Itt a bizonyíték a tavaszra: idejekorán érkezett haza a tavasz hírnöke Zoltán, a fekete gólya

Még a madarászok is meglepődtek

A Máriaújfaluban fészkelő fekete gólyáink több mint 15 éves történetében eddig ez volt a legkorábban jegyzett visszaérkezési időpont. Korábban március 15-e előtt még nem tapasztaltuk jelenlétüket a fészek közelében. Nem volt ritka a március utolsó napjaiban regisztrált érkezés sem. (…) Bízunk benne, hogy rövidesen a párja is hazatalál, és újabb fészekaljjal örvendeztethetik meg a madárbarátokat – olvasható a Őrségi Nemzeti Park honlapján, melyet a nlcafe.hu szúrt ki.

A nemzeti park munkatársai hétfőn, a szokásos tél végi fészekellenőrzés során vették észre, hogy a madár a felszálló meleg légáramlatokat kihasználva 150 méteres magasságban köröz az erdő felett. Mivel a madár fészkén „meszelésre” utaló nyomokat nem találtak, illetve az ilyenkor szokásos fészekkarbantartás melléktermékei (ágak, gallyak a fészek alatt) is hiányoztak, a madarászok arra a következtetésre jutottak, hogy a gólya éppen ekkor érkezett haza az afrikai telelésből.

Magyarországon mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük kb. 40 pár a Gemencben. Az itteni populáció mai tudásunk szerint a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya.

A madarászokat is meglepte, milyen korán hazaérkezett az Őrségi Nemzeti Park jeladós fekete gólyája, Zoltán, amiből úgy tűnik, most már tényleg itt a tavasz.

Add tovább, hogy másokhoz is eljusson a hír!