Így neveld az orchideádat!

Az orchidea ma már nálunk is elterjedt növény, ennek ellenére még mindig különlegesnek számít, sokan tartanak a gondozásától. Néhány alapszabály érvényes minden fajtánál, de a gondozási módszerek bizonyos pontokon eltérőek lehetnek. A legkönnyebb a tartása a lepkeorchideának, ezért is javasolt azok számára, akik kevésbé jártasak a növénygondozásban.

A hosszú szárán lepke formájú virágokat hozó, rövid, tömör, ovális levelű lepkeorchidea, azaz Phalenopsis léggyökerekkel rendelkezik. Természetes élőhelyén ugyanis a fákon nő, így táplálékát nem a talajból, hanem a levegőből szívja fel. A léggyökereket sose szedjük le a növényről és ezt a fajta orchideát ne is ültessük virágföldbe, mert a pusztulását okoznánk ezzel.

Ha át akarjuk ültetni, vásároljunk speciális ültető közeget – kókuszrost, tőzegmoha, fenyőkéreg, perlit keveréke -, amiben a növény jól érzi majd magát. A lepkeorchideánál az átültetés 2-3 évente esedékes, ilyenkor nincs szükség a korábbinál nagyobb cserépre, mert a növénynek csak a gyökérzete fog tovább fejlődni.

A lepkeorchidea a párás, meleg helyeket kedveli és bár a szakemberek igyekeznek őket minél inkább ellenállóvá tenni az európai időjárás szélsőségeivel szemben, a tartósabb hideget még mindig rosszul tűrik. Télen 18-23 fokban, nyáron 18-27 fokban érzik magukat a legjobban. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl meleg és ne legyen túl száraz a levegő az orchidea környezetében, de a huzatot és a közvetlen erős napfényt is kerüljük. A lepkeorchidea számára nincs szükség többre 50-60%-os páratartalomnál.

Fontos, hogy a növény soha ne álljon vízben, mert könnyen elindul a rothadás. Ha permetezzük, inkább reggel tegyük, hogy a levelek tövében összegyűlő víz a nap végére elpárologhasson. Aki nem szeretne a mindennapos locsolással bíbelődni, megteheti, hogy a növényt hetente vagy kéthetente egyszer 10 percre vízbe teszi. Az orchidea megszívja magát és a következő két hétben nem kell foglalkoznunk az öntözésével. Kéthetente ajánlatos tápoldatos vízbe tenni a növényt.

Az orchidea újravirágoztatása

Virágzás után az orchideának legalább egy hónapos pihenőre van szüksége. Ilyenkor nagyon kevés vízre van szüksége és a tápoldatot is hagyjuk el.

A virág szárát vágjuk le, de ne teljesen, csak az utolsó 3 percig. Hamarosan újra kivirágzik, bár az elsőnél kisebb virágokat fog hozni. Ha ez mégsem következik be, tápanyaghiány állhat a háttérben. A tápoldat elengedhetetlen ahhoz, hogy a növényt újravirágzásra bírjuk. Ha az egy hónapos pihenő időszak letelt, hetente adagoljunk megfelelő típusú tápoldatot az előírt mennyiségben.

Az orchidea locsolását esővízzel vagy felforralt, majd lehűtött vízzel oldjuk meg, hogy elkerüljük a leveleken a vízkő megjelenését.

Az újravirágzást elősegíthetjük a hőmérséklet csökkentésével is. Ha nyáron kint neveljük őket, csak akkor hozzuk be a lakásba, amikor a hőmérséklet már 12 fok alá csökken. Ha nyáron a lakásban tartjuk az orchideát, a fűtési szezon kezdete környékén csökkentsük az éjszakai hőmérsékletet. A lepkeorchidea számára a legjobb a 15 fokos éjszakai hőmérséklet 20 napon át.

Amennyiben nem éri őket kellően alacsony hőmérséklet, hiába próbálkozunk, nagy valószínűséggel nem fognak virágot hozni egész évben. Ha ügyesek vagyunk, két hosszú virágzást is elérhetünk a lepkeorchideánál.

A növény számra nagy segítség, ha karót teszünk mellé. Mivel mindig a fény felé tör, az orchidea számára ez nyújt támaszt, hogy a szára ne törjön le a virágok súlya alatt.

Amint a virágok kezdenek megjelenni, váltsunk gyakoribb, de kevésbé koncentrált tápoldatozásra. Akár hetente háromszor is alkalmazhatjuk, mégpedig permetezés formájában. A legjobb, ha a tápoldat a levelek mindkét oldalát éri. Ilyenkor a tápoldaton feltüntetett adagot harmadoljuk és úgy adjuk a napi víz mennyiséghez.

Bár a lepkeorchidea a többi szobanövényhez képest több törődést kíván meg, meg is hálálja, hiszen megfelelő gondoskodás mellett akár 4-5 hónapon át is gyönyörűen virágzik.

Az orchidea leggyakoribb problémái

Túlzott locsolás

Ha a növény levelei fonnyadtak, valószínűleg a túl sok víz az oka. Ilyenkor a gyökerek megpuhulnak és besárgulnak. Vegyük ki a növényt óvatosan a cserépből és nézzük meg, milyen állapotban vannak a gyökerei. Az elpusztult gyökereket távolítsuk el, majd így tegyük vissza a cserépbe vagy fenyőkéreg zúzalékba. Akkor kezdjük újra az öntözést, ha már azt látjuk, a növény kezd kiszáradni. Ilyenkor elengedhetetlen a zacskózás. Világos, meleg helyen az orchidea 1-6 hónap alatt teljesen helyrejön, ez persze függ a fejlettségi szintjétől is. Ha a teljes gyökérzet elpusztult, ott már nem sokat tehetünk.

Kiszáradás

Ha a levelek lógnak és a gyökérzet sem egészséges, a növény tartósan kevés vizet kapott. Előfordulhat azonban, hogy az orchidea csak kis ideje szomjazik, ami a leveleken már látszik ugyan, de a gyökérzetet még nem érinti. Ilyenkor tegyük párásabb helyre és locsoljuk, míg regenerálódik. Ha a párát máshogy növelni nem tudjuk, zacskózzuk az orchideát! Tegyük a cserepet egy nejlonba és kössük be a száját úgy, hogy a növény szára maradjon csak szabadon. 3-10 nap alatt a lepkeorchidea szépen helyrejön.

Csigák

Ha minden öntözési szabály betartása ellenére a levelek mégis kókadtak, feltehetően a csigák okozzák a problémát. Általában 3-5 mm-es fekete és barna, házas csigák a kártevők, ezek elsősorban a gyökérvéget és a frissen kihajtott virágszárat pusztítják. Ellenük nem könnyű harcolni, de ne adjuk fel! A cserepet a tetejéig tegyük vízbe, így a csigák fel fognak mászni a cserép széléig, a felső gyökerekhez. Nem könnyű őket észrevenni, de folyamatosan figyeljünk! Ezt a módszert többször is ismételjük meg, hogy az összes csigát összegyűjthessük.

Túltáplálás

Ha túl sok tápoldatot használunk, a gyökerek elpusztulhatnak, a levelek foltosodhatnak. A legjobb, ha a tápoldatot nagy hígításban alkalmazzuk és elsősorban a leveleket permetezzük be vele, mert a gyökerek nagyon érzékenyek a tápsók lerakódására.

Kevés gyökér

Ha a növény kókad és öntözéssel is csak átmenetileg javítható az állapota, virágszirmai is fonnyadtak, akkor feltehetően rossz a lombozat és a gyökérzet aránya. A legjobb orvosság a zacskózás, ami magas páratartalom keletkezése révén lecsökkenti a párologtatást és elmulasztja a tüneteket. Pár hónap kell ahhoz, hogy a gyökérzet teljesen kifejlődjön. Ha ez megtörténik, már normál páratartalom mellett is szépen fog fejlődni a lepkeorchidea.