Az orchidea számtalan hölgy kedvenc virága, sokan bármit megtennének azért, hogy az orchideájuk sűrűn virágozzon. Egyesek tápoldatot, mások sokkterápiát alkalmaznak úgy, hogy a növényt sötét helyre teszik egy időre, mindenki más módon próbálkozik az orchidea gondozásával. Ma néhány hasznos praktikát mutatunk az orchidea gondozásáról, hogy egész évben csodálhassátok ezt a gyönyörű virágot.

Hogyan gondozd az orchideát?

 1. Először is tudni az orchidea életkorát

Ha orchideát vásároltatok és nem virágzik akkor valószínű, hogy túl fiatal a növény. Ahhoz, hogy ezt megtudjátok meg kell számolnotok az orchidea leveleit. A jól kifejlett orchideának amely készen áll a virágzásra 5-8 levele kell legyen. Ha hamarabb virágzik, akkor nincs ereje szépen fejlődni.

2. Ne változtasd meg az orchidea helyét

Találjatok egy megfelelő helyet az orchidea számára és arról a helyről ne költöztessétek el, mert ha más helyre teszitek az valóságos stressz állapotot jelent a számára. Az orchidea szereti a fényt, ezért ha mégis el kell tegyétek a növényt a megszokott helyéről, akkor az új helyen is figyelni kell arra, hogy ugyanaz az oldala legyen az ablak irányába, mint az előző helyén. Így nem érzékel nagy mértékű változást.

3. Figyeljétek a gyökereit

Mindenki tudja, hogy ez a növény aktívan fotoszintetizál, ezért helyezzük az orchideát egy átlátszó edénybe, nem pedig kerámiából készült cserépbe.

4. A napfény a legfontosabb a számára

A napsugarai befolyásolják a legnagyobb mértékben az orchidea virágzását, ezért napi 10 – 12 órán keresztül fényre van szüksége, különben nem fog virágozni. A hideg hónapokban amikor alig van napsütés, az orchidea számára  biztosítani kell a fényt speciális lámpával. Ha nincs rá lehetőségetek, hogy speciális lámpát vásároljatok, akkor bármilyen másfajta lámpa megfelelő, csak fehér fényű legyen, mert ez a fajta égő nem melegszik fel és nem tesz kárt az orchideában ha néhány centivel a növény fölé helyezitek.

5. Jót tesz neki a hőmérséklet különbség

A kismértékű hőmérséklet különbség hozzásegíti az orchideát a virágzáshoz, az éjszakai hőmérséklet 5-6 fokkal kevesebb kell legyen a nappali hőmérsékletnél, amit a téli időszakban nem könnyű megoldani. Tavasz végétől – ősz elejéig az orchideát tarthatjuk kültéri helyen a szabad levegőn is. Téli időszakban többször kell szellőztetni azt a helyiséget ahol az orchideát tartjuk, de vigyázzatok ne csináljátok huzatot, mert azt az orchidea nem szereti.

6. A locsolásra figyelni kell

Az orchidea öntözése egy valóságos rituálé, ez a növény azt szereti, ha akkor locsolják amikor a földje már teljesen száraz. Az orchidea öntözéséhez az esővíz a legideálisabb. Ha csapvízzel locsolod, először főzd fel a vizet, majd hűtsd ki és ezzel locsold.

Gondozzátok a növényeket szeretettel, ők meghálálják a csodálatos virágaikkal.

Mit főzzek holnap? Recept ötletek tőletek »»»

Hozzászólások, vélemények:

Még több hasonló cikk: