A kiszáradás meglepő hatásai a szervezetre

A Medical Daily felmérése szerint az amerikaiak 75%-a szenved krónikus kiszáradásban. De mi is pontosan a kiszáradás, azaz a dehidratáció? Egész egyszerűen az, amikor úgy érezzük, melegünk van, fáradtak és szomjasak vagyunk? Kiderült, hogy sok komoly tényező játszhat közre a szervezet vízveszteségében és vezethet kiszáradáshoz.

Egy átlagos felnőtt testének 60%-át víz alkotja, a gyerekeknél és csecsemőknél ez az arány valamivel még magasabb.

A víz hatással van szervezetünk alapvető funkcióira, a sejtek, szövetek, szervek kialakulására, a testhőmérséklet szabályozására és ez az egyik fontos – ha nem a legfontosabb – üzemanyaga szervezetünknek. Testünk vizet veszít légzés, izzadás, emésztés közben, ha pedig ezt nem pótoljuk, kiszáradás lép fel, mely az alábbi hatásokat válthatja ki:

Szájszárazság, rossz lehelet

Ha lecsökken a szervezetben a víz mennyisége, a nyáltermelés is mérséklődik. Ennek a szájüregben negatív hatása van, hiszen a nyál antibakteriális hatást fejt ki, azaz segít eltávolítani azokat a kórokozókat, melyek nagyban felelősek a rossz leheletért.

Izomgörcs

A görcsös izmok általában nem közvetlenül a kiszáradás miatt jelentkeznek, de annak hatásaihoz szorosan kapcsolódnak. Edzés közben izmaink minél keményebben dolgoznak, annál jobban felmelegszenek és nagyobb eséllyel fognak görcsbe rándulni a fájdalomtól. A vízre ahhoz van szükség, hogy a szervezet stabilizálni tudja megfelelő szintén a hőmérsékletüket és elkerülhetővé tegye a fájdalmas görcs kialakulását.

Édesség utáni vágy

A szervezetben a glikogén termelődéssel kapcsolatban problémák fognak fellépni, ha a kelleténél kevesebb vizet fogyasztunk. A májsejtek által előállított glikogén a glükóz egy formája, melyet testünk az energia tárolására használ. Elegendő víz nélkül a glikogén nem tud termelődni, ennek eredményeként fogunk intenzív sóvárgást érezni a magas cukortartalmú élelmiszerek iránt.