Képkockák a kockás ingekről

Az ing minden férfi ruhatárának szerves része. A klasszikus hosszú ujjú fehér verziót többnyire munkába, ünnepi összejövetelekre hordjuk. Talán a világ egyik leguniverzálisabb, és legunalmasabb ruhadarabja is egyben, de színes csíkokkal könnyen fel lehet dobni. Legyen mondjuk keresztben csíkos? Nem, nem, legyen inkább hosszában csíkos, az slankít! Vagy legyen keresztben is és hosszában is csíkos, azaz kockás. Bizony a kockás ing menő! Menő, mert klasszikus, markáns, határozott férfi értékeket sugall a viselőjéről.

Már Ray Krebbs is tudta

Emlékszel még a Dallas sorozatra? Nem most volt, de a mai harmincas-hatvanas generáció jó eséllyel minden pénteken figyelemmel kísérte a Ewing család nyugati luxusban zajló szövevényes életét. Olyan szappanopera volt ez, ami sokakat beszippantott. A karakterek kidolgozottak voltak, Samantha sokszor olyan szenvedéllyel pakolta a jeget a poharába, hogy mi magunk is megkívántuk az italt. Volt azonban a sorozatban egy olyan figura, aki messze elkerülte a zakós üzletemberek acsarkodását. Ray Krebbs, aki az íróasztal helyett lovon vágtatva szarvasmarhára lasszózott inkább, a férfierények szinte mindegyikével rendelkezett, és az esetek mintegy 95 százalékában a kockás inget népszerűsítette. A stylist pontosan tudta, hogy ez a konstans ruhadarab mennyire passzol a megformált karakter jelleméhez, mennyire illik a szerénység és az erő kombinációjához.

A kockás ing karaktert jelent

Előbányászhatunk időről-időre feltűnő klasszikus „férfi sztereotípiákat” is, akiket ugyan nem stylist öltöztet, mégis rengeteget dob a karizmájukon a kockás ing. Ha meghalljuk a szót, hogy „favágó”, rögtön egy tagbaszakadt, szakállas alak rajzolódik ki előttünk. Kezében hatalmas fejsze, csapzott haj, kopott farmer, és kockás ing. Ha nem kockás ingben rajzolódik ki a figura, akkor az valószínűleg hamisítvány. A kamionsofőr imázs is valahogy így festi le a hatalmas járgányokkal végeláthatatlan utakat rovó férfitípust. A hölgyek számára a mindig frissen borotvált arcú Ray, vagy a szakállas „vadember” más-mást jelenthet. Biztonságot, kalandot, baráti összejöveteleket. Ezt csak akkor tudjuk meg, ha kipróbáljuk!

Kockás és kockás között van különbség!

Átlagos körülmények között nincs rá lehetőségünk, hogy azzal villogjunk, hogy miként törünk be egy mént, vagy egy csapással mekkora farönköt hasítunk ketté. Azt viszont megtehetjük, hogy ebből a klasszikus ruhadarabból néhányat betárazunk a szekrényünkbe. Lehetőleg egymástól minél eltérőbb kockás ingeket szerezzünk be. Itt nem csak arról van szó, hogy rövid ujjú kontra hosszú ujjú, ennyire azért nem egyszerű. Az ing színei, árnyalata, és a kockák nagysága teljesen eltérő külsőt kölcsönöz viselőjének. Az sem mindegy, hogy mivel (és persze, hogyan) viseljük. Az elegánsabb, finomabb darabok ugyanúgy megállják a helyüket a tárgyalóasztalnál, mint egy kávézóban. Az apró kockákból álló minta kiemeli az egyszínű, alkalmi kategóriából, ugyanakkor pont elég visszafogott ahhoz, hogy üzleties megjelenést biztosítson.

Lépjünk egyet a biztonságostól a vadabb felé, növeljük a kockákat, és módosítsunk a színen. Ha a „keményebb” vonalon indulunk el, és egy markánsabb típust öltünk magunkra, máris elkezdünk távolodni az eleganciától, és közelítünk a lazább, sportosabb trend felé. A férfiember felé, aki tudja, hogy mit akar. Esetenként bedobni egy pohár sört a haverokkal, esetenként pedig randevúzni egyet a szíve választottjával. Mindkét alkalomhoz megállja a helyét.

Na de ne álljunk meg itt, növeljünk még a kockákon! Egy rövid ujjú, a megszokott színsémáktól eltérő darabbal azonnal kiemelkedhetünk a rengetegből, és kimaxolhatjuk a lazaságot. Merjünk kísérletezni, játszani a színekkel, és a viselés módjával. Hordhatjuk a kockás inget kigombolva is, akár egy színben hozzá passzoló póló fölött. Hordhatjuk begyűrve, kiengedve, kontrasztos, vagy éppen visszafogott színkombinációkban. A különféle kiegészítők (például öv, nadrágtartó) variálásával is sokat dobhatunk az összképen.

Vásárláskor fektessünk magas hangsúlyt az ingek minőségére. Ne elégedjünk meg annyival, hogy „jól néz ki”. Fontos, hogy jól szellőző, erős anyagból készüljön, pontos varrásokkal, és az sem árt, ha színtartó. A leglényegesebb szempont az mégis a méret. Lehet bármilyen klassz is az ing, ha kényelmetlen, akkor csak kidobtuk feleslegesen rá a pénzt. Akkor lehetünk igazán nehéz helyzetben, ha a konfekciómérettől eltérünk, hiszen XL-es méretig roskadoznak az üzletek polcai, a nagyobb méretek viszont hiánycikkek. Ha csak egy picivel is szűkebb az ing, mint kellene, akkor pedig szakad, és hasad. Szóval kockás, vagy nem kockás, ne kockáztass!