A virágaim korábban nagyon hamar elszáradtak, de ennek a varázslatos módszernek hála ez mára már megváltozott!

A szobanövények trágyázására sok mindent használnak, kezdve a tojáshéjtól a kávézaccon át a kifőzött tealevelekig vagy éppen a banánhéjig. De mi a helyzet a hamuval? Ez a természetes trágya nem csak a kertekben használható, hanem a szobanövények esetében is. A hamuban rengeteg hasznos tápanyag és ásvány található, tele van foszforral, magnéziummal, káliummal, kénnel, cinkkel, vassal, bórral és még sok mással.

Hamuból azonban többfélét különböztethetünk meg. Más-más hamu keletkezik a fa, a szalma és a szárított trágya elégetésekor. Meg kell tehát állapítani, hogy a hamu hasznos ásványianyag-tartalma minden esetben más és más lesz.

A fahamu kiválóan használható többek között az alábbi szobanövények trágyázására: kislevelű fikusz, begónia, ciklámen, fukszia, könnyezőpálma, gólyaorr, muskátli, szobarózsák stb. A következő recept felhasználásával te is sokat tehetsz azért, hogy szobanövényeid sokkal szebbek legyenek!

Tápoldat hamuból

Amire szükséged lesz:

  • 10 dkg fahamu
  • 10 liter víz

A fahamut keverjük össze a vízzel egy nagy vödörben. Az így kapott oldattal öntözzed a növényeidet egész évben. A tápoldatok használatával azonban legyél nagyon óvatos, tilos a fenti fahamus oldattal és más (ammóniumtartalmú vagy szerves) trágyával egyszerre öntözni a növényeket! Ez ugyanis ahhoz vezet, hogy a növény ammóniumhiányban fog szenvedni. Nitrogéntartalmú műtrágyával is csak egy hónappal a fahamus tápoldatozás után szabad öntözni.

Reméljük, hogy a te szobanövényeid is buja növekedésbe kezdenek majd ezen tápoldatozás után, és sok szép virággal örvendeztetnek majd meg. Ne feledd ezt a cikket megosztani ismerőseiddel, barátaiddal!