Mire figyeljünk oda nyílászáró vásárlásakor?

Abban az esetben, ha éppen új otthonát építi vagy a már meglévőt újítja fel, nemcsak a berendezésre, a burkolatokra vagy a fal színére érdemes odafigyelni. Ugyanilyen fontos a nyílászárók tökéletes kiválasztása is, hiszen esztétikus megjelenésük mellett, hő- és hangszigetelő képességük egyaránt fontos tulajdonság. Otthona csendes békéje és a visszafogott fűtésszámlák múlnak rajtuk: a jól szigetelt terekkel és modern nyílászárókkal akár a fűtésköltségek 30-40%-át is megspórolhatja.

Új nyílászárói kiválasztásánál mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy ideális helyzetben nem az ár a legfontosabb szempont. Természetesen a munkálatok költségeit illetően ez sem elhanyagolható tényező – és az esetek többségében a minőséget tekintve is remek fokjelző –, de otthona ablakai és ajtajai nem olyan kellékek, amit minden 2-3 évben cserélne.

Amire nyílászáró vásárlásakor érdemes odafigyelni

Ezeket az otthonát komfortosabbá tevő eszközöket ugyanis jellemzően több évre, esetleg évtizedre előre gondolkodva választja ki Ön is. Éppen ezért szükséges a döntés meghozatala előtt nemcsak az árat és dizájnt, de minden paramétert alaposan megfontolni.

Mind az ablakokat, mind a beltéri és bejárati ajtókat tekintve vannak a választást és a rendelkezésre álló lehetőségeket befolyásoló tényezők. Ilyen például:

• a méret

• az anyag

• variációk

• az üvegtípusok

• a szín

Annak érdekében, hogy pontosan olyan ablakot vagy ajtót tudjon választani, ami nemcsak külsőre tetszik, de amire az otthonának is szüksége van, ajánlott mindegyiket külön-külön átbeszélni a szakemberrel.

Ami a méreteket illeti

A méreteket tekintve, új építésű ingatlan esetében a mérnökökkel együtt tervezve adhatjuk meg, hogy mekkora méretű ajtókat és ablakokat szeretnénk látni a hálószobában, a konyhában, a nappaliban, vagy épp a fürdőszobában.

Helyszíni adottságoktól függően, már meglévő ingatlan felújítása esetén is van lehetőség arra, hogy az egyes helyiségekben kisebbre vagy nagyobbra szabassa az ablakok vagy ajtók méretét. Mindenesetre az ablakokat tekintve bukó-nyíló ablakok esetében a 60×60 cm, a 60×90 cm, a 90×60 cm, a 90×120 cm, a 90×150 cm és a 120×60 cm-es méretek számítanak sztenderd méretnek, ezekhez a méretekhez talál legkönnyebben műanyag nyílászárót is.

Váltóprofilos bukó-nyíló ablakoknál már jellemzően nagyobb méretekkel, 120×120 cm-es, 120×150 cm-es és 150×150 cm-es kivitelezéssel kalkulálhatunk. Kétségtelen, hogy a legnagyobb méreteket az úgynevezett kétszárnyú ablakok tartják a sztenderd 180×150 cm-es nagyságrenddel.

Az ajtóknál, amennyiben a Magyar Szabvány szerinti méreteket – vagyis a névleges méreteket – vesszük alapul, akkor három gyakori mérettípust különböztethetünk meg egymástól. Ezek az MSZ 75/210, a 90/210 és a 100/210-es méretek.

Itt érdemes megjegyezni, hogy ebbe a méretezésbe a falvastagság, a szabad átjárhatóság és a tokborítás külmérete, a beépítési mélység még nincs belekalkulálva. Ezeket figyelve ma már a 70, 76, 85, 92 mm-es tok és szárnyvastagság a legelterjedtebb méretezés. A tapasztalat egyébként azt mutatja, hogy manapság inkább az utólag beépíthető ajtóknál alkalmazott német DIN szabvány méretek számítanak sztenderdnek, mind a beltéri, mind a bejárati ajtók esetében is.

Nem elhanyagolható az anyagkérdés sem: fa vagy műanyag?

Az egyik leggyakoribb kérdés, ami a nyílászáró vásárlása során elhangzik, hogy a két legelterjedtebb anyag közül melyik tokozat az ideálisabb: a fa vagy a műanyag? A rusztikusabb megjelenést kedvelők számára minden bizonnyal a fa tokozású nyílászárók állnak közelebb, de a műanyag nyílászáróknak több az előnye.

Egyrészt a leggyakoribb méretekben kaphatók és anyagukat tekintve elmondhatjuk, hogy nem bomlanak le egykönnyen: gondos törődés mellett több évtizeden át bírják a gyűrődést, ráadásul még az alakjukat is tartják. Esetükben nem kell azzal számolni, mint a fánál, hogy némi idő, az időjárási viszontagságokat követően göcsörtössé válnának, elvetemednének.

Emellett az sem elhanyagolható tényező, hogy a műanyag nyílászáró jól bírja a szélsőséges hőmérsékletingadozásokat, a csapadékos időjárást, ráadásul még a hangszigetelésben is segédkezik. Erről az 5 vagy 6 légkamrás tok gondoskodik.

A műanyag tok egyébként kevésbé sérülékeny felület, mint a fa, ráadásul számtalan színvariácóban elérhető. Akár még a szemnek-szívnek egyaránt kedves famintázattal is.

Üvegtípusok nyílászárókba

Az üvegtípusokat illetően számtalan variáció áll a rendelkezésünkre a műanyag nyílászárók esetében is. A gondosan kiválasztott üveg nemcsak a szemünknek nyújt kedves látványt, de segít bent tartani a meleget és kint tartani a hideget, így a fűtésszámlának is kedvez. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a passzív házaknál ez már alapelvárás is.

A hőszigetelésről is gondoskodó üveg két vagy több üveglap légmentes lezárásával készül, melynek során az üveglapokat fém-oxiddal vonják be. Argont, egyfajta páramentesítő gázt töltenek közéjük, illetve az üvegek között 16 mm-es távtartó helyezkedik el, míg az üveglapok széle, valamint a keret tömítőanyaggal van bevonva. Ez egy hermetikusan zárt, hőszigetelő üvegfelületet hoz létre.

Azonban az üvegtípus nemcsak a hőszigetelésben játszhat szerepet, hanem a hangszigetelésben is. Ilyen esetekben speciális bevonat – például fólia – és gyártástechnológia gondoskodik a hangszigetelésről.

Említésre méltó még a biztonsági üveg is, hiszen ennek a hő- és hangszigetelésen kívül már baleset- és betörésvédő funkciója is van. Jellemzően 2 vagy többrétegű üveglap összeállításával, valamint több rétegnyi víztiszta, esetleg színes fólia alkalmazásával jön létre a végeredmény.

Kedvelt üvegtípus az úgynevezett float, vagyis a síküveg is, ami gyönyörű víztiszta megjelenésével, teljesen sík felületével és remek fényáteresztő képességével veszi le a lábukról a benne gyönyörködő szemlélőket.

Játék a színekkel és a formákkal

Műanyag nyílászáróknál kétféle színről beszélhetünk: a tokok-keretek színéről, valamint a beléjük kerülő üvegek színéről. A technika fejlődésének köszönhetően ma már nincs olyan szín, amiben ne lehetne a tokokat és az üveglapokat megjeleníteni.

Az ablakok tokozását és a kereteit illetően talán a fehér mondható a legelterjedtebb változatnak, de a modernebb dizájn kedvelői már a sötétkék, a sötétbarna és zöld árnyalatokkal is kiváló munkát végeznek. Ugyanígy elérhető még a műanyag nyílászáróknak a famintázat is, amivel természetközeli látványvilágot biztosítunk.

Az üveglap színe is lehet éppoly változatos, mint a szivárvány: kék, esetleg zöldszínű, vagy mint a katedrál üveg esetében, amikor savmarás vagy homokfúvás segítségével akár bronzos és sárgás árnyalatot is kaphatunk. Ott van még az intim hangulatot kölcsönző tejüveg is, ami amellett, hogy szűri a fényt, útját állja a kíváncsiskodó tekinteteknek. A lehetőségek tárháza végtelen.

Ez a színek mellett a formákra is igaz. A klasszikus ablakformák mellett a profi gyártó már íves, háromszög, trapéz vagy akár köralakú ablak is elérhető. A lenyűgöző megjelenésről az ajtók esetében sem kell lemondanunk: többféle formaválaszték, üvegbetétek és díszpanelek teszik játékossá, egyszersmind az otthonunk ékkövévé a bejárati ajtónkat.

Amire tehát nyílászáró vásárlásakor figyelni érdemes

Nem elhanyagolható szempont a méretkérdés, a nyílászáró tokjának – keretének anyaga, színe, formája. Funkcióját tekintve nem mindegy az sem, hogy az adott nyílászárónak milyen plusz kívánalmaknak kell megfelelnie: hang- és hőszigetelésnek? Baleset- és betörésvédelemnek?

Amennyiben ablak- vagy ajtócserét tervez, esetleg most építi álmai otthonát, de nem biztos abban, hogy milyen műanyag nyílászáró lenne a legmegfelelőbb választás, vagy milyen kiegészítőket – például redőnyt, szúnyoghálót, külső-belső párkányokat – válasszon ajtóihoz és ablakaihoz, forduljon az RS Ablak szakembereihez.

Megbízható tanácsokkal, álmai otthonára szabott műanyag nyílászárókkal, tiszta és megbízható kivitelezési munkálatokkal segítik a nyílászáró cserét. Akár már 2 héten belül.