Sajnos a kopaszodás világméretű jelenség

hajhullás
hajhullás

A hajszálak szép fokozatos, vagy éppen drasztikusan gyors elvesztése mindenképpen lesokkoló hatású. Ki az, aki örömmel szembesül ezzel a fejleménnyel? Vélhetően senki. De az is igaz, hogy más mindezt nyolcvan, vagy harminc évesen megtapasztalni.

A megoldás a legváratlanabb formában érkezik?

Igen. Az orvosok által felfedezett, sokoldalú finasteride igazi jolly joker. Legalábbis a története erről árulkodik. A doktorok felfigyeltek arra, hogy a hatóanyag, amelyet eredetileg a prosztata megnagyobbodására alkalmaztak, jótékonyan befolyásolja a hajhullást. Konkrétan a kopaszodó páciensek hajvesztesége megszűnt, sőt. Amire kifejezetten kevesen számítottak: a hajnövekedés megindult. A váratlan fordulat teljesen új irányt adott a kutatásoknak, egyúttal felszínre hozott egy olyan pozitív „mellékhatást”, ami talán még a prosztata méretének csökkenésénél is nagyobb sikert aratott. Hogy miért?

Azért, mert a világon több százmillióan küzdenek a kopaszodással. Azért lényeges ezt a nagyságrendet újra és újra kihangsúlyozni, mert sokan, az érintettek közül tévesen azt hiszik, hogy csak őket sújtja ez az áldatlan állapot. Nem. A legkevésbé sem. Bár ez sovány vigasz, azért mégis sokat jelenthet a nagyszámú sorsközösség ténye. A jó hír az, hogy a problémára létezik hatékony megoldás. Szóval a kesergés, beletörődés, kényszeres elfogadás helyett megnyílhat az út a hosszú távú gyógymód előtt!

Az elismerés az első lépés?

Bármennyire is meglepően hangzik, sokan alig akarják beismerni, hogy a rettegett hajhullás nehezíti az életüket. Pedig ezzel kezdődik a gyógyulás. Ha az elismerés elmarad, akkor esélytelen a megoldásra koncentrálni, lévén még a probléma sem került elő a háttérből.

Ez a fajta beismerés nem gyengeség, sokkalta inkább erősség. A szembenézés az a lépés, ami aztán megkönnyebbüléshez vezethet. Főleg, hogy a kopaszodás nem olyasvalami, amibe bele kell törődni és ennyi. Nincs tovább. Ahogy azt fentebb is említettük készen áll, és alkalmazásra vár az enyhülést és ifjú hajszálakat hozó kezelés. Természetesen mindenképpen érdemes a lelki és fizikai indikátoroknak utánanézni, de a hajhozó cselekvés már ekkor elkezdődhet.