Mit tegyünk, hogy a mosógépünk a lehető leghosszabb ideig működjön?

mosógép
mosógép

Egy mosógép beszerzése jelentős beruházásnak számít a legtöbb család számára, éppen ezért fontos, hogy nagyon vigyázzunk a készülékre, illetve mindent megtegyünk, hogy az ne hibásodjon meg. Hogyan kell ezt elérni? Mutatunk néhány trükköt!

Fogadjuk meg a gyártó javaslatait

Amikor valaki új mosógépet vásárol, jellemzően azonnal félredobja a használati utasítást, majd az irányítópanelre festett ikonok segítségével megpróbálja kitalálni, hogyan is működik a készülék. Ez nagy hiba, hiszen egy mosógép esetében a gyártó mindig meghatároz egy optimális használati utat, amelyet ajánlott betartani, ha hosszú távú megoldást szeretnénk. A gombok felesleges tekergetése éppen ennek az ellenkezőjét éri el – inkább olvassuk el a kis könyvecskét. Azt is mindig ellenőrizzük a használati kézikönyvben, mennyi ruhát lehet bepakolni a készülékbe, ugyanis a túl sok, de a túl kevés szennyes is képes károsítani a szerkezetet. Még a vásárláshoz tartozik, hogy szinte mindenhol azt javasolják, ne elfektetve szállítsa az ember az új eszközt, mert könnyen megsérülhetnek annak alkatrészei a nem rendeltetésszerű helyzetben. Ezt sokan csupán városi legendának tartják, ám semmibe nem kerül megfogadni, ezzel pedig megelőzni egy problémát.

Ne áztassuk el az eszközt, de a párára is figyeljünk

Az is lényeges, hogy mindig odafigyeljünk a gép karbantartására. Indítsunk tisztítómosást: ez egy üres program, ami óvja a szerkezetet. Vegyük ki a fiókokat, tisztítsuk meg azokat a szennyeződésektől, de a szűrőket is rendszeresen ellenőrizzük. Ha a tizedik fél pár zokni tűnik el, akkor ajánlott gyanakodni, hogy valamilyen módon becsúsznak ezek a dob alá, mögé –idejében kell ezeket megnézni, ha megy, önállóan, ha nem, akkor pedig szerelő segítségével. A rozsdásodás problémája is olyan, amit meg kell előzni. A mosógép attól, hogy vízzel dolgozik, nem minden elemében vízálló, „vízbiztos”, így például fontos, hogy a szerkezet ne bokáig érő vízben álljon, amikor a család tusol a fürdőszobában. Figyeljünk oda, hogy a víz ne fröccsenjen az eszközre, de ha ez elkerülhetetlen, töröljük le a gépet fürdés után. Sokat segíthet, ha zuhanyfüggönnyel tartjuk kordában a vízcseppeket, de az is, ha feltörlünk minden esti szeánsz után. A párásodás ugyancsak nagy probléma lehet a mosógép számára, éppen ezért okos dolog nyitva hagyni a helyiség ajtaját, ezzel csökkentve a páratartalmon.

A vízkő a főellenség

A mosógép legádázabb ellenfele pedig a vízkő. Ezzel nehéz megküzdeni, ráadásul a víz minőségétől függően okozhat problémát, ám minden esetben fontos, hogy odafigyeljen erre a gép tulajdonosa. A rendszeres tisztítás, a vízkőtelenítés, a vízlágyító használata mind olyan eljárás, amely felesleges kiadásnak tűnhet, egészen addig, amíg a több százezer forintos gépek ki kell dobni, mert megtagadtuk attól a néhány ezres éves ápolást. Szóval figyeljünk oda az alkatrészekre, leginkább a fűtőszálra, ha pedig azt látjuk, hogy valami nem stimmel, hívjunk szerelőt. A megelőző karbantartás olyan tevékenység, amely minden esetben kifizetődik, éppen ezért érdemes alkalmazni az otthonunkban is.