Ma 100 éves Bálint Gazda, az ország kedvenc kertésze! Isten éltesse Bálint Gazdát!

Fotó: facebook.com/balintgazda/

Bálint György, vagy ahogy szinte mindenki ismeri, Bálint gazda Prima Primissima-díjas kertészmérnök, újságíró, egykori országgyűlési képviselő 1919 július 28.-án látta meg a napvilágot Gyöngyösön. Mérnöki oklevelét a budapesti Magyar Királyi Kertészeti Akadémián szerezte 1941-ben. Dolgozott a Földművelésügyi Minisztériumban és a Kertészeti Kutatóintézetben is. 1981-től 2009-ig a Magyar Televízió Ablak című műsorában szerepelt, országos ismertséget ebben a műsorban szerzett. Rendszeresen publikált a Magyar Nemzetben, a Népszabadságban, a Szabad Földben és a Nők Lapjában is. A mai napig aktív, unokájával közösen üzemelteti és naponta frissíti honlapját, ahol hobbikertészeknek ad tanácsokat, emellett a közösségi médiában is jelen van.

Négyszer nősült, büszke arra, hogy János fia és András unokája is kertészmérnök lett, sőt, ahogy egykoron ő is, ők is a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem dékánjai voltak. Legújabb könyve, a Bálint gazda, a százéves kertész (Bánó Andrással közösen) augusztusban jelenik meg.

Számtalanszor megkapta azt a kérdést, hogy minek köszönheti hosszú életét, és azt, hogy továbbra is dolgozik. Erre mindig azt feleli, szerinte a titok abban rejlik, hogy egész életében keményen dolgozott a jó levegőn, de kiemelte felesége, Antónia gondoskodását is. Elmondása szerint századik születésnapját egy jóbarátjuk vendéglőjében ünnepli majd családi körben. Szakmáját mindig is rajongásig szerette, ezt egyik elhíresült nyilatkozata is alátámasztja:

„Az ember sok mindenben változik: szokásai, vágyai, ízlése megváltozik, de a szakmámat mindig szerettem, és sosem vágytam arra, hogy valami mást csináljak. Legfeljebb az foglalkoztatott nagyon sokszor, hogy mivel lehetne ezt a szakmát ebből a meg nem érdemelt megalázottságából egy kicsit kiemelni”.

Boldog születésnapot, Bálint Gazda!