Megvan a magyar birkózás első női Európa-bajnoka

Így szólt a Himnusz Barka Emese, a magyar birkózósport első női Európa-bajnoka tiszteletére.

Történelmet írt az 57 kilós Barka Emese, aki a bukaresti birkózó Európa-bajnokságon aranyérmet tudott szerezni, ezzel ő a sportág első magyar Európa-bajnoka.

A fiatal sportoló korábban négyszer (!) is bronzérmet szerzett.

A csepeli versenytő 4-2 arányban múlta felül a döntőben az ukrán Tetjana Kitet. A két versenyző a fináléban eltérő stratégiát választott. Tetjana elsősorban lábra támadással, míg Barka főként ellenfele felsőtestének támadásával próbált előnybe kerülni.

A mérkőzés elején honfitársunk ugyan hátrányba került, majd egy először meg nem adott két pontot visszajátszás után – jogosan – megkapott, így egalizált. A folytatásban az ukrán kétszer is belenyúlt a 29 éves magyar birkózó arcába, amiért mindkétszer megintették, ennek köszönhetően már 4-2-re vezetett Burka, aki a végjátékban fegyelmezett, kivárásra játszó, defenzív taktikájával megnyerte a döntőt világbajnoki bronz és Eb ezüstérmes ellenfelével szemben.


A pályája legnagyobb sikerét elérő versenyző így értékelt az aranyérem megszerzése után:

„Nagyon boldog vagyok. Az utolsó versenynapon nem tudtam annyira jól birkózni, mint korábban, a támadásaim nem sikerültek. Meg tudtam teremteni ugyan azokat a szituációkat, melyekben jól érzem magam, de a befejezésekbe hiba csúszott. Azt gondolom, azért nyertem, mert mindennél jobban akartam ezt a sikert.”

Így szólt a Himnusz Barka Emese, a magyar birkózósport első női Európa-bajnoka tiszteletére.

Ez a hit és kitartás egészen elképesztő! Gratulálunk!

Fotó: facebook.com/BarkaEmese/