Kegyetlenül megkínzott baglyot mentettek a Mályi Madármentők, keresik a tettest

Brutális állatkínzásról osztottak meg egy videót oldalukon a Mályi Madármentők, amit egy erdei fülesbagoly és fiókái sérelmére követtek el.

Megyaszó határában kirándulók találtak egy zsákot, amiben egy töröttszárnyú erdei fülesbagoly tojó mellett három rémült kis fióka is volt. A fülesbagoly mindkét szárnyát eltörték, majd fiókáival együtt zsákba kötötték, és sorsára hagyták. A megtalálók érdesítették a madármentőket, akik azonnal a szerencsétlenül járt madárcsalád segítségére siettek. Megvizsgálták a tojót, és megállapították, hogy mindkét szárnyán nyílt törést szenvedett.

Elsősegélyben részesítették, és a fiókákat is megvizsgálták. Közülük az egyik sérült könnyebben, a nyakán volt egy kisebb sem, amit elláttak, majd megetették őket. Az anyamadarat a Hortobágyi Madárkórházba szállították, ahol Dr. Déri János állatorvos megműtötte. Sajnos a bagoly egyik szárnya komolyabban sérült, abban a csontelhalás már megkezdődött. Az állatvédők és az orvos mindent megtettek annak érdekében, hogy a fülesbagoly felépüljön. A későbbiekben dől el, hogy sikerült-e összeforrnia a csontoknak, és képes lesz-e újra repülni.

Műtét

Megkezdődött a műtétje a fülesbagolynak.

Közzétette: Madármentő Állomás Mályi – Bird Rescue – 2020. május 7., csütörtök

Csütörtökön a Mályi Madármentők videoüzenetet hoztak nyilvánosságra, amiben arról számoltak be, hogy az állatkínzásról közzétett videójuk alatt egy kommentelő annak a személynek, aki segít a tettes felkutatásában, 100 ezer forintot ajánlott fel. Ehhez csatlakozva a madármentők is hozzátettek 100 ezer forintot a felajánláshoz. Így kétszázezer forintra emelkedett a nyomravezetői díj. Természetesen a rendőrségen feljelentést tettek az ügyben.

2020-ban az erdei fülesbaglyot az év madarának választották hazánkban. Rendkívül hasznos madárról van szó, akik segítenek a rágcsálók pusztításában, ráadásul kifejezetten szépek is.