Történelmet írt a vak futó és vakvezető kutyái!

Thomas Panek és három vakvezető kutyája, név szerint Westly, Waffle és Gus történelmi tettet hajtottak végre az idei New York félmaratonon. Panek ugyanis az első, aki teljesítette a távot vakvezető kutyákkal. „Ez egy igazi csapat!” – mondta Thomas.

A verseny honlapja szerint a különleges négyes két óra 21 perc alatt futotta le a távot. Panek nem volt hajlandó lemondani a futásról azután sem, hogy húszas évei elején elveszítette látását. Önkéntesek segítségének köszönhetően a férfi már több mint 20 maratont teljesített. Azonban a függetlenség hiánya annyira zavarta, hogy úgy döntött, képzési programot indít vakvezető kutyáknak.

„Soha nem tartottam értelmesnek, hogy kisétáljak az ajtón, és otthagyjam a kutyáimat, hiszen ahogy én is, ők is imádnak futni. Ezért azt mondtam, miért ne tarthatnának velem?” – mondta Panek.

A férfi 2015-ben hozta létre a „Futó segítők” programot az „Útmutató szemek a vakoknak” nonprofit szervezet keretein belül, amely már évtizedek óta képez ki vakvezető kutyákat New Yorkban. 24 kutya csinálta végig a képzést, további 12 pedig félúton jár. Nem véletlen, hogy nem százával érkeznek a kutyák az ilyen programokról, hiszen ahhoz, hogy megfelelő segítséget tudjanak nyújtani, szigorú erőnléti és fegyelmi szabályoknak kell megfelelniük. Egy látássérült számára a szabadtéri futás különleges kihívást jelent, akárcsak négylábú segítőiknek, akiknek a navigáció mellett az esetleges veszélyforrásokat (pl. járdaszegélyek) és jelezniük kell.

„A megfelelő kutya kiválasztása nagyon fontos. Ez nem úgy működik, hogy kiválasztasz párat, és elindulsz velük futni. Csapatként kell működnötök.” – árulta el Panek, aki hónapokig készült a versenyre a kutyákkal, a legkeményebb New Yorki télben is.

A kutyák számára előre ki lett osztva, hogy a verseny melyik szakaszában segítenek a férfinek. Gus, aki Panek legrégebbi segítő kutyája, az utolsó 3 mérföldet futotta le Thomassal, hogy a verseny után a Central Park gyepén vonulhasson nyugdíjba.

„Ez egy érzelemgazdag dolog számomra, mert Gus egész idő alatt itt volt velem” – tette hozzá Thomas. A férfi azt reméli, hogy „14 lábú csapata” jó példa, és kellő inspiráció lesz a fogyatékkal élőknek, akiknek szeretné bebizonyítani, hogy kellő munkával és odaadással számukra is elérhetőek céljaik.