10 dolog, amiben segíteni tudod apaként az újdonsült anyukát

Fotó: unsplash.com

Szegény újdonsült apukák sokszor fogalmuk nincs, hogy mivel is tehetnék könnyebbé egy anyuka első néhány napját, hetét. Valljuk be, hogy egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben. Még az anyukák sem, pedig ők már gyerekkorukban babázgattak, de egy leendő apuka többnyire csak otthon szembesül azzal, hogy mit is jelent gyerkőcöt vállalni (persze tisztelet a kivételnek). De lássunk néhány hasznos tanácsot, hogy mégis minként lehetne támogatni bennünket anyukákat az első néhány kritikus napban.

1. Töltsd fel előre a hűtőt és a mélyhűtőt

Ha sikerül már előre bevásárolni, akkor nem is kell kimozdulni otthonról. Ráadásul, ha még arra is volt idő, hogy a közeli rokonoktól beszerezz néhány előre megfőzött házas ízű ételt és azt lefagyasztod, hidd el, hogy ezek később aranyat fognak érni az anyuka szemében.

2. Szervezz segítőket

Amennyiben van rá lehetőséged, akkor előre beszéld meg néhány közeli családtaggal, hogy mely napokon ki az, aki tudna nektek segíteni bármiben is, így az újdonsült anyuka nem fogja azt érezni, hogy ha kétségek gyötrik, akkor nincs, aki segíteni tudna neki.

3. Korlátozd a zavaró látogatókat

Nem összekeverendő a segítőkkel! A zavaró látogatók azok, akik igazából nem segíteni jönnek, hanem látogatóba és el is várják, hogy kiszolgálják őket még ebben az időszakban is. De ha már előre kikötitek, hogy látogatás szigorúan csak az első 6 hét után lehetséges, akkor ebből később nem lesz semmilyen sértődés. De ez most a te dolgod, hogy leállítsd ezeket a személyeket.

4. Szűrd a tanácsokat

Ha kell, ha nem kapni fogod a tanácsokat. Mit tegyél és mit ne, és főleg a kettőt együtt, hogyan is kellene tenned. Annak adj a véleményére, aki közel áll hozzád, és ne mindenkinek a tapasztalatát építsd be a ti életetekbe, mert abból csak zűrzavar lesz, amitől pedig bizonytalanság.

5. Légy’ igazi társ

Szerintem ehhez értetek a legjobban kedves apukák, hiszen ti ismeritek a leginkább az anyukát, hogy mivel tudtok neki kedveskedni. Ha máskor nem, akkor legalább erre az időszakra érdemes összeszedni minden olyat, amivel megtudjátok könnyíteni ezt az időszakot számukra.

6. Biztasd az újdonsült anyukát

Talán ez nem lehet annyira könnyű, mivel valahol ti is elveszve érezhetitek magatok. Mert minden új és már semmi nem lesz a régi, de mégis, ti vagyok azok, akik képesek önbizalmat adni egy elesettebb időszakban, így ez nagyon fontos, ilyenkor is, hogy ne felejtsetek el bennünket biztatni.

7. Figyelj az apró jelekre

Valljuk be, hogy ilyenkor nem csak a családi élet borul fel, de a kismama hormonjai is. Elképzelhető, hogy ami régen jó volt, az most kiveri a biztosítékot és fordítva. Ezért fontos, hogy figyelj az apró dolgokra, amelyek ezzel az időszakkal együtt érkeztek hozzátok.

8. Adj időt magatoknak az összeszokásra

A hangsúly nem azon van, hogy minél gyorsabban belegyertek mindenbe, hanem azon, hogy összhangban legyetek a babával és egymással. Egyfajta zárt világ alakul ki köztetek és ebben a világban csak ti ketten és a baba létezik.

9. Bízz magatokban, mint szülők, és bízz a saját megérzéseitekben

Fent írtam, hogy fontos szűrni a tanácsokat, mert azok olykor összezavarhatnak. Viszont, ha képesek vagytok bízni saját magatokban és abban, hogy ez egy olyan élethelyzet, amelyet mindenki képes megoldani nyugalommal úgy, hogy a saját megérzéseitekre hallgattok, akkor minden a legnagyobb rendben lesz.

10. Fotózd le a meghitt pillanatokat

Sokszor a legszebb pillanatok a fejükben maradnak meg, mert annyira átéljük, hogy elfelejtünk fotózni. Persze csak óvatosan a kattogtatással, mert itt is túlzásba lehet esni, de az emlékkép megörökítése a lényeg.

Kovács Edina – coach

További írásaimat a témában blogomon http://babarozsa.blog.hu olvashatod. Csatlakozz Facebook oldalamhoz is!