Miért szárad el az orchidea rügye virágzás előtt?

Az orchidea egy olyan növény amelyet sokan szeretnek, de mivel ez a növény több odafigyelést és gondozást igényel nem minden esetben örülhetünk a virágzásának, mert sajnos már virágzás előtt elszárad a rügy.

Hogyan történik ez az elszáradás?

1. A szépen kifejlődött virágrügyek virágzás előtt 1-3 nappal kiszáradnak.
2. Lassan nyilvánvalóvá válik, hogy nem lesz virágzás az elszáradt rügy miatt.
3. Ez egy nagyon érdekes jelenség, főleg akkor amikor a középső rügyekkel történik, mert úgy tűnik, hogy a kinyílt virágoknak és a virágrügyeknek nincs semmi bajuk.

Miért történik ez?

1. Az orchidea elveszíti a rügyeket egy sokk következtében, amelyet a hőmérséklet okozhat.
2. Ha ez a növény 10 foknál alacsonyabb hőmérsékletű helyiségben van, akkor biztosan elveszíti a rügyeket virágzáskor és csak azok a virágok maradnak meg rajta, amelyek már ki vannak nyílva valamennyire.
3. Ez a helyzet általában olyankor történik, ha télen vásárolunk orchideát, mert ilyenkor a növény ki van téve a hideg levegőnek, szálítás közben.
4. A téli időszakban történő szellőztetés is veszélyes az orchidea számára, ezért az orchidea közelében ne nyissuk ki az ablakot.

Mi veszélyezteti még az orchidea virágzását?

1. Sűrűn vagy nagyon ritkán van locsolva.
2. A növény áthelyezése sötét helyről olyan helyre, ahol egyenesen rá süt a nap.

Még mielőtt elkezdődne a virágzás, győződjünk meg arról, hogy a növény meg van védve minden olyan tényezőtől amely veszélyt jelenthet a számára, legyen szó hőmérsékletről, fényről vagy a talaj táplálásáról!