Ilyen volt anno az 1986–87-es istenigazi nagy tél! Oszd meg ha visszaemlékszel még rá

1987 január 12-én arra ébredt az ország, hogy szinte teljesen járhatatlanná váltak az utak. 3 napig egyfolytában hullt a hó. A több mint 100 éves hidegrekord is megdőlt.

Sűrű hóesésben és rekord hidegben érkezett Budapestre Lucelia Santos, vagy ahogyan a világ ismerte Izaura. A Brazil szappanopera sztár minden idők legkeményebb telén látogatott Magyarországra.

1987 januárjában a hegyeket 77 cm-es, az ország legnagyobb részét 20-40 cm-es hótakaró borította. Az utakon kétméteres hótorlaszok is előfordultak. Az M7-es autópálya járhatatlan hósivataggá változott.

A képen látható buszsofőr épp 12 órája vesztegel az elakadt autóbuszban. A megrekedt gépkocsik százait láthatatlanná tette a hó. Székesfehérvár elzáródott a külvilágtól és országszerte több száz település vált megközelíthetetlenné.

Több helyen nemcsak az utakat kellett kiszabadítani a hó fogságából. A falvak, városok egy része áram nélkül maradt, a napi földgázfogyasztás pedig a duplájára nőtt, meghaladta az 50 millió köbmétert. Az alapvető élelmiszerek is nehezen jutottak el a lakókhoz, az akkori híradások szerint egy tejes autó elakadás amiatt húszezer liter tej veszett kárba.

A húst a kenyeret és a tejet különvonatok szállították azokon a helyeken, ahol még nem fagytak le teljesen a váltók, máshol traktorral, szánnal juttatták el az ételt az emberekhez az iskolákban szünetet rendeltek el