Milyen világítás legyen a kertben?

ledes lámpa
ledes lámpa

A tavasz beköszöntével a nagy kertalakítások ideje is eljött. Ezzel együtt a szokványos kertrendezés mellett a komolyabb átalakításokra, illetve a kert szebbé rendezésére is sor kerül. Ennek az egyik legfontosabb eleme a kerti világítás. Milyet válasszunk? Mikor milyen típust érdemes vásárolni? Segítünk!

Telepített, vezetékes kerti lámpák

A vezetékes kerti lámpák nagy előnye, hogy sokkal masszívabbak, mint a napelemesek, továbbá mi magunk szabhatjuk meg az égő erősségét. A sötétebb helyeken, ahol fontos, hogy szinte nappali megvilágítás érje a területet, például pergolák mellett, erősebb fényerősségű égőket érdemes a lámpákba szerelni. Míg az olyan helyeken, ahol a meghittség és a növények sejtelmes kihangsúlyozása a lényeg, tompább, lágyabb fényeket használhatunk a lámpákban. Ezért sokkal jobban lehet formálni a fények által a területet, mint a csak napelemes lámpákkal. Vezetékes lámpából ugyanúgy választhatunk hagyományos vagy ledes lámpa megoldásokat, ahogyan azt beltéri lámpák esetén tennénk. Viszont mivel olyan lámpákról van szó, amelynek az áramellátását föld alatt futó vezeték biztosítja, ezért nem mobilizálható. Hova ajánlott emiatt? Mindenképp olyan területre ajánlható a kertben, mint fő fényforrás, ahol biztos, hogy nem tervezünk komolyabb átalakításokat már. Ilyen helyek a kertben például a közlekedő útvonalak, a kerti ösvények és a pihenőrészek.

Napelemes kerti lámpák

A kerti lámpák napelemes típusai többféle méretben és formában kaphatóak. Vagyis nem csak a megszokott, földbe szúrható, földszinti megvilágítást adó fényforrásokat jelentik. Kifejezetten magas, akár álló kerti lámpa méretűeket is választhatunk. Viszont hátrányuk, hogy nem rendelkeznek mindig olyan erős fényforrással, mint a vezetékes kerti lámpák. Ebben az esetben az ilyen lámpákat mellékfényforrásként érdemes használni. Mivel mobilak, ezért kifejezetten hangulatosak lehetnek a növények közé rejtve, vagy az ágyások részeként alkalmazva. Könnyen áthelyezhetőek, ezért minden évben hozzá tudjuk igazítani az elhelyezkedésüket a növényzet változásaihoz.