Ruhatörténelem: honnan ered a farmernadrág?

farmernadrág

A farmer százötven éve indult egy amerikai ötletből továbbfejlődve világhódító útjára, kezdetben csakis nadrágként, munkaruhának használva, napjainkban viszont már a divatvilág egyik legnépszerűbb megoldásaként tündököl.

Tudtad, hogy a napjainkig fennmaradt legöregebb farmernadrág az 1880-as években készült? Bizony, ez a népszerű ruhadarab csaknem százötven éve velünk van, sokáig mégsem volt a mindennapi öltözködés része, csak munkaruhaként használták az emberek. Manapság viszont a férfi és a női farmer a divat megkerülhetetlen alkotóeleme.

Jacob Davis ötlete, Levi Strauss szövete

A Levi’s brand mindenki számára ismert a farmerek kapcsán, nem véletlenül, hiszen a világ első farmere is ezt a nevet viselte. Vagyis ez így nem teljesen igaz, farmerszerű nadrágokat már korábban gyártottak, de olyat, amin márkajelzés volt, a Levi’s készített először. Pedig az ötlet nem Levi Strauss fejéből pattant ki, ő csak a nadrág kialakításához szükséges erős pamutszövetet biztosította Jacob Davis szabómesternek, későbbi társulásukat követően, az 1873-as szabadalmaztatás során mégis a Levi’s elnevezés mellett döntöttek.

Ezek a farmernadrágok munkaruhák voltak, a zsebeiket azért erősítették meg a sarkoknál apró szegecsekkel, hogy jobban tartsanak. Ezek a szegecsek mára feleslegessé váltak, mégis megmaradtak a régi idők emlékére. Az eredeti farmer sávolykötésű pamutszövetből készült, amit denimnek neveztek, ehhez hasonlót azonban az amerikaiak előtt is csináltak a világon, például Magyarországon. Az 1848-as forradalom évében olasz szakemberek készítettek a szegedi várban nadrágokat vitorlavászonból, amelyet ráadásul kékre is festettek, így elég sokban hasonlított az a termék a Levi’s újítására.

A farmer munkaruhaként való használata az 1900-as évek közepéig megmaradt, a divat ekkor még nem érezte magáénak ezt a megoldást. Ennek ellenére nők és férfiak egyaránt viselték, az amerikai gyárakban például majdnem mindenki ilyen nadrágokban látta el a feladatát, de a westernfilmekben is visszatérő szereplővé vált. Erős, strapabíró anyaga már akkor érték volt, nincs ez máshogy napjainkban sem: még mindig a farmer számít az egyik legtovább hordható ruhadarabnak.

Felfedezte a divatvilág

Divatelemként az 1960-as évektől szivárgott be a farmer, kicsivel korábban pedig már a fiatalok kedvence lett, ezzel lázadtak a megszokott stílusok ellen. Érdekesség, hogy ekkoriban színházba, elegáns étterembe nem engedtek be senkit farmerban, rangon alulinak tartották. Ahogy telt az idő, a farmer a rock egyik szimbólumává vált, egyre több sztár hordta ezeket nem csak a szerep kedvéért, a vásznon, de a való életben, illetve a színpadon is.

Kijelenthető: a farmer évtizedek óta virágkorát éli, ez az egyik legnépszerűbb nadrágtípus, az anyagból ráadásul más darabokat, felsőruházatot, táskákat, kiegészítőket is készítenek. A női blúzok vagy férfi ingek mellé felvett farmernadrág már egyáltalán nem számít lázadásnak, inkább trendi megjelenést kölcsönöz, és fogadni mernénk rá, hogy így lesz ez további évtizedeken keresztül is.