Íme, az Octopus F1 paradicsomfa, egy szokatlan hibrid fajta, melyet gazdálkodók nemesítettek ki

Ezt a paradicsomfát, vagy faparadicsomot, amely az Octopus F1 nevet kapta, nemrég, pár évvel ezelőtt nemesítették ki. Egy hibrid fürtös paradicsom fajtáról van szó, mely azon gazdálkodók és a hobbikertészek között aratott osztatlan sikert, akik évről évre szeretnének valami újdonságot a kertjükbe. Ezek a különös növények nem determináltak, ami azt jelenti, hogy növekedésük sosem ér véget, tehát nincs „véglegesen kifejlett” állapota. Állandóan erőteljes hajtásokat hoz, folyamatosan növekszik, melynek gyakorlatilag nincs határa.

Ez a faj megnőhet akár négy méter magasra is, de nem ritkák az ennél nagyobb példányok sem. Koronájának területe körülbelül negyven, ötven négyzetméter! Egy ekkora paradicsomóriás éves terméshozama számokban kifejezve természetesen, fantasztikusan alakul: körülbelül tizennégyezer paradicsomot hoz ez idő alatt, amelyek összesített tömege elérheti a másfél tonnát is!

Ez a csodás paradicsomfa nevét onnan kapta, hogy mint egy hatalmas polip öleli át hajtásaival a melegház tetejét, megkapaszkodva az ott kialakított támasztékrendszeren. A paradicsom-polip további jellemzői: gyors növekedésű, erős felépítés, bő terméshozam, továbbá jó ellenálló képesség a különböző betegségekkel szemben.

Génszerkezeténél fogva erős gyökérzetet fejleszt és levélfejlődése is igencsak kiválónak mondható.

Ezen hibrid paradicsom fürtös termése felett két, három levél található, minden fürtön öttől tízig terjedő termést hoz. Ezek egyenkénti súlya megközelítőleg 150 gramm. A paradicsomok alakja kerekded, jellemző rájuk, hogy a termés húsos, lédús és nagyon ízletes.

Körülbelül egy-másfél évig tart, mire a paradicsomfák valóban faszerűen nagyra megnőnek. Éppen ezért az oroszországi klimatikus körülményeket figyelembe véve, termeszteni kizárólag világítással ellátott, fűthető melegházban lehet. Az első 7-8 hónapban a növény csupán a növekedésre törekszik, így ezen időszak alatt termésre nem számíthatunk. A koronát nem szükséges fattyazni, minden hajtásnak virágozni és teremnie kell. Miután a paradicsomfa koronája kifejlődött, eljön a virágzás és a tömeges termésképződés időszaka.

Az Octopus F1 paradicsomot nemcsak a professzionális felhasználók, hanem a hobbikertészek is ültethetik melegházukba. Ha a hagyományos melegházba ültetjük, a három meleg nyári hónap alatt a növény képes megnőni akkorára, hogy egy szezon alatt akár 10 kg termést is hozhat. A megfelelő tápanyagtartalmú talaj, és a maximális gondoskodás (elegendő hő és fény) eredményeképpen nekünk is lehet egy ilyen gigászi paradicsomfánk, ami ráadásul bőtermő is.

Amikor professzionális körülmények között történik a paradicsom termesztése, jelen esetben a paradicsomfa növesztése, javasolt a talaj elhagyása, amely a kártevők és betegségek potenciális bölcsőjeként szolgál. Ajánlatos kizárni a lehetséges károsító tényezők közül minél többet, annak ellenére is, hogy az Octopus F1 ellenálló képessége meglehetősen jó a betegségekkel szemben. Ez az Octopus F1 fajta esetében is az úgynevezett hidrokultúrás módszert jelenti, azaz növénytermesztés talaj nélkül, mesterséges tápoldatos közegben történik. A módszer előnye, hogy ez a közeg jó levegőáteresztő-képességű, ami lehetővé teszi, hogy a gyökereket annyi nedvesség érje, amennyi szükséges, de a kiszáradás veszélye sem fenyegeti.

A növény a nedvességet, benne a tápanyagokkal adagolva kapja. Ilyen közegként, ami gyakorlatilag a kemény humuszos talaj helyettesítőjeként fogható fel, lehet alkalmazni például üveggyapotkockákat. Ahhoz, hogy a paradicsomfa teljes méretűre kifejlődhessen, nagy gondot kell fordítani annak megfelelő ásványisó-ellátására.

Természetesen megengedett az Octopus F1 fajta szabadban történő termesztése is, de ebben az esetben a paradicsom mérete, és persze a terméshozama is sokkal kisebb lesz.

Az Octopus F1 paradicsomfa a növénynemesítés egyik csodája, amit gyakorlatilag bárki termeszthet magának. Egy kevés türelem, elhivatottság nyilván szükségeltetik hozzá, mint ahogy a kertészkedés iránti szeretet sem hiányozhat, amennyiben azt szeretnénk, hogy kertünkben egy ilyen hatalmas paradicsom-polip adjon árnyékot, asztalunkra pedig érett, ízletes és lédús paradicsom kerüljön.