Kényelmes, vagy veszélyes? Az első emberbe ültetett microchipek az ígéret szerint könnyebbé teszik majd életünket!

Kezd valóssággá válni az, amit sokáig csak sci-fi filmekben láthattunk: A technika rohamos fejlődése ma már ott tart, hogy emberbe ültetett chipek tehetik komfortosabbá életünket.

Tavaly óta Svédországban az emberek önkéntes alapon ültethetnek be chipeket mutató és hüvelykujjuk közé. Ez a microchip helyettesíti a műanyag kártyákat, kulcsokat, és a különböző belépőkártyákat is. Elképesztő, ugye?

Az újítás előnyei a következők:

  • A chip rendkívül kis méretű
  • Nincs benne semmiféle GPS, tehát viselőjének tartózkodási helyét a chip alapján lehetetlen bemérni.
  • Olcsó, a beültetéssel együtt mindössze 180 dollárba kerül a chip, egyes nagyvállalatok pedig ingyenesen biztosítják dolgozóik számára az eljárást.
  • A rossz indulatú támadóknak ezek után sokkal nehezebb lesz információkat, érzékeny adatokat ellopni
  • A szerkezet csak információkat tárol, semmilyen egyéb adatot nem olvas/ment.

A chip további funkciói az alábbi videóban tekinthetők meg:

A fejlesztők szerint ez az eszköz biztosítja Svédország belépését az új, digitális korszakba. Kiemelték, hogy a microchip hihetetlenül kényelmes, és használata biztonságos.

Mindemellett az új technológiának ellenzői is vannak. Néhányan úgy vélik, hogy senki sem tudja garantálni a felhasználók adatainak teljes biztonságát.

Emellett attól is sokan tartanak, hogy hamarosan elterjednek majd a GPS-t is tartalmazó chipek, ami további biztonsági kockázatokat jelenthet. Vannak olyanok is, akik szerint gyanús, hogy sok nagyvállalat ingyenesen biztosítja a beültetést dolgozói számára.

Ti mit gondoltok az új megoldásról? Szívesen ültetnétek be ilyen chipet, vagy inkább a megszokott plasztik kártyás, kulcsos megoldások a szimpatikusak?