Milyen matracot érdemes vásárolni?

Életünk egyharmadát alvással töltjük, alvásunk hatékonysága pedig alapjaiban határozza meg életünk és mindennapjaink minőségét, így nagyon nem mindegy milyen matracon hajtjuk álomra fejünket esténként.

Persze sok minden mástól is függ a pihentető alvás, ha egy nagy tortaként képzeljük el ezt, akkor egy vastag szelet azért jut a fekhelynek és matracnak is.

Cikkünkben pontról pontra átnézzük milyen matracon aludhatunk a legjobban illetve hogy tudjuk azt biztos kézzel kiválasztani. Olvass tovább és te is szakértője leszel a matracoknak!

Milyen legyen a matrac keménysége?

Az egyik leglényegesebb kérdés, hogy milyen legyen a kiszemelt matrac keménysége, milyen feszes matrac kell ahhoz, hogy igazán jól aludjunk.

Régebben sokan azt gondolták, hogy a kemény matracok az egészségesek, azok ugyanis a gerincoszlop stabil megtartásával jót tesznek a csigolyáknak és porckorongoknak és jól lehet rajtuk aludni.

Azóta viszont gerincgyógyászok által végzett kutatások derítették ki, hogy  valójában éppen hogy a félkemény matracok tudnak ideális támaszt adni testünknek és gerincünknek illetve ezekkel az ágybetétekkel lehet enyhíteni a hát- és derékfájdalmak tüneteit is.

Gerincünk ugyanis akkor tud regenerálódni, amikor természetes helyzetében pihenhet – a gerincoszlop nem teljesen egyenes, hanem enyhe S alakú –  és nem képződnek rajta nyomáspontok. Ekkor a csigolyák tehermentesülnek, a porckorongok tápanyagellátása pedig optimális lesz.

A gerincoszlop neutrális helyzetét pedig olyan félkemény matracok tudják biztosítani, melyek elég feszesek ahhoz, hogy a gerincoszlopot finoman megtartsák, viszont egyben annyira lágyak is, hogy testünk formájához hozzáidomuljanak.

A kemény matracnál pedig pont ez a stabil de finom tartás nincsen meg, a túl kemény matrac mereven tartja a gerincet, nyomást helyez a csípőre és a vállra, rosszabb esetben akár hát és derékfájdalmakat is kiválthat.

Testsúly és matrac keménység

Egyéni adottságaink nagy szerepet játszanak matrac választásnál, ilyen például a testsúly és testfelépítés, az életkor, az esetleges egészségügyi bántalmak illetve a megszokott alvási pozíció is.

Vagyis az, hogy pontosan milyen kialakítású és keménységű matrac az ideális a számunkra, attól is függ milyen a testalkatunk és mekkora súllyal nyomjuk a matracunkat.

Természetes, hogy a nagyobb nyomás miatt nagy súlynál egy matrac némileg lágyabbnak érezhető, átlagos vagy kis súlynál pedig ugyanaz a matrac már keményebb lehet.

Így általános vélekedés a matraciparban, hogy a tetemes súlyú, erősebb testalkatú ember számára egy keményebb matrac is kényelmes lehet, átlagos súlynál viszont valamivel lágyabb matracra van szükség.

Ebben sok igazság van, egy „kemény legény” valóban elviseli a feszesebb matracot is, egy törékeny embernek pedig praktikus lehet egy kicsivel puhább ágybetét is. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy előbbieknek kimondottan kemény matracra lenne szükségük, náluk is fontos ugyanis a legalább valamilyen szintű lágyság, illetve formakövetés.

Másrészről viszont az is lényeges, hogy ehhez a súlyhoz milyen magasság társul, vagyis, hogy milyen a testalkat illetve van-e túlsúly bizonyos részeken. A súlyos, de magas embernél, akinek arányos a testalkata egy lágyabb vagy feszesebb félkemény ágybetét is jól muzsikálhat, még egy túlsúlyos személynél már kell egy kis plusz tartás a nehezebb részeken.

Emellett pedig tovább bonyolítja a megfelelő keménységű matrac kiválasztását az egyéni kényelmi igény, vagyis mindannyian ragaszkodunk ahhoz a feszességhez, amelyet az évek során már megszoktunk és nem váltunk szívesen.

Vannak ugyan keménységi skálák, melyek próbálják bekategorizálni a matracokat keménység szerint, ezzel megkönnyítve a különféle matracok összehasonlítását és a számunkra legjobb matrac kiválasztását.

Ezek azonban a fenti említett, egyéni preferenciák miatt igencsak korlátozottan használhatók. Legismertebb a német keménységi osztályozás, mely H1-H5 fokozatokra osztja a matracokat.

Ahelyett tehát, hogy ezeket a keménységi skálákat vennénk alapul és kizárólag leírás alapján választanánk matracot, érdemes inkább személyes ellátogatni a szaküzletbe és kipróbálni a kiszemelt matracokat, e nélkül ugyanis nagyon nehezen lehet megtalálni az ideális keménységet.

Matrac és alváspóz

Hanyatt, magzatpózban vagy hason?

Az is befolyásolja alvásunk minőségét, hogy milyen alváshelyzetben térünk nyugovóra. A matrac keménysége és a bevett alvópóz pedig szoros kölcsönhatásban vannak egymással.

Szakemberek a háton illetve oldalt fekvést tartják a legjobbnak, ha lehet tehát próbáljunk meg ezek közül választani.

A háton fekvést szereti legjobban gerincünk, ekkor ugyanis kiváló a súlyunk eloszlása és kicsi az esély a nyomáspontok kialakulására. Súlyunktól és komfortigényünktől függően hanyatt alváshoz választhatunk feszesebb vagy kicsivel lágyabb matracot is, a kimondottan keményeket ekkor sem ajánljuk.

Oldalt fekve is nagyon egészséges aludni – egyáltalán nem véletlen, hogy itthon és világszerte is így alszik a legtöbb ember – , itt viszont figyelnünk kell arra, hogy a matrac kicsit se legyen kemény, mivel az nyomhatja a csípőt és vállat, fájdalmakat okoz és akár hát vagy derékfájást is kiválthat.

Hason feküdni azért nem szerencsés, mert gerincünk egész felülete –a nyaki, hát és lumbális szakasz is – túlzott nyomás alá kerülhet, ami megakadályozza a pihentető alvást. Bizonyos gerincproblémák esetén javasolják csak ezt a szakemberek, alapvetően inkább kerülendő.

Melyik a legjobb matrac típus?

Habmatrac, rugós matrac vagy latex matrac? Melyiken lehet a legjobban aludni? Sajnos nincs olyan, hogy legjobb matrac, mind a különféle habanyagokból, mind a rugózatból, mind a latexből lehet kényelmes és tartós matracot készíteni.

Hogy neked melyik lesz a legkényelmesebb matrac, az nagyon egyéni és csak a kipróbálás alkalmával derül ki, hogy egy hideghab, memory hab, rugós vagy latex matrac által nyújtott érzés áll-e közelebb hozzád.

Ettől függetlenül viszont vannak olyan tulajdonságok az egyes matrac fajtáknál, amiket „kötelező” figyelembe vennünk, ezek nélkül ugyanis szinte lehetetlen igazán jó matracot venni.

A hideghab matracok

Napjainkban a legnépszerűbbek közé tartoznak a hideghab matracok. A hideghab matrac sokféle kialakításban és keménységben elérhető, így könnyen ki tudja elégíteni az eltérő igényeket.

Megkülönböztethetünk „normál” hideghab és úgynevezett HR hideghab matracokat. A HR rövidítés a High Resilience kifejezésből származik és nagy rugalmasságot jelent. A HR hideghab matracok sokkal ruganyosabbak és ezáltal kényelmesebbek, mint a sima hideghab matracok.

A legjobb HR hideghab matracok ráadásul HD hideghab matracok is egyben. Az angol High Density – nagy sűrűség – arra utal, hogy a matrac nagyon tömör hideghab anyagból készül, ezáltal pedig nagyon tartós, tehát jobban ellenáll a gyűrődésnek. A minimum 40 kg/m3-es sűrűségű hideghabot nevezzük HD habnak.

A legprofibb hideghab matracok pedig HR és HD hideghabból készülnek, manapság ezek jelentik a legjobb választást, ha hideghab matracokkal szemezünk. Bővebb infókat is találhatsz a hideghab matracokról ebben a videóban:

A memóriahabos matracok

De nagyon kényelmesek a memóriahabos matracok is. Testünk súlyára és hőmérsékletére fellágyuló memory hab finoman öleli körbe a testet és olyan komfortot ad, amire kevés matrac képes.

A vékony – általában 4-6 cm vastag – memory réteg tulajdonképpen csak a kényelmet és plusz formakövetést biztosítja egy keményebb tartómagból készült matracon. A memory habnál is nagyon lényeges az anyagsűrűség, itthon a matrac szakmában nagyjából egyetértés van arról, hogy a legalább 50 kg/m3-es sűrűségű memory habok képviselik a jó minőséget.

Bár nagyon komfortos a memory matrac, mégsem lehet elmenni szó nélkül a hátrányai mellett. A memory hab rosszul szellőzik és hajlamos túlmelegedni, ezért izzadósabbaknak más alapanyag után kell nézniük – vannak jobban szellőző, „alternatív” memory habok és hideghabok is, melyek kiváltják a memory habot.

A latex matracok

A latex matracok készülhetnek nagy részt természetes latexből, natúr és műkaucsuk keverékéből illetve teljesen szintetikus latexből illetve elég nagy különbségek vannak ezek között. Tehát nem minden latex matrac természetes anyagból készül.

Minél nagyobb a természetes anyag tartalma a latex matracnak, annál rugalmasabb és kényelmesebb illetve ezek egy kicsivel tartósabbak lehetnek és jobban szellőznek.

Ha a finoman lágy, extra rugalmas matracokat kedveled, akkor szívből ajánlom a 100% természetes latex matracokat, ha viszont a feszesebb, merevebb matracok híve vagy, akkor a kevert latex matracokban is örömödet lelheted – ezek általában 20-40% natúr latexet tartalmaznak. Ha jobban is érdekelnek a latex matracok, akkor ezt a videót érdemes megnézned:

A habrugós matracok

Tulajdonképpen a hideghab matrac továbbfejlesztett, még sokoldalúbb változata a habrugós matrac.

Ennél a habanyagot rugó formájúra alakítják ki, mely méretben és kialakításban is eltérhet egymástól, a matrac fekvőrészében és belsejében is alkalmazható, tehát a habrugós matracnál még több a variáció, mint a többi hideghabnál.

A habrugós matrac általánosságban rugalmasabb, jobb formakövető és hatékonyabban szellőző lehet, mint a többi hideghab matrac.

Habrugós matracnál is lényeges a HR és HD hideghabok használata, előbbi még rugalmasabbá teszi a matracot, utóbbi formatartását garantálja.

A rugós matracok

Ha minden vágyunk egy rugós matrac, akkor mindenképpen a táskarugós matracokkal járunk a legjobban. Ezek ugyanis kényelmesebbek, tartósabbak, mint a bonell rugós típusok illetve pontrugalmasak, tehát forgolódásunkkal nem zavarjuk párunkat az éjszaka folyamán.

A táskarugós matracnál lényeges a rugószám, mely mind a kényelmességére, mint a strapabíróságára hatással van. Minél több rugó van a matracban, annál jobban követi a test formáját és áll ellent a kifekvésnek. Az alap a 250 db/m2-es rugószám, a profibb zsákrugós matracoknál ez a szám akár 400-500 is lehet.

A zsákrugós matracon kényelmi réteg is szokott lenni, mely tovább növeli a kényelmességét, ez különféle anyagokból készülhet és vastagságban is eltérő lehet.

Hogy válasszunk jól matracot?

Miután nagyjából belőttük hogy milyen keménységű, kialakítású és típusú matracot szeretnénk és a fenti említett fontos szempontok alapján ki is szemeltük már ezeket, fel kell kerekedni és el kell látogatni a matrac szaküzletbe.

A matracokat legalább 10-15 percig kell próbálni a szaküzletben, az otthonihoz hasonló párnával. Mivel még a személyes próba sem jelent azonban garanciát rá, hogy a matrac valóban kényelmes lesz hosszabb távon is, ezért piros pont ha csere vagy pénzvisszafizetési garanciát is kapunk matracunk mellé.

Matracválasztáshoz további hasznos tippeket találhatunk a következő linken: matracman.hu