Minél több dolgot megadunk a gyermekeinknek, ők annál kevesebb erőfeszítést tesznek majd!

Minden szülő szeretné boldoggá tenni a gyermekét. Mindannyian a legjobbat kívánjuk a gyermekeinknek, de néha nem is tudjuk, melyek a valóban fontos dolgok.

A szülő és a tanár feladata az, hogy megtanítsa a gyereket tanulni. Hogy megtanítsa arra, hogyan különböztetheti meg a jót a rossztól, hogy minél kisebb veszteségek érjék.

Hogyan segítsük a gyerekeket, hogy érettek és függetlenek legyenek

Tanítanunk kell, nem pedig megoldásokat nyújtani. Ne hozzuk meg helyette a fontos döntéseket, ne adjunk meg neki mindent ami lehetséges és ami már szinte lehetetlen. Adjunk viszont sok szeretetet, de ne kényeztessük el. Sokszor egyszerűbb ha bizonyos dolgokat a felnőttek csinálnak meg a gyerekek helyett. Azonban a gyereket ezzel nem ösztönözzük cselekvésre. Minél több dolgot adunk meg nekik, annál kevesebbet akarnak majd tenni. Ez nem az ő hibájuk!

Amikor a szülő elkényezteti a gyermekét, a csemete nincs arra ösztönözve, hogy valamit tegyen. Miért is tenne, hiszen nincs rá szüksége, mert van aki elintézze helyette a dolgait.

A szülőnek csak azokat a dolgokat szükséges megtennie, amik fontosak ahhoz, hogy a gyerek egyre érettebb és függetlenebb legyen, mert ezzel arra ösztönözzük, hogy felnőttként egyre több dolgot el akarjon érni.

A gyereknek lesz véleménye, tud majd döntéseket hozni és mindent megtesz azért, hogy elérje amire vágyik.

A legfontosabb dolgok ahhoz, hogy a gyerek fejlődjön

Ahogy a gyerek megtanul egyedül enni, vécézni, játékot választani, felmászni valahova, beugrani a medencébe, hagyjuk, hogy csinálja. Olyan dolgokat, amelyek biztonságosak, megengedhetünk a gyereknek. Ne erőltessük rá a mi véleményünket a gyerekre, hagyjuk, hogy megtalálja a saját útját. Álljunk ott mellette, biztosítsuk neki a hátteret, ha éppen elesik, segítsünk neki felállni, ne oldjuk meg az összes dolgot helyette.

Tartsuk mozgásban

A lendületesség energiát ad, míg a lustaságból nehéz felállni. Ne hagyjuk, hogy a gyerek semmit tegyen, a mozgás, a séta, a kirándulás jó hatással van rá. A szülőnek példát kell mutatnia, vigyük el a gyereket sétálni, biztosítsunk neki lehetőséget a rendszeres sportolásra.

Nyugodt és biztonságos család

Az otthoni hangulat nagyon fontos a gyerek és a felnőtt számára is. Ha a hangulat folyamatosan stresszes, akkor nem is beszélhetünk magabiztos és önálló gyermekről. A gyermek a szülői fészekben érzi magát biztonságban. Ne kiabáljunk vele és előtte, ne teremtsünk kellemetlen hangulatot, mert ez hatással van a gyerekre.

Családi ebédek és beszélgetések

Mikor a család körbeüli az asztalt és együtt ebédelnek vagy vacsoráznak, közben pedig beszélgetnek, az egyszerűen fantasztikus hatással van a gyerekre. A gyerekek ilyenkor a felnőttek beszélgetését hallgatják. A szülők és a nagyszülők elmélkednek, a saját életükről mesélnek, a gyermek pedig figyel és anélkül, hogy akarná, megfogad néhány tanácsot. Ezek a tanácsok a későbbiekben jól jönnek majd neki. A gyerek később vissza fog emlékezni arra, hogy mit mondott anya, apa, vagy a nagyi, hogyan oldottak meg egy bizonyos esetet és ez hasznos lesz a számára.

A gyereknek tudnia kell, mi van megengedve neki

Ez az ő és a felnőttek számára is fontos. Ne változtassuk meg a véleményünket gyorsan és könnyedén. A család összeül és döntést hoz valamiről, azonban az is fontos, hogy azt tegyük, amit közösen eldöntöttünk. Ha azt mondjuk, hogy nem mehet el valahová, mert az számára nem biztonságos, túl drága, vagy ésszerűtlen, akkor ne engedjünk a kérlelésnek. Azzal, ha folyamatosan változtatjuk a hozásállásunkat, a gyermeket is elbizonytalanítjuk, ezzel nem sarkaljuk arra, hogy legyen határozott és tanuljon meg jól választani.

A szülő mit tehet még a gyermekekért

 1. Álljunk az ő oldalán.
 2. Hallgassuk meg és ne szakítsuk félbe.
 3. Csökkentsük a stresszes helyzeteket.
 4. Engedjük meg, hogy gyerek legyen.
 5. Tanítsunk neki nyelveket.
 6. Éljünk egészségesen.
 7. Ösztönözzük rá, hogy kulturális programokon vegyen részt.
 8. Szerettessük meg vele az irodalmat.
 9. Ne veszekedjünk vele az iskolai eredményei miatt.
 10. Ha valamit jól csinál, dicsérjük meg.
 11. Ne féljünk a büntetésektől, de soha ne bántalmazzuk a gyereket.
 12. Ne veszekedjünk vele.
 13. Magyarázzuk el azokat a dolgokat, amiket nem ért.
 14. Ne szégyenítsük meg a gyereket.
 15. Kommunikáljunk vele.
 16. Ne hasonlítsuk más gyerekekhez.
 17. Ne oktassuk ki.