10 mondat amit nem mondtam el a gyermekemnek iskolakezdés előtt, de ezt nagyon megbántam!

Sokszor úgy érezzük, hogy szeretnénk visszaforgatni az időt azért, hogy néhány fontos dolgot elmondjunk a gyermekeinknek.

Az iskolakezdés mindég izgalommal és némi félelemmel jár, főleg akkor amikor a gyermekünk első osztályba megy. Ez nem csak egy rutinos iskolakezdést, a reggeli koránkelés és a rengeteg házi feladat elvégzését jelenti a gyerek számára, hanem egy egészen új fajta életstílus is.

Minden szülő azt szeretné, ha a gyermeke rövid idő alatt megszokná az új életformát és könnyen beilleszkedne az új környezetbe.

Kedves szülők most szeretnénk megismertetni veletek azt a 10 mondatot, amelyet feltétlenül mondjatok el a gyermekeiteknek mielőtt elkezdi az iskolát.

1. Ne ragaszkodj a jó jegyekhez

Az iskolai osztályzatnak semmi értelme nincs, te kell megszabd magadnak a határokat az a lényeg, hogy mindig fejleszd magad. Az osztályzatok nem segítenek neked ebben.

2. Nem vagy köteles mindenkivel barátkozni, elég ha kedves vagy

Az iskolában kötött barátságok emlékezetesek, de előfordulhat az is, hogy nem találsz közeli barátokat ebben a közösségben. Ne keseredj el, csak menj előre.

3. Az iskolában nincsenek aranyos gyerekek

Egy olyan közösségben vagy, ahol minden gyereknek meg van a személyisége, még ha ez nincs is teljesen kifejlődve. Hosszú évekig leszel ennek a közösségnek a tagja, ezért tudnod kell már az első naptól kezdődően, hogyan kezeld az osztálytársaidat. Próbálj meg beilleszkedni méltósággal, ne hagyd, hogy uralkodjanak feletted és sértegessenek.

4. Ne vegyél részt a zaklatásokban

Ha a közösségben feszült légkör alakult ki és eltapossák a gyengébbet, akkor szólj nekem én majd megtalálom az iskolában a megfelelő személyt, aki tud tenni ellene.

5. Senki nem nevethet ki téged és nem gúnyolhat

Egyes tanítók megengedik maguknak,. hogy kigúnyolják a gyerekeket vagy nevessenek rajtuk. Ezt nem szabad megengedni.

6. A tanár nem egy vitathatatlan hatóság

Minden elismerésem a tanároké azért a munkáért amit végeznek, de köztük is van olyan aki elviselhetetlen, mert problémái vannak az életben, de ezért nem mondanám azt a gyermekemnek, hogy egy tanárnak mindig igaza van. Nem így van. Előfordul, hogy a tanár is téved, de lehet olyan személy is aki csodálatos, jó tanító és ő lesz az első aki segíteni fog neked egy nehéz helyzetben. Rá fogsz jönni időközben, hogy milyen a tanárod, tanítód.

7. Kicsi vagy, de ez nem azt jelenti, hogy bármit megtehetnek veled

Ha nem vagy éhes uzsonna szünetben akkor nem kötelező enned. Ha vécére kell menned, akkor kikérezkedhetsz óra közben is. Követeld meg, hogy tiszteljenek, de te is tisztelj másokat.

8. Nem fenyegethetnek

Minden követelményt és elégedetlenséget a szülőkkel kell közöljenek. Neked a tanulással kell törődnöd, a többi dologgal majd én foglalkozom.

9. Nem tilthatják meg, hogy részt vegyél az órákon, még akkor sem, ha otthon felejtetted a füzeted vagy a váltócipőd a tornaórához.

Ha olyan szoknya vagy nadrág van rajtad amelynek a stílusa nem az iskolai öltözködésnek megfelelő, nem ok arra, hogy kiküldjenek az osztályból. Jogodban áll tanulni az adott intézményben, megvédheted magad, mert jogod van hozzá, még akkor is, ha csak 1 méter magas vagy. Ha mégis előfordul, hogy otthon felejteted a váltóruhádat akkor védd meg a tanuláshoz való jogodat. Mindig légy kedves és tisztelettudó!

10. Bármilyen helyzetbe kerülsz tudnod kell, hogy védelmezve vagy. Ez a védelem én vagyok

Bármikor felhívhatsz, hogy elmond mit szeretnél. Én segíteni fogok neked bármennyire is kínos a szituáció amiben vagy. Neked én vagyok Batman, mindig a közeledben leszek.