Tovább durvul az időjárás: A fagyosszentek idén sem tétlenkedtek, rengeteg esőt és lehűlést hoztak

A fagyosszentek idén sem tétlenkedtek: Rengeteg esőt és lehűlést hoztak

A néphagyomány “fagyosnapoknak” nevezi a Pongrác, Szervác, Bonifác napokat, azaz május 12-13-14-ét. Ilyenkor a májusban megszokotthoz képes hidegebb időre számíthatunk és fagyok is előfordulhatnak, ami a frissen kibújó, zsenge növényzetben komoly károkat tud okozni. Bár a fagy idén elmaradt, a fagyosszentek mégis csak éreztették, hogy itt az ő idejük. Özönvízszerű esők zúdultak az országra és komoly lehűlés következett be.

A népi hiedelem szerint: “Pongrác kánikulában subában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsipkedték a szúnyogok – ezért haragszanak ránk emberekre, és évről évre visszajönnek, hogy bosszantsanak bennünket”.

Ezekhez a napokhoz számos népi időjóslat is kapcsolódik. A nagydobronyiak szerint például, ha ilyenkor nagyon lehűl az idő, rossz lesz a termés. Sok helyen pedig úgy hiszik, ha ezeken a napokon meleg van, jó bortermés várható.

Időjárás előrejelzés Magyarország területére

Már-már nyárias időt szakított félbe a hidegfront, ami a fagyosszentekkel tört be az ország területére. A hétfői, kifejezetten hideg és esős nap után kedden elsősorban északon fordul elő zápor, zivatar. A hét közepén pedig változóan felhős idő várható, továbbra is előfordulhat eső.

Kedden délelőtt a déli országrészben már felszakadozik a felhőzet, de északon továbbra is felhősödés, eső várható. Délután az ég változóan felhős, időnként erősen felhős lesz, szórványosan záporokra, zivatarokra számíthatunk. A délnyugati szél időnként megélénkül. A napi hőmérsékleti maximum 18-24 fok között várható.

Szerdán délelőtt még mindig erősen felhős égre számíthatunk, eső is előfordulhat. Délután is erős lesz a felhősödés, északon többfelé, délen már csak elszórtan várható csapadék. A délnyugati szél továbbra is élénk marad. A legmelegebb órákban 16-21 fokot mérhetünk.

Csütörtökön már többször láthatjuk a napot, de emellett még erősen felhős lesz az ég. Futó záporok is kialakulhatnak. A nyugati szél felerősödik. A napi legmagasabb hőmérséklet 19-24 fok között alakul.

Pénteken a napsütés mellett gomolyfelhők lesznek az égen, melyekből záporok alakulhatnak ki. Az északnyugati szél megélénkül. A hőmérő higanyszála 20-25 fokig fog felkúszni.

Szombaton az északnyugati, nyugati országrészben élők erős felhősödésre, valamint esőre, záporra számíthatnak. Az ország többi részén azonban néhány felhőtől eltekintve már zavartalan lesz a napsütés, eső sem valószínű. Élénk északi széllel viszont számolhatunk. Nyugaton lesz a hűvösebb, ott legfeljebb 18 fokot mérhetünk, míg másutt 26 fok körül alakul a napi hőmérsékleti maximum.

Vasárnap keleten még várható eső, zápor az erősen felhős égből, de nyugat felől fokozatosan kitisztul az idő és kisüt a nap. Mérsékelt északnyugati szél mellett a legmagasabb napi hőmérsékletek 20-26 fok között alakulnak.

Hétfőn csak kisebb felhők zavarják meg a napsütést, jelentős csapadékra nem kell számítanunk. Változó irányú szél mellett a legmelegebb órákban 22-27 fokot mérhetünk.

Előrejelzés allergiásoknak

Továbbra is országszerte magas a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja. A zivatarok révén roncsolódott pollenszemek az asztmás tüneteket súlyosbíthatják. A változékony időjárás vérnyomásingadozást, migrént, fejfájást válthat ki az arra hajlamosaknál.

Közlekedésmeteorológia

Az utak a sok eső miatt csúszósak, vizesek, vízátfolyásokra is számíthatunk. Az erős széllökések a menetstabilitást csökkenthetik.