Minden, amit egy kézi körfűrészről érdemes tudni

kézi körfűrész
kézi körfűrész

Ha faanyag vagy műanyag precíz és pontos vágásáról van szó, akkor egy kézi körfűrész használata bizony nélkülözhetetlen, legyen szó bármilyen munkafolyamatról. Akár a hobbidnak hódolsz, akár a szakmád miatt van szükség egy ilyen berendezésre, a széles választékból bizony nem egyszerű kiválasztani azt, amely számodra a leginkább megfelelő. Éppen ezért a döntés megkönnyítése érdekében összegyűjtöttük az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Vedd figyelembe a teljesítményt!

Az egyik legfontosabb tényező, amelyet figyelembe kell venni a vásárlás előtt, az a teljesítmény. Lényeges tudni ennek kapcsán azt, hogy mivel a kézi körfűrészek esetében a tárcsa, amely a vágást végzi, közvetlenül a motor tengelyéra van csatlakoztatva, a motor teljesítménye nem képes egy az egyben érvényesülni. Vagyis megjelölt teljesítmény csupán 55-65%-a munka során valóban kifejtett erő. Vagyis egy 1000 Wattos kézi körfűrész esetében csak 550-650 Wattot élvezhetsz a munkavégzésnél.

Sok múlik a fűrészlapokon és a rögzítésen is!

Bár önmagában a gép minősége és a teljesítmény is nagyon fontos, ugyanakkor majdnem ugyanennyi múlik azon is, hogy milyen típusú fűrészlapot használsz a munka során. Hiszen amikor puhább faanyaggal dolgozol, akkor tökéletesen elegendő az úgynevezett gyorsacélból készült HHS lap is, viszont abban az esetben ha a fa keményebb vagy éppen rétegelt lemezt szeretnél vágni, akkor a speciális fogakkal felszerelt HM fűrészlapot ajánlott választani. Nagyon lényeges hangsúlyozni, hogy műanyag egyik típussal sem vágható, ehhez mindenképpen speciális kiegészítő használatára van szükség.

A precíz és pontos munkavégzés része az is, hogy megfelelő körülmények között és kellő odafigyeléssel használd a körfűrészt. Ehhez lényeges az, hogy bármekkora darabbal is dolgozol, azt mindig teljesen szilárdan, mindkét végén rögzítsd az anyagot! Emellett alapszabály az is, hogy a gép mindig legyen a faanyag felett, vagyis függőlegesen vagy akár a fejed fölé tartva soha ne vágj az eszközzel! Amennyiben ezeket az apró intelmeket betartod, élmény lesz a munka egy ilyen géppel.

Vágások, amelyek könnyedén elvégezhetők egy kézi körfűrész segítségével

Bár alapvetően a keresztvágás és a hosszirányú vágás játszik könnyedséggel elvégezhető egy kézi körfűrész segítségével, számos már típusú vágásforma is elérhető általa. Az egyik ilyen az úgynevezett finomvágás, amely nyomán olyan módon lehet vágásokat ejteni az anyagon, hogy azt nem vágod teljesen át. Vagyis ha egy polc megmunkálásáról van szó, ez nagy segítség lehet.

Szintén megoldható a segítségével a gérvágás, amely nyomán 45 és 90 fokos sarkok vágása valósítható meg, ami remek lehet például képkeretek készítése esetén, A szögvágás sem maradhat ki a sorból, ez a sarkok összeillesztésénél lehet nagy segítség. Ha pedig a kezdő pozíció nem a munkalap széle, akkor a megoldás a merülővágás lehet az ideális megoldás, amely szintén kivitelezhető a kézi körfűrész használata által.

Fontos a biztonság!

Mivel egy éles, vágásra tervezett eszközről van szó, egy kézi körfűrészhasználata még azok számára is tartogat veszélyt akik nap mint nap használják azt. Éppen ezért nem szabad megfeledkezni a megfelelő védőfelszerelés használatáról. Ennek része a védőszemüveg, a zajvédő és az ideális ruházat is.

A fentiek alapján egyértelműen látható, hogy hatalmas segítség egy ilyen gép használata akkor, amikor precíz és pontos vágásra van szükség, legyen szó faanyagról, fémről vagy akár műanyagról. A jó hír az, hogy ha figyelembe veszed a fentieket mind a vásárlás előtt, mind pedig a kézi körfűrész használata során, biztos lehetsz abban, hogy segítségével mindig olyan munkát végezhetsz, amelyet szívesen adsz ki a kezedből. Nem beszélve arról, hogy rengeteg időt és energiát spórolhatsz meg egy ideális gép segítségével.