Lila nap, ez annak a virágnak a neve, ami gyorsan belopta magát a szívembe. Ezután az egész kertet csak ezzel ültetem tele!

A hortenzia sok kertész és kertbarát nagy kedvence. Naná, hogy az, hiszen ez az igénytelen, ellenben meseszép növény minden kert elegáns dísze lehet. A növény nevét a Német-római Birodalom egyik hercegének, Karl Heinrich Otto de Nassau-Siegen-nek a húgáról kapta, a hercegnőt ugyanis Hortenziának hívták.

Latin nevét a botanikusok adták (Hydrangea), ami annyit jelent: „vízzel teli”. Találó megnevezés, hiszen a hortenzia valóban nagyon vízigényes növény. Japánban „adziszaj” néven ismerik, ami annyit tesz: „virág, ami violaszínű napra hasonlít”.

Hortenzia a kertekben

A hortenzia egyes fajai bokrokká, mások nem túl nagy fákká fejlődnek, és vannak kúszó hortenzia fajok is, melyek akár 30 méter magasra is felfutnak. Az első virágokat tavasszal hozza és folyamatosan virágzik késő őszig. A hortenzia jól tűri a telet is, átvészeli a fagyokat akár nyílt területen is, ezért biztosan örömet fog neked is szerezni néhány évig, de akár évtizedekig is.

A hortenzia gondozásának néhány sajátossága:

1. A legtöbb hortenzia virágzatának színe fehér, de a virágok színe ettől teljesen elérhet. A hortenzia egyik érdekessége ugyanis, hogy a virágok színe megmutatja a talaj PH-értékét, azaz attól függően változik a virágok színe, hogy maga a növény milyen talajtípuson él. Hortenziánk fehér, illetve bézs virágokat hoz semleges PH-értékű talaj esetén; lila, illetve rózsaszínűeket, ha lúgos talajon él; míg kéket, ha a talaj savas.

A virágok kék színe annak köszönhető, hogy a savas talajban sok alumínium található, amit a növény képes felvenni; ez adja a virágok kék, kékes színét. Gyönyörű színkompozíciót hozhatunk létre hortenziából, ehhez csak az egyes növények talajának PH-értékét kell megváltoztatni.

2. Mint fentebb említettük, a hortenzia nagyon vízigényes növény, ezt feltétlenül szem előtt kell tartani; a locsolásra tehát fordítsunk nagy figyelmet!

3. Ez a növény a félárnyékos helyet kedveli, ahol nem közvetlenül tűzi a nap. A napos helyen is megél, csak ez esetben a finom virágzata megég és elszárad, azaz a virágzási periódus nagyon rövid lesz.

4. Figyelni kell a kiegyensúlyozott szerves anyaggal való ellátásra is. Ez az egyik legfőbb elve a hortenzia gondozásának. Túltrágyázás esetén a hortenzia nem fog virágozni, és búcsút mondhatunk a mesés virágözönnek. Inkább egy kissé alul, mint túltápláljuk. Nitrogéntartalmú tápanyaggal tavasszal lehet és kell is ellátni, majd az év folyamán térjünk át a foszfát- és káliumtartalmú szerekre.

5. Télire mindenképpen takarjuk be! Még a leginkább fagytűrő fajtáknak is kell néha a védelem, ha a téli időjárás valóban hidegre fordul. Viszont ha a hortenziánk elfagyott, akkor sem kell kétségbe esni, nagy eséllyel a téli vegetatív időszak után tőről ki fog hajtani.

6. Egyébként a hortenzia nagyon ritkán kap el betegséget, úgy is mondhatjuk: kineveti a kártevőket.

7. A megfelelő metszés fontos részét képezni a hortenzia gondozásának. A megfelelő időben és szakszerűen végzett metszést a hortenzia valóban buja virágzással, csodálatos virágözönnel jutalmazza. A metszést az első erős és egészséges rügyek megjelenése előtt kell elvégezni.

8. Még egy fontos dolog! Ahhoz, hogy hortenziánk valóban nagyra nőjön, és sok virágot hozzon, porhanyós, humuszban gazdag talajjal rendelkező helyre ültessük, melynek PH-értéke inkább savas. Ha ezeket az egyszerű feltételeket biztosítod a növénynek, meglátod, hogy a kerted egyik ékköve lesz a hortenzia.

Amennyiben te is ültetsz hortenziát, egy dolog biztos; nem fogod megbánni! Tavasztól késő őszig folyamatosan fog örömet okozni neked különlegesen bájos szépségével.