Így válassz nyílászárókat új otthonodba!

műanyag ablak
műanyag ablak

A jól megválasztott ablakok egy átlagos otthont igazi oázissá varázsolhatnak, ahová öröm hazatérni. A látvány azonban csak a kezdet. A nyílászárók kiválasztása számos fontos tényező elemzésével jár együtt, amelyek meghatározzák a helyiségek funkcionális elrendezését, az otthoni tartózkodás kényelmét, valamint a fűtésszámlák összegét. Ezért érdemes alaposan megfontolni ezt a döntést, hogy esetlegesen egy népszerű modell impulzív vásárlása ne árnyékolhassa be a jövőbeni felhasználási kilátásokat. Milyen nyílászárókat válasszunk otthonunkba, és milyen szempontokra kell különösen odafigyelni? Nézzük!

Milyen ablakokat válasszunk otthonra? A legfontosabb kritériumok

Az ablakok vásárlása előtt elemezni kell azokat a legfontosabb tényezőket, amelyek meghatározzák, hogy a telepítésük egy adott esetben valóban fog-e működni, de vajon mik azok a paraméterek, amelyeket érdemes górcső alá venni, mielőtt belevágunk az erkélyajtó és egyéb nyílászárók vásárlásának projektjébe.

  • Hőszigetelés

Minél magasabb a szigetelés jelzőszáma, annál kevesebb hő távozik a helyiségből a szabadba. Ez az érték határozza meg az ablak UW hőátbocsátási tényezőjét. Minél alacsonyabb, annál energiatakarékosabb az ablak. A körülbelül 0,8-as vagy annál kisebb UW-tényezővel rendelkező modelleket passzív ablakoknak nevezzük, ezek azok, amelyek csökkentik a helyiség fűtési energiaigényét.

  • Hangszigetelés

Ez a paraméter felelős a kívülről érkező hangok tompításáért. Ha a ház forgalmas utcában található, érdemes magas RW hangszigetelési indexű ablakokkal felszerelni az otthont. Az érték dB-ben van megadva, és minél nagyobb, annál jobb a zajvédelem.

  • Betörés elleni ellenállás

Az RC ellenállási kategória hat szintet tartalmaz, és minél magasabb a fokozat, annál hatékonyabb a betörés elleni védelem képessége.

  • További paraméterek

A műanyag ablak opciók kiválasztásakor további paramétereket is érdemes figyelembe venni, mint például: fényáteresztő képesség, nyitással és zárással szembeni ellenállás, mechanikai erővel szembeni védelem mértéke, szélterheléssel szembeni ellenállás, vízállóság képessége.