3 fogászati kezelés, amit nem éri meg halogatni

fogászati kezelés
fogászati kezelés

A felnőttlét feladatai sokszor akkor is nehezen teljesíthető kihívásnak bizonyulnak, ha már rég elmúltunk 18 évesek. Sokszor nem is a teendő nehézsége miatt, hanem inkább annak okán, hogy az adott dolog kellemetlennek, bonyolultnak ígérkezik, így valahogy sosem “jut rá időnk”. Különösen igaz ez a különböző fogászati kezelésekre: pedig egyszerűbb és okosabb dolog túlesni rajtuk az első adandó alkalommal. Cikkünkben 3 ilyen tételt gyűjtöttünk össze.

Gyökérkezelés: rosszul hangzik, de nem az ellenséged! 

A gyökérkezelés bravúros fogászati vívmány, ami hatalmas segítség egészséges fogaink épségének megőrzésében: ha alávetjük magunkat az eljárásnak, jó eséllyel problémás fogaink is megmenthetőek. Mégis, a hétköznapi szóbeszédben szinte a rettegés szinonimája lett. A mai világban márpedig erre egyáltalán nincs ok! A kezelés első lépése egyrészt mindig az érzéstelenítés, így fájdalom helyett maximum kényelmetlenséget fogunk érezni. Másrészt pedig a legkorszerűbb fogászatok ma már olyan műszerekkel rendelkeznek, amelyekkel sokkal nagyobb az esélye annak, hogy az eljárás sikeres lesz. Ilyen például a lézersugár, amely helyekre is elér, amelyeket hagyományos eljárással lehetetlen lenne kezelni – vagy a mikroszkóp. “A 30x-os nagyítás, az árnyékmentes megvilágítás és a precíz lézeres technika segít, hogy fogorvosaink még hatékonyabban végezzék a kezelést” – erősíti meg dr. Deák György fogorvos és szájsebész szakorvos, a zuglói Budapest Dentcare fogászat vezetője.

Előzd meg a bajt: a fogkő eltávolítás fontossága 

Észrevetted már, hogy vannak olyan lepedéknek látszó foltok a fogaidon, amelyek fogmosással sehogy nem akarnak lejönni? Semmiképp ne kezdj erőszakos sikálásba, és azt extra kemény fogkefe sem jó megoldás. Ehelyett azt javasoljuk, jelentkezz be inkább fogkő eltávolításra! A procedúra minimális kellemetlenséggel jár, és az esztétikai javulás mellett komoly fogágybetegségeket előzhetsz meg, ha fél-egy évente beiktatod a rutinodba.

Fogszabályozás: nem hiúsági kérdés! 

Sokan azért nem vágnak bele felnőtt korban a fogszabályozásba, mert úgy gondolják: elfogadtam magam így, nincs szükségem tökéletes fogsorra az önbizalomhoz. Egy részével egyetértünk ennek a hozzáállásnak – nem kell követnünk a Hollywood diktálta egyenmosoly divatját, hiszen mindenki fogsora egyedi, ne ezen múljon a külsőnk szeretete. Az összetorlódott fogsor azonban komoly egészségi problémák okozója lehet: könnyebben képződik rajta fogkő, nagyobb eséllyel szuvasodik. A „kusza” fogsorral ráadásul gyakran járnak együtt harapási rendellenességek is, amelyek fejfájáshoz, nyakfájáshoz, ízületi bántalmakhoz, fájdalmas rágáshoz vezethetnek. Bár a fogszabályozás komoly befektetés, megéri belevágni – hiszen egészségünk hosszú távú fennmaradását szolgálja.