Minden amit tudnod kell az orchidea virágzásáról! Megmutatjuk, hogyan kell gondozni!

Az orchidea számtalan hölgy kedvenc virága, sokan bármit megtennének azért, hogy az orchideájuk sűrűn virágozzon. Egyesek tápoldatot, mások sokkterápiát alkalmaznak úgy, hogy a növényt sötét helyre teszik egy időre, mindenki más módon próbálkozik az orchidea gondozásával. Ma néhány hasznos praktikát mutatunk az orchidea gondozásáról, hogy egész évben csodálhassátok ezt a gyönyörű virágot.

Hogyan gondozd az orchideát?

 1. Először is tudni az orchidea életkorát

Ha orchideát vásároltatok és nem virágzik akkor valószínű, hogy túl fiatal a növény. Ahhoz, hogy ezt megtudjátok meg kell számolnotok az orchidea leveleit. A jól kifejlett orchideának amely készen áll a virágzásra 5-8 levele kell legyen. Ha hamarabb virágzik, akkor nincs ereje szépen fejlődni.

2. Ne változtasd meg az orchidea helyét

Találjatok egy megfelelő helyet az orchidea számára és arról a helyről ne költöztessétek el, mert ha más helyre teszitek az valóságos stressz állapotot jelent a számára. Az orchidea szereti a fényt, ezért ha mégis el kell tegyétek a növényt a megszokott helyéről, akkor az új helyen is figyelni kell arra, hogy ugyanaz az oldala legyen az ablak irányába, mint az előző helyén. Így nem érzékel nagy mértékű változást.

3. Figyeljétek a gyökereit

Mindenki tudja, hogy ez a növény aktívan fotoszintetizál, ezért helyezzük az orchideát egy átlátszó edénybe, nem pedig kerámiából készült cserépbe.

4. A napfény a legfontosabb a számára

A napsugarai befolyásolják a legnagyobb mértékben az orchidea virágzását, ezért napi 10 – 12 órán keresztül fényre van szüksége, különben nem fog virágozni. A hideg hónapokban amikor alig van napsütés, az orchidea számára  biztosítani kell a fényt speciális lámpával. Ha nincs rá lehetőségetek, hogy speciális lámpát vásároljatok, akkor bármilyen másfajta lámpa megfelelő, csak fehér fényű legyen, mert ez a fajta égő nem melegszik fel és nem tesz kárt az orchideában ha néhány centivel a növény fölé helyezitek.

5. Jót tesz neki a hőmérséklet különbség

A kismértékű hőmérséklet különbség hozzásegíti az orchideát a virágzáshoz, az éjszakai hőmérséklet 5-6 fokkal kevesebb kell legyen a nappali hőmérsékletnél, amit a téli időszakban nem könnyű megoldani. Tavasz végétől – ősz elejéig az orchideát tarthatjuk kültéri helyen a szabad levegőn is. Téli időszakban többször kell szellőztetni azt a helyiséget ahol az orchideát tartjuk, de vigyázzatok ne csináljátok huzatot, mert azt az orchidea nem szereti.

6. A locsolásra figyelni kell

Az orchidea öntözése egy valóságos rituálé, ez a növény azt szereti, ha akkor locsolják amikor a földje már teljesen száraz. Az orchidea öntözéséhez az esővíz a legideálisabb. Ha csapvízzel locsolod, először főzd fel a vizet, majd hűtsd ki és ezzel locsold.

Gondozzátok a növényeket szeretettel, ők meghálálják a csodálatos virágaikkal.