Nem fogod elhinni, hova épített 30 négyzetméteres mobilházat a csíkszeredai házaspár!

Az emberek többsége csak álmodozik, ám kevesen vannak, akik képesek is megvalósítani álmaikat. A csíkszeredai házaspár találékonyságról, kreativitásról és nem kevés merészségről is tanúbizonyságot tett, mikor egy limuzin alvázára építették fel házukat.

A két tervezőmérnök, Szakács Botond és Emőke mindig is érdeklődtek a lakberendezés iránt, ezért az is egyértelmű volt számukra, hogy mikor saját otthonunk megépítése kerül sorra, nem fognak feltétlenül ragaszkodni a hagyományos megoldásokhoz. Csíkszereda szomszédságában van egy kis telkük, ahol zöldségeket termesztenek, itt szerettek volna egy mobilházat felépíteni. A házaspár férfi tagja találta ki, hogy egy mozgatható, mégis minden komfortot kielégítő házat tervezzenek és építsenek fel a telken, ami nemcsak kettőjüknek, de kislányunknak, Lénának is ideális otthona lehet.

A tervezés nem volt könnyű feladat, hiszen az alváz terhelhetőségét is figyelembe kellett venni, emellett nem hagyhatták figyelmen kívül az időjárási jellemzőket sem, valamint a berendezést is alaposan át kellett gondolni, hiszen saját maguk, egy család számára készültek otthont teremteni. Nagyobb helyre volt szükségük, mint amit egy lakókocsi nyújthat, ezért végül úgy döntöttek, 30 négyzetméteres házat építenek egy limuzin alvázára. Botond 3000 lejért (körülbelül 200ezer forint) szerezte be az otthon alapját jelentő kerekes szerkezetet, melyre nagyjából 1 év alatt tudták felhúzni az épületet – elsősorban időhiány miatt.

Az épület rétegelt lemezből, fából és gipszkartonból készült, azaz igyekeztek a lehető legköltséghatékonyabb megoldásokat alkalmazni a kivitelezésnél, annak ellenére, hogy külföldi szakértők jóval drágább alapanyagokat javasoltak a mobilház építéséhez.

A fűtés, a vízvezeték és az elektromos hálózat kiépítését szakértők bevonásával végezték el, de a kivitelezés ezen a téren is a férj keze munkáját dicséri. A hivatalos engedélyezés azonban még csak ezután következett. A víz- és villamoshálózatra való csatlakozáshoz le kellett mondani arról, hogy a ház mobilház legyen, de ettől függetlenül minden igényét a családnak kielégíti.

A csíkszeredai házaspár családi otthona kétszintes, alsó szinte a fürdőszobával, nappalival és konyhával, az emeleten két hálórésszel, melyeket lépcsővel és létrán lehet megközelíteni. Érthető, hogy az elkészült ház rengeteg érdeklődőt vonzott, ezért Botond létrehozott egy weboldalt, a www. belgurhon.com-ot, ahol rengeteg képet és minden információt meg lehet találni a mobilházzal kapcsolatban.