11 könnyű gyakorlat, amivel 15 perc alatt enyhíthető az isiász!

Az isiász egy olyan kifejezés, amit gyakran hallhatunk, az idősebb generáció a legérintettebb. A kor előrehaladtával az emberek hajlamossá válnak az isiászra, vagyis az ülőideg fájdalom kialakulására. Az ülőideg a leghosszabb ideg a testünkben, amely a gerinctől halad lefelé a lábakba. Két ülőideggel rendelkezünk, amelyek az évek előrehaladtával egyre nehezebben bírhatják a terhelést, így erős fájdalom léphet fel. A kutatások szerint 10-ből 4 ember élete folyamán tapasztal ülőideg fájdalmat.

Az isiász gyakori tünetei:

  • a lábak zsibbadnak
  • a térdek gyengék
  • a hátsó combok és a derék fájni kezd
  • a térdek hátracsuklanak mozgás közben
  • csökkennek a térd reflexei
  • bizseregnek a lábak

Mi okozza az isiászt?

Akár gerincsérv, vagy csípőpanaszok is kiválthatják, de akár a fizikai megterheléstől is kialakulhat. Az isiász egy komoly probléma, amellyel fel kell keresni az orvost, aki megfelelő kezelést ajánl.

Az isiász okozta fájdalom jógagyakorlatokkal is enyhíthető

Van néhány kíméletes jógamozdulatokra alapuló gyakorlat, amelyek pillanatok alatt enyhítik a kínzó fájdalmat. Ezekkel a gyakorlatokkal csökkenthető a fájdalom, de akár meg is előzhető az isiász kialakulása. A gyakorlatokat akárki könnyedén elvégezheti.

Törzsfordítás

uloideg1

Az egyik lábunkat felemeljük és egy székre tesszük, a másik kezünkkel megérintjük a felemelt térdünket. A csípőnket egyenesen tartjuk, a felsőtestünket az egyik oldalra fordítjuk. Így maradunk fél percig, majd visszatérünk az eredeti testhelyzethez és a most újra elvégezzük a gyakorlatot, de a felső testünket a másik irányba fordítjuk. Ezt követően a másik lábunkkal is elvégezzük a gyakorlatot.

Emeljük fel a térdünket

uloideg2

Feküdjünk le a földre, az egyik térdünket húzzuk fel a mellkasunkig. A kezünkkel húzzuk minél közelebb a felemelt lábunkat. A másik lábunk időközben a talajhoz szorítjuk, a vállainkkal együtt. A gyakorlatot mindkét lábbal több alkalommal is megismételhetjük.

Térdforgatás

uloideg3

Feküdjünk hanyatt és karjainkat tárjuk szét úgy, hogy T betű alakzatot vegyen fel a testünk. A térdeinket eközben felhúzzuk és az egyik oldalra fordítjuk, egy percen át ebben a pózban maradunk, majd a másik oldalra fordulva is elvégezzük a gyakorlatot.

Törzscsavarás

uloideg4

Feküdjünk hanyat és nyújtsuk ki az egyik lábunkat, a másik térdünket hajlítsuk be úgy, hogy a kínyújtott lábunk fölé kerüljön. A bal kezünkkel érintsük meg a behajlított lábunkat, a jobb kezünket nyújtsuk ki és fordítsuk arra a fejünket, eközben a vállainkat tartsuk szorosan a padlón. A másik oldalra fordulva is végezzük el a gyakorlatot.

Kitörés

uloideg5

Lépjünk előre az egyik lábunkkal és hajlítsuk be a térdünket. A másik lábunkat nyújtsuk hátrafelé. A behajlított lábunk irányába forgassuk a felsőtestünket, A könyökünkkel érintsük meg a térdünk oldalát és zárjuk össze a tenyereinket. Maradjunk így fél percen át, ezt követően ismételjük meg a másik oldalra fordulva is a gyakorlatot.

Törzscsavarás

uloideg6

Egyenes háttal üljünk le a földre, hajlítsuk be az egyik lábunkat és a másik térdünket behajlítva tegyük át rajta. A felsőtestünket a felemelt térdünkkel ellentétes irányba fordítsuk el. A könyökünkkel érintsük meg a felhúzott térdünket, a másik kezünkkel pedig támaszkodjunk meg a földön. Majd a másik oldalra fordulva is végezzük el a gyakorlatot.

Cicahát

uloideg7

Térdeljünk le a földre, majd emeljük felfelé a hátunkat és maradjunk így 10 másodpercig, ezt követően újra vegyünk fel egyenes háttartást. Most görbítsük be a hátunkat és maradjunk így 10 másodpercig, majd újra tartsuk egyenesen a hátunkat. Végezzük a gyakorlatot legalább két percen keresztül

Gyermek póz

uloideg8

A gyakorlatok közül ez a legkönnyebb. Térdeljünk le, majd hajoljunk előre és nyújtsuk ki a karjainkat. A hát és a karok is nyúlnak, maradjunk így egy ideig, amíg jólesik.

Az alábbi videóban 1 perces gyakorlatokat láthatunk, amelyek alkalmazásával szinte azonnal megszüntethető a fájdalom

A videó bemutatja azokat a gyakorlatokat, amelyek alkalmazásával megszüntethetjük a fájdalmat.

A videóban látott gyakorlatok elvégzésével csökkenthetjük a fájdalmat és erősíthetjük a derék és a comb izmait.

A gyakorlatokat csak addig végezzük amíg jólesik, ha valamelyik mozdulat fájdalommal jár, hagyjuk abba az adott gyakorlatot.