Újszülöttek ölelgetésére keresnek önkénteseket

Egy újszülött baba látványa, érintése, megölelése kivételes élmény. A fizikai közelség megnyugtató és stresszcsökkentő, ezért segít oldani a csecsemőknél a szeparációs szorongást. 

A New York-i örökbefogadással foglalkozó ügynökségnél olyan önkéntesek jelentkezését várják, akik vállalják, hogy ideiglenesen, maximum 4 hétig gondoskodnak az újszülött babákról. Erre azokban az esetekben van szükség, amikor az anya még nem döntött arról, hogy örökbe kívánja-e adni gyermekét. Erre a megoldásra azért volt szükség, mert a New York-i nonprofit Spence-Chapin örökbefogadási ügynökségnél csökkent a dolgozók száma, és az anyagi lehetőségek is korlátozottabbak lettek. Az ideiglenes befogadás önkéntes, és 2-4 hétig tart. Ezalatt az idő alatt a kiválasztott önkéntesek feladata, hogy az otthonukban gondoskodjanak a babákról. Minden felmerülő költséget az ügynökség megtérít, az utazástól, étkeztetéstől, pelenkától az öltöztetésig. Az önkéntesek fő feladata, hogy minél több szeretettel halmozzák el a gondjaikra bízott babát.

Aki szeretne részt venni a programban, annak pályáznia kell. Az ügynökség minden jelentkezőt ellenőriz, hogy alkalmasak-e a feladatra, és az otthonaikat is felkeresik, hogy meggyőződjenek róla, megfelelő-e egy újszülött számára. Rendkívül fontos, hogy az önkénteseknek az első pillanattól egyértelmű legyen, hogy ez az időszak kizárólag átmeneti. Amikor a baba édesanyja meghozza a döntését, annak függvényében vagy hozzá, vagy nevelőszülőkhöz kerül a gyermek. Jelenleg az örökbefogadott gyermekek száma 150 ezer, de ez a szám minden évben emelkedik.

Vannak kórházak, ahol egy alternatív kezdeményezésnek köszönhetően arra kérik a programban résztvevőket, hogy menjenek be a csecsemőosztályra, és ölelgessék meg a babákat.

Interim Care Provider, Lewis, relaxing with baby. #InterimCare

Közzétette: Spence-Chapin Services to Families and Children – 2016. február 2., kedd

Rengetegen szeretnének lehetőséget kapni, nem könnyű bekerülni, hosszú a várólista. Az ölelésnek számtalan pozitív hatása van, akkor is, ha adjuk, és akkor is, ha kapjuk. A kezdeményezés nagyszerűsége abban rejlik, hogy minden résztvevő számára pozitív kimenetelű. Az átmeneti pótszülők megtapasztalhatják azt a csodálatos érzést, amit a szülővé válás jelent. A babák, akiknek a további sorsa még döntésre vár, addig is megkapják azt a szeretet és figyelmet, amire a legnagyobb szükségük van. A szülő anya ezalatt az idő alatt mérlegelhet minden szempontot, és végleges döntést hozhat. A kórházaknak is segítséget jelentenek az önkéntesek, hiszen létszámhiánnyal küzdenek, és így egy nagyon fontos feladatkörben kapnak segítséget.