Jövő nyáron már csak elektromos taxik közlekedhetnek Dubrovnikban

A város polgármestere szerint a rengeteg taxi káoszt okoz a közlekedésben

Az Adria gyöngyszemének is titulált városban a nyári főszezonban akár háromezer taxi is közlekedik. Bár a taxipiac teljes liberalizációja csökkentette a feszültséget a taxitársaságok között, a szabályozás problémát is jelent a nagyobb turistacélpontokon, ahol a csúcsszezonban tízszer annyi taxi közlekedik, mint általában, komoly fennakadást okozva ezzel a közlekedésben.

Mato Frankovic, Dubrovnik polgármestere úgy nyilatkozott: ha nem változik meg a törvény, a városvezetés idén novemberben olyan szabályt fog alkotni, melynek értelmében

taxizni csak elektromos autókkal lehet majd a városban.

Nem ez lesz az első olyan szigorító intézkedése a városnak, melyet a turisták miatt hozott. Az UNESCO világörökségi listáján is helyet kapó dubrovniki óváros védelmének érdekében korábban látogatói létszámstopot rendeltek el, ugyanis óriási problémát jelentettek Dubrovnik számára a több ezer főt szállító óceánjáró hajók, melyek valósággal ontották magukból az embereket. Olykor nem csak az óváros telt meg teljesen, a hajókról buszok szállították tovább a turistákat, növelve ezzel a közlekedési dugók számát.

A városvezetés az elmúlt években korlátozta a turisták számát, és a belépők árát is megemelte, ezzel egyidőben pedig csökkentette a vendéglátó helyek székeinek számát

A városmag egyetlen szárazföldi bejáratánál a kameráknak köszönhetően mindig pontosan tudni lehet, hányan vannak épp az óvárosban, ha pedig a létszám eléri a 8 ezer főt, a taxikat leállítják az utasszállító hajókkal és a buszokkal együtt.