Tavaszi nagytakarítás tippek

tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítás címszó alatt legtöbben egy hosszadalmas és fáradságos tevékenységre gondolnak. Pedig a téli időszak utáni nagyszabású rendrakás igen pozitív hatással is lehet a közérzetre, ha gyorsan és hatékonyan letudjuk a munka oroszlánrészét. Cikkünkben tippeket adunk, hogy te is villámgyorsan magad mögött tudhasd a takarítást és élvezhesd a tisztaság minden örömét.

Írj egy listát a feladatokról

Valahol minden történet kezdetét veszi: a tavaszi nagytakarítás akkor indul, amikor tollat, valamint papírt ragadsz, és lépésről lépésre megtervezed, hogy mi lesz az első és mi az utolsó feladat. Hajlamos vagy órákig nézegetni a gyerekkori képeidet és a középiskolai emlékeidet, amit a szekrény tetején találtál? Ha pontosad látod magad előtt, hogy milyen házimunkákkal kell megbirkóznod, akkor nehezebben veszel el a részletekben, és több időd marad legyőzni a tényleges takarítási kihívásokat. Indítsd ezúttal a lista összeállításával a takarítást, meglátod, ezzel a saját dolgodat fogod megkönnyíteni.

A rendrakás nem egyenlő a takarítással

Biztosan te is beleestél már abba a csapdába, hogy nagytakarítás címszó alatt mindössze egy felületes rendrakást csináltál, másfél héttel később pedig ugyanoda lyukadtál ki, mint néhány nappal korábban. Ha szeretnéd elkerülni ezt a hibát, akkor javasoljuk, hogy tényleg alaposan rágd át magad minden helyiségen. A hálón, a nappalin és a konyhán kívül a fürdőszobát se hagyd ki a helyiségek közül. Azt tanácsoljuk, hogy az alábbi lépéseket mindenképp írd fel arra a bizonyos első pontban említett listára:

 • Selejtezés: azoktól a tárgyaktól – ruháktól kezdve konyhai edényeken át barkácsszerszámokig – szabadulj meg, amelyek legalább fél éve a kezed ügyébe sem kerültek. Ha nem használod őket napi/heti/havi gyakorisággal, akkor csak a limlomok kupacát növelik.
 • Ablakpucolás: a téli szmog a nyílászárókon is megtelepszik, főleg ha városban élsz. Az üvegfelületet és az ablakkeretet is mosd le.
 • Vízkőtelenítés: a csempék, a szaniterek és a mosógép vízkőtelenítését se felejtsd el.
 • Alapos porszívózás: a fűtési szezonban sokkal nagyobb a por, mint máskor az évben, ezért az A-tól Z-ig tartó porszívózás is elengedhetetlen.
 • Kárpittisztítás: a matrac és a kanapé felületét is érdemes kitisztítani a tavasz beköszöntével.
 • Az eldugott helyeket is suvickold ki: a kanapé alatt, a legfelsőbb polcokat és a szekrények mögötti részt is, bátran húzd el a bútorokat.

Szerezz be egy tuti takarítógépet

Napjainkban már léteznek olyan korszerű háztartási gépek, amelyek szuper funkcióiknak köszönhetően nemcsak felgyorsítják, de sokkal hatékonyabbá is teszik a takarítást. A három az egyben vagy akár négy az egyben takarítógépekkel a máskor órákig tartó porszívózást és felmosást igen látványosan lerövidítheted.

A Thomas Magyarország kínálatában is számos olyan készülék kapható, amelyeket a modern háztartások igényeire szabtak, és akár három különböző házimunkánál is bevethetők:

 • Porszívózás
 • Kárpittisztítás
 • Padlótakarítás

A takarítógépek a hagyományos porzsákos használat mellett rendelkeznek portartállyal vagy vízszűrős opcióval is, hogy egy porszívózás alkalmával sokkal több szennyeződést eltávolítsanak a helyiségekből. A tavaszi nagytakarítás alkalmával érdemes vizesen porszívóznod: ha a porszemcsék, a pollenek és a poratkák a víztartályban csapódnak le, akkor a készülék szűrőjén keresztül minimális mennyiségű mikro szemcsék jutnak csak vissza levegőbe. Ezzel nemcsak a kárpitozott felületeket és a szőnyegeket tarthatod tisztábban, de a levegőt is frissítheted. Extra tipp: ha néhány csepp illóolajat is teszel  víztartályba, akkor még jobb illatot varázsolhatsz.

Tárolási kisokos

Utolsó tanácsunk részben a jövőre is szól: alakíts ki egy olyan tárolási rendszert a helyiségekben, amelyek legközelebb megkönnyítik a nagytakarítás menetét. Íme, a mi elképzeléseink egy rendszerezett, átlátható otthonról:

 • A szekrényekben az évszaknak megfelelő ruhákat tárold. A többit nyugodtan rakd félre egy bőröndbe vagy akár egy külön gardróbba, hogy ne foglalják a helyet.
 • A könyvespolcokon színek, szerzők, műfajok vagy sorozatok alapján is sorrendbe rakhatod a köteteket. Nem olvasott halmot is kialakíthatsz, vagy külön gyűjtheted az idegen nyelvű olvasmányaidat.
 • A gyerekszobában a kacatokat érdemes kosárkákba rendezned. Ez a mindennapokban is jó praktika, hogy lerövidítsd a gyerkőcök után a rendrakás idejét.
 • A konyhában legyen külön helye mindennek. Ha a tányérok mellett tárolod a lisztet és a gabonapelyhet, akkor hamar feje tetejére állhat a helyiség.
 • A háztartási gépeket mindig pakold vissza a helyére. Legyen külön helye a porszívónak és vagy akár a turmixgépnek is, hiszen ha mindig máshova teszed, akkor nehezebben találod meg őket és útban is lesznek napközben.