Ötven évesen miért kell 30-nak látszani?! Őszintén erről a fájó témáról

A női kor érzékeny téma. Van, aki mindenáron el szeretné rejteni és van, aki hősiesen viseli az öregedés első jeleit, a ráncok megjelenését.

Közülünk mindenkinek van olyan ismerőse, aki retteg megöregedni. Lehet, hogy te is ezek közé tartozol? Ezt az érzést élte át Szofija Chernysova – filológus, üzleti tanácsadó és tanár, aki az érettebb nők tanácsai alapján, megfejtette a második fiatalkor titkát. Saját blogjában kifejti gondolatait arról, hogy a nők öregedése akár egy szép korszak is lehet.

Érett korú nők

KOMPLEXUSOK NÉLKÜL

„Miért kell 50 éves koromban 30 látszani?!” – teszi fel a kérdést Szofija Chernysova. Hiszen a szépségipar csak a női komplexusokat tudja manipulálni: „ Milyen borzasztó az ön arca! Ön 50 évesnek tűnik”! De a mi kozmetikumunkkal …” És ezt a horgot bekapja minden korosodó hölgy.

Természetesen az a törekvés, hogy vonzóak maradjunk, teljesen normális női hozzáállás, mondja az „ 50 évesen házasodni, vagyis egy sablon felrúgása” című könyv szerzője. Ez évszázadokon keresztül így volt. A dicsőséges Kleopátra a fiatalságának megőrzése érdekében tejes mézes fürdött vett (vagy ez is csak egy legenda?), ugyanúgy megtették ezt más „gazdag és híres” emberek is. Ebben az esetben – mondja Szofija – paraszti ésszel megfogalmazva mindenki jól nézhet ki, csak ehhez rendszeres szépségápolásra van szüksége és nem kell feltétlenül sokat költenie a kozmetikai kezelésekre és termékekre.

Semmi sem aggasztja jobban az üzleti tanácsadót, mint az frázis „A testem 50 éves, a lelkem 18.”. Úgy véli, hogy ez nem más, mint kacérság.

„Miért szégyelljük az öregedés külső jeleit és a belső változásokat? Miért nem vagyunk arra büszkék, hogy okosabbak és tapasztaltabbak lettünk? Mit jelent az, hogy a „A lelkem 18 éves”? Ez azt jelenti, hogy butaságokat kell csinálni, bárkibe szerelmesnek lenni, a külsőnk miatt aggódni, mindenkinek hinni és naivnak lenni? Mi ebben a jó? – mindig meglepődik az ilyen fajta felfogáson Szofija.

 

„Miért számít ez vagányságnak. „ Fiatal” és „idős” lélek – mi is ez? Okosabb leszel, fejlődsz, egyre többet tudsz, jobban megérted magadat és másokat, megkülönbözteted az értékes és értéktelen dolgokat, saját véleményed alakul ki bármely témáról, nem aggódsz apróságok miatt – ez az érett lélek tulajdonsága. Ezt nem lehet 18 évesen megélni. Közülünk senkinek sincs 50 + évesen fiatal lelke az előbb felsorolt tulajdonságokkal, hiszen az élet már sok mindenre megtanított minket.

A szerző sok érvet hoz fel arra, hogy miért nem kell szégyellni a korunkat, pont ellenkezőleg, tisztelni kell azt.

„Szerintem, épp büszkének kell arra lenni, hogy 50 évesen eléggé okosak és bölcsek vagyunk ahhoz, hogy ne csináljunk butaságokat. Ha egy felnőtt ember elveszti a fejét, beleveti magát szenvedélyekbe, vagy kalandokba, mi ebben a jó?

Egyszer láttam egy 50 éves osztálytalálkozón készített fényképet. Úgy voltak felöltözve, mint a kisiskolások, egyenruhába, úttörő nyakkendővel, lányok masnival a hajukban, gondolták, hogy ez mennyire jópofa… Bennem ez inkább csalódást váltott ki. Egyáltalán nem volt vidám, épp ellenkezőleg, inkább szomorú. Fiatalabbnak látszani kívánó idős hölgy számomra inkább szánalmas.”

A szerző véleménye szerint az érett nők 18 évesekhez viszonyítva már megtalálták a szabadságukat. És minél idősebbek, annál szabadabbak. Teljes szívéből hiszi, hogy csak a független emberek boldogok, akik saját maguk döntenek a sorsukról. Pedig a fiatalok folyton lázadoznak, hiszen ők a szüleiktől és társaik véleményétől függenek.

A szerző végül bátran kijelenti: „Őszintén szólva nem szeretnék 18 éves lenni. Most sokkal jobb az életem, mert a külsőmben beállt változások nem összehasonlíthatóak a belsőmben beállt változásokkal szemben. Ezek sokkal boldogabbá tesznek és nem aggódom a korom miatt.”

Egyetértesz ezekkel a megállapításokkal? A hozzászólásodban fejtsd ki véleményedet arról, hogy te hogyan viszonyulsz az életkorodhoz.