Minél többször szült egy nő, annál kevésbé egészséges és szép

pixabay.com

Sok gyermeket vállalni ma divatosnak számít. A média tele van olyan szalagcímekkel, hogy megszületett Kate Middleton harmadik gyermeke, aztán, hogy melyik híresség milyen gyorsan visszanyerte formáját a szülés után stb.

A véda nők tanításai szerint a nők fő célja, hogy anyákká váljanak. Az instagramos anyukák pedig egyik kezükkel a három gyermeküket ringatják, másikkal pedig vaskézzel irányítják az üzleti dolgokat. A közelmúltban pedig népszerű téma volt, hogy a szülés elősegíti a női test megújulását.

Egy valami azonban tény: a szülés és a gyermeknevelés egyértelműen hatással van a nőkre. Csak éppen nem olyan rózsásan, mint azt szeretnénk. És ezt, igazából, be is vallják az adott egyének, igaz, nem biztos, hogy a riporter jelenlétében. Alapvetően a nők szűk körüknek panaszkodnak az egészségükre és a szüléssel kapcsolatos problémáikra. A sokgyermekes anyák különösen érintettek, mint ezt a tudósok megtudták. Nemcsak korábban öregszenek, mint egy egy vagy két gyermekes anyuka, de a krónikus betegségek és a szívproblémák kockázata is nagyobb a körükben.

Természetesen nem minden olyan egyértelmű, mint a fent leírtak, és rengeteg minden függ attól, hogy milyen körülmények között él az adott anya. Azonban a tudósok az új kutatások alapján négy „mellékhatást” azonosítottak azoknál az anyáknál, akiknek sok gyermekük van.

A sokgyermekes anyaság „négy mellékhatása”

A korai öregedés

Álmatlan éjszakák, állandó fáradtság, a stressz, nagy fizikai terhelés. Ezekkel a szavakkal lehetne jellemezni legjobban azt a sok nehézséget, ami a gyermekvállalással, a gyermekek felnevelésével jár. Ezek következménye pedig, nem meglepő módon az anya testére gyakorolt negatív hatásuk, amik az anyák megjelenését, egészségét rontják, végső soron az anyák várható élettartamát csökkentik.

Mint ahogy a George Mason Egyetem (USA) kutatói által kinyert adatok nagyszerűen mutatják, a terhességgel, a szüléssel és gyermekneveléssel „kopik” az anya teste, sokkal jobban, mint például a káros dohányzás vagy az elhízás következtében. Abban a cikkben, amit 2018 februárjában tettek közzé a Human Reproduction című lapban, a tudósok a DNS szál végén található telomérák hosszát mérték csaknem kétezer, 20 és 44 év közötti amerikai nőnél, amelyek egy része gyermektelen volt. A telomerérák szerepe kettős, egyik funciójuk, hogy a sejtosztódás során védik a DNS-t a folyamatos rövidülés káros hatásaitól.

A sejtek minden egyes osztódása során a kromoszómák DNS-láncának vége valamelyest rövidül. Ez „értékes” genetikai anyag hiányát okozza, azaz a keletkező sejt funkcionalitásának és életképességének csökkenésével jár. Ennek pedig az a következménye, hogy az újonnan keletkezett sejtek életképtelenek és további osztódásra alkalmatlanok lesznek. Ez a biológiai óra szabja meg, hogy egy élőlény milyen hosszú ideig élhet. A fentiekből tisztán látszik, hogy minél rövidebbek a telomérák, annál nagyobb a krónikus betegség és a korai halálozás kockázata.

Kiderült, hogy az anyák átlagosan 4,2%-kal rövidebb telomérákkal rendelkeztek, mint a gyermektelen társaik. Ez azt jelenti, hogy a sejtek szintjén az anyák szervezete körülbelül 11 évvel idősebb, mint az azonos korú, gyermektelen nők teste. Ugyanakkor, minél több gyermeke van egy nőnek, annál rövidebbek a telomérái, állapították meg a tudósok. Vagyis a öt vagy több gyermekes anyák teste jobban „elhasználódott”, mint az egy, vagy kétgyermekes anyáké, nem is beszélve a gyermektelen nőkéről.

Fokozott a szívbetegség kockázata is…

Egy további, a fentinél is frissebb kutatásból, melyet a nagy-britanniai szív- és érrendszeri betegségeket kutató Társaság manchesteri konferenciáján mutattak be, az derül ki, hogy minél több gyermeket vállal egy nő, annál nagyobb a szívroham, a stroke vagy más szív-, illetve érrendszeri betegség kockázata. A Cambridge-i Egyetem kutatói több mint 8 ezer 45-64 éves nőt vizsgáltak meg. Az adatok elemzése kimutatta, hogy az öt vagy több gyermekes anyáknál az idős korban bekövetkező szívroham kockázata 40%-kal magasabb, mint az egy vagy két gyermekes anyáknál.

Ezenkívül, a sokgyermekes anyáknak 30%-kal nagyobb szív- és érrendszeri megbetegedési kockázattal kell számolniuk, továbbá 25%-kal nagyobb esélyük van a strokera is, valamint 17%-kal nőhet a szívelégtelenséggel járó betegség esély is. Azoknál az anyáknál, akiknek három vagy négy gyermeke van, megnő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, de a helyzet ugrásszerűen romlik az ötödik gyermek megszülése után.

„A vizsgálat célja nem az volt, hogy megijesszük a nőket, hanem az, hogy a lehető legrövidebb időn belül felhívjuk a figyelmet a sokgyermekes anyák szív- és érrendszerét fenyegető lehetséges kockázatokra” – magyarázta egy, a The Daily Mail számára készült interjúban a kutatás vezető-szerzője, Claire Oliver Williams. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy azért mutathatóak ki ezek a kockázati tényezők ilyen tisztán a kutatók számára, mert a terhesség és a szülés hatalmas terhet ró az anya szívére, nem beszélve a stresszről, ami a számos utód nevelésével jár együtt.

Fogproblémák

Ez esetben szó szerint beszélhetünk arról, hogy a születendő gyermek egyértelműen rontja édesanyja egészégét. A fogak esetében ez fokozottabban tetten érhető.

Német kutatók fedezték fel, akinek a cikkét a Journal of Epidemiology & Community Health kiadványban tették közzé, hogy milyen pusztító hatással van az anya fogaira minden egyes terhesség. A várakozásoknak megfelelően a gyermeknek nincs hatása az apja fogainak állapotára, ami azonban messze nem mondható el anyákról. A három gyermeket nevelő nőknek átlagosan négy foggal van kevesebb, mint a két gyermeket szülő társaiknak.

A külső vonzerő csökkenése

Egy újabb, lengyel tudósok által végzett tanulmány szerint a sok gyermek rossz hatással van az anyák megjelenésére. A kísérleten résztvevőknek azt a feladatot adták, hogy határozzák meg, hogy az előttük látható képeken lévő (számukra ismeretlen) középkorú nők mennyivel fiatalabbak a koruknál, illetve ítéljék meg, vonzóak-e, vagy sem, végül pedig, hogy egészségesnek tartják-e őket, vagy sem. A vizsgálat eredményeként a sokgyermekes nők (akiknek hét vagy kilenc gyermekük volt) minden kategóriában a legkevesebb pontot érték el. Minél kevesebb gyermeket szült az adott nő, annál vonzóbbnak, fiatalabbnak és egészségesebbnek találták a kísérletben résztvevő „pontozók”.

Azon kutatók szerint, akiknek a cikke az American Journal of Physical Anthropology magazin lapjain jelent meg, ezek az eredmények javarészt annak köszönhetőek, hogy minden újabb gyermekkel az anya testében megnövekszik az oxidatív stressz, melynek egyik káros következménye a DNS-károsodása, mely nem csak az adott emberi testben fejti ki hatását, de szabad szemmel is látható, észlelhető.

Mindenképpen megjegyezendő azonban, hogy a fenti kutatások során minden esetben nagy mennyiségű statisztikai adatról van szó, ezért az egyes egyénre vetítve a dolgok nem annyira szomorúak, mint a tudósok által, a kutatások eredményeképpen meghatározott kép. Sok olyan példát ismerünk mi is, hogy sokgyermekes anyák tökéletesen néznek ki és egyáltalán semmi panaszuk nincs az egészségükre. Ez az egész problémakör egy soktényezős dolog, ami függ az örökletes tényezőktől, a lakóhelytől, az anyagi jóléttől, attól, hogy hányan vezetik a háztartást (vannak-e segítők), vannak-e dadák, nagymamák, nagypapák, akik besegítenek a gyermeknevelésbe és így tovább.