Töpörtyűs papucs szilvalekvárral, nagyon könnyen elkészíthető, de nagyon finom!

Érdekes kombináció, de megéri kipróbálni! Káprázatos íze van, ha valami finomságra vágysz, érdemes megsütnöd. Csodás finomság minden alkalomra!

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt,
  • 2 teáskanál só,
  • 6.3dkg margarin,
  • 2 tojássárgája,
  • 3 dkg élesztő,
  • 25 dkg tepertő,
  • tej

Tetejére

  • 1 egész tojás

Elkészítés

Az élesztőt a langyos, cukrozott tejben felfuttatom. Az 50 dkg lisztet egy nagy tálba szitálom, hozzáadom a két tojássárgáját. A sót annyi langyos tejjel dagasztom be, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjak.jól kidolgozom, míg hólyagos nem lesz.
Ledarálok 25 dkg tepertőt amit simára keverek negyed csomag margarinnal.
A tésztát kinyújtom, majd középre kenem a tepertőkrémet, majd a jobb oldali 1/3-át ráhajtom a megkent tésztára, majd a baloldali 1/3-át is. Az így kapott hosszú tészta ‘/3-át felhajtom,erre felhajtom az felső 1/3-át is. A hajtogatás sorrendje tulajdonképpen mindegy, az a fontos, hogy mindig ugyanabban a sorrendben történjen, különben nem lesz leveles a tészta.

Lisztezett felületre félreteszem, kb. 20 percet pihentetem. Húsz perc elteltével kinyújtom a tésztát, majd ismét összehajtogatom és megint pihentetem 20 percig. Ezt a nyújtást-hajtogatást-pihentetést még 20 percenként háromszor megismételjem. A legvégén 4 milliméter vastagságúra nyújtom a tésztát.
Nem túl nagyméretű pogácsa szaggatóval (ennek híján egy pohárral) kiszaggatom, teszek bele egy teáskanál lekvárt és két oldalról „összecsíppentem” a tésztát. Érdemes erősen „összecsípni”, azaz összenyomni, hogy sütés közben ne nyíljon szét a tészta.
Tepsibe rendezem.
A sütőt előmelegítem 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat). Tetejét megkenem felvert egész tojással, és a sütőben kb. 20 perc alatt, szép pirosra sütöm
Lényege a lekvár. Ne használjunk hozzá cukrozott, zselésített, folyósabb állagú lekvárokat. Csak házi készítésű szilvalekvárral az igazi.

!!! Én nem kevertem a töpörtyűhöz margarint, de a tésztájába tettem egy kis olajat.

Futó Mária receptje!