Testmozgás otthon – felszerelés nélkül

testmozgás otthon
testmozgás otthon

A rendszeres testmozgás nélkülözhetetlen egészségi állapotunk karban tartásához és javításához is egyaránt. Sokaknak nem áll módjában személyi edzőhöz vagy konditerembe járni – azonban így sincs minden veszve. Otthon is végezhetünk különféle gyakorlatokat, amelyek jótékony hatással vannak szervezetünkre. Mindezt okosan kell tenni!

Tényleg működik?

A konditermi felszerelés és a profi szakedzők segítsége kétségkívül rendkívül hatékony megoldást jelent. Azonban ez nem jelenti azt, hogy az otthoni testmozgás ne működne. Nyilvánvalóan egy vadonatúj Asus laptop gyorsabban működik, mint egy régi asztali számítógép, de utóbbi attól még nem használhatatlan. Ugyanez a helyzet a testmozgással is. Lehet, hogy nem leszünk profi atléták, de így is leadhatunk pár kilót és javíthatunk egészségi állapotunkon is. Nincs miért aggódnunk tehát, hiszen így is jelentős változáson mehetünk keresztül.

Kardió és saját testsúlyos edzés

Az izomzat megfelelő tréningezése kardió edzéssel kiegészítve elég jól feldobhatja a fizikumunkat. Nincs szükségünk feltétlen komoly edzőfelszerelésre, hiszen számtalan saját testsúlyos gyakorlatot és edzéstervet találhatunk ma már az interneten. Ha heti kétszer eljárunk kocogni, már attól is megindulhatnak lefelé a kilók. Amennyiben pedig ezt kiegészítjük guggolásokkal, kitörésekkel, lábemelésekkel és felülésekkel, az garantáltan meglátszik majd az alakunkon. A futás és biciklizés olyan kardió mozgásformák, amik segítenek a fogyásban. Míg az előbb említett izomerősítő gyakorlatok rendszeres, progresszív végzésével borítékolhatjuk a lapos hasat, a kerek feneket és a formás lábakat.

Mire figyeljünk oda?

A megfelelő bemelegítés elengedhetetlen bármilyen intenzívebb testmozgás előtt. Különféle húzódásokat vagy akár komoly sérüléseket is összeszedhetünk, ha megpróbáljuk elsunnyogni. Ugyanígy az edzés utáni nyújtás is rendkívül fontos. Az izmok edzés során összehúzódnak, azaz megrövidülnek. Nyújtással azonban ez ellensúlyozható, így hosszú távon is megőrizhetjük mobilitásunkat.