Minden, amit a bőrgyógyászatról tudni érdemes!

Kézenfekvőnek tűnik, hogy bőrgyógyászati vizsgálatra akkor megyünk, ha a bőrünkkel valami nincs rendben, pedig ez a szakterület sokkal több mindent foglal magába. A bőrön kívül ide tartozik a haj, köröm, száj- és genitális nyálkahártya betegségek kezelése, illetve minden egyéb testet borító szövet elváltozásának gyógyítása is. 

Legtöbbször előforduló bőrbetegségek

Gyakran olyan szimpla tünetekkel keressük fel orvosunkat, mint a viszkető bőr és az általa okozott kellemetlenségek. Ha a háziorvos már nem tud segíteni és a tünetek hosszabb ideje fennállnak a bőrgyógyászat jelentheti a megoldást.

A legegyszerűbb csalánkiütéstől kezdve a rovarcsípésig számtalan probléma miatt válhat irritálttá bőrünk, de sok esetben előfordulhat, hogy allergiás reakció (étel, tisztítószer, gyógyszer, egyéb anyagok) áll a probléma hátterében.

Fontos lehet megjegyezni, hogy ha tüneteink hosszabb ideig elhúzódnak, mindenképp érdemes bőrgyógyászt felkeresni.

Nem csupán esztétikai szempontból lehetnek zavaróak a vírusos szemölcsök, melanómák és a különböző kinövések. Az anyajegy szűrések kiemelt fontosságúak lehetnek, különösképp azoknak, akik a családban tapasztaltak már rosszindulatú elváltozásra való hajlamot. Ha változást észlelünk egy régóta meglévő anyajegy formáját és méretét tekintve, illetve, ha újak jelennek meg, ismételten erősen ajánlottá válik bőrgyógyász felkeresése.

Az éves szűrővizsgálatok fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni a bőrgyógyászat területén sem, hiszen ezen vizsgálatok során a betegségek korai szakaszban kerülnek diagnosztizálásra, így nagy mértékben elősegíthetjük a teljes körű gyógyulást.

Kamaszkorban a hormonok változása okozza a legáltalánosabb tinédzser problémát, a pattanásos bőrt. Bizonyos határokon belül normális, múló jelenség, de előfordulhat, hogy kezelést igényel. Ilyenkor gyakori tünetek a túlzottan zsírosodó, korpás fejbőr megjelenése is, ami szintén megkeserítheti a tizenévesek mindennapjait. Indokolttá válhat ebben az esetben is szakemberhez fordulni, mint sem szó szerint saját bőrön tapasztalni egy nem megfelelő bolti kozmetikum nem kívánatos hatásait.

Egyéb betegségek

Vannak ritkábban előforduló átmeneti vagy hosszabb időt felölelő tartós betegségek. Utóbbiak kezelése ugyan sok éves kezelést is igényelhetnek, de fontos minél hamarabb és pontosabban meghatározni a kiváltó okot/okokat, majd az orvos által kiválasztott legmegfelelőbb bőrgyógyászati kezelést eszközölni a teljes gyógyulás érdekében.

Dermatitist okozhat genetikai hajlam vagy allergiás reakció is. Aknét főként baktériumok, övsömört vírus, míg a pikkelysömört immunbetegség okozza. A haj, köröm és bőr gombás fertőzése is gyakran előfordul.

A fentiekből jól látszik, hogy a bőrgyógyászat több más területtel (pl.: virológia, bakteriológia, allergológia, gasztroenterológia) is szoros kapcsolatban áll. Súlyos vagy gyanús esetben szövettani mintavétel is indokolt lehet, vagy akár egy átfogó laborvizsgálat is indokolttá válhat. 

Elérhető gyógymódok

A terápia vagy gyógymód manapság sokféle lehet, ha sikerült a bőrgyógyászati vizsgálatok során kideríteni, mi áll pontosan a háttérben. 

  • Néha elegendő az életmódváltás, bizonyos táplálékok, kozmetikumok kiiktatása. 
  • A szájon át szedhető gyógyszerek vagy a különböző krémek is segíthetnek. Érdemes ezen készítményekkel kapcsolatban konzultálni az illetékes szakorvossal.
  • Ha valamely más szerv vagy szervrendszer betegsége okozza a bőrelváltozást, akkor a kiváltó okot kell célirányosan kezelni. 
  • Időnként hormonális kezelésre van szükség. 
  • Kisebb-nagyobb műtétek is előfordulhatnak, melyek szerencsés esetben csak kozmetikai, esztétikai szempontból indokoltak. Erre a célra egyre gyakrabban alkalmaznak lézeres eljárásokat.
  • Sokan nem gondolnak rá, de pszichés okok is kiválthatnak bőrbetegségeket, érdemes lehet ennek is utánajárni.
  • Súlyos esetekben különféle onkológia kezelés is javasolttá válhat.

Összegzés

A kellemetlen bőrelváltozások testünkről és lelkünkről egyaránt árulkodhatnak. Érdemes lehet komolyan venni az egészen apró jeleket is a fenti információk függvényében és mielőbb felkeresni a megfelelő szakembert, aki hozzáértő segítséget nyújthat, hogy megszabaduljunk az esetleges bőrproblémáinktól és hogy mihamarább újra jól érezhessük magunkat a bőrünkben.