Túl sok a zsír a csípődön és a combodon? Az alábbi tippek neked szólnak!

A legtöbb nőnek ezekkel a testtájakkal gyakran meggyűlik a baja. Hiába a fogyókúra, az edzés, mintha a zsír makacsul ragaszkodna a combokhoz és a csípőhöz. Miért van ez és mit tehetünk ellene?

A szakértők szerint nem véletlen, hogy a nőknek legtöbbször ezek a testtájékok okoznak fejfájást. Hogy a zsírlerakódás itt következik be és innen mozdítható a legnehezebben, annak feltehetően hormonális okai vannak. Az ösztrogént és a progeszteront a petefészkek termelik, ezek létfontosságúak a női egészség szempontjából. Ha a két hormon nagyon érzékeny egyensúlya felborul, egészségi problémák léphetnek fel és ilyenkor gyűlik meg a bajunk a combok és a csípő karcsúsításával is. Az ösztrogén az inzulin, a progeszteron a kortizol ellen dolgozik. Ha inzulinból és kortizolból a kelleténél több van a szervezetben, megindul a zsírlerakódás, elsősorban a has környékén.

A csípő és a combok tekintetében azonban főként az ösztrogén a ludas. A progeszteron azonban ellensúlyozza az ösztrogén hatását, ha megvan köztük a természetes egyensúly. Amikor stresszelünk, ez az egyensúly felborul, a kortizol szint megnő és elnyomja a progeszteront. Ha a csípődön és a combodon van a legtöbb zsírfelesleg, számodra a legjobb tanács: semmi stressz!

Így növeld az ösztrogén szintet!

Az ösztrogén szint egészséges táplálkozással, sok fehérjével és egészséges szénhidrátokkal megnövelhető.

A másik tényező azonban az életkor. Az idő előrehaladtával hajlamosak vagyunk olyan kémiai anyagokat felhalmozni szervezetünkben, melyek a hormonokhoz hasonlóan viselkednek. Ezzel a hormonháztartás felborulását idézzük elő, az alapvető hormonokból kevesebb fog termelődni, ösztrogénből és progeszteronból is.

Hogy feszesebb combunk és keskenyebb csípőnk legyen, a stressz csökkentésével és a táplálkozásra való odafigyeléssel érhetjük el. Természetes ételeket együnk, hagyjuk el a feldolgozott és adalékanyagokkal, hozzáadott cukrokkal teli élelmiszereket! Ha így teszünk, a hormonháztartásunk helyreáll és csökkennek a méreteink a kényes pontokon.

Nem kell a futópadon rázni a fenekünket ahhoz, hogy a csípőnk és a combunk keskenyebb legyen! Elég, ha megválogatjuk, mit eszünk, súlyemelést végzünk, hogy általa növeljük a növekedési hormon szintjét és időt szánunk a lazításra, hobbijainkra. Sajátíts el stresszoldó technikákat, jógázz, relaxálj, a csípőd és a combjaid is meg fogják hálálni a gondoskodást!