is megtalálhatóak a bélrendszerben, és amelyekről kutatások során bebizonyosodott, hogy garantáltan biztonságosak és hatékonyak. A leggyakoribb baktériumtörzsek a gyermekek számár a Lactobacillus rhamnosus a hasmenés és a légúti fertőzések ellen, illetve a Bifidobacterium bifidum vagy Lactobacillus reuteri az emésztés és az immunrendszer támogatására.

Fontos tehát odafigyelnünk az általunk kiválasztott készítmény jellemzőire, minőségére, hogy ezzel biztosítsuk a kúra hatékonyságát. Mindemellett ajánlott egyeztetni kezelőorvosunkkal is a probiotikus étrend-kiegészítők fogyasztása előtt, különösen legyengült immunrendszer vagy krónikus egészségügyi kondíció esetén.