8 tutibiztos tipp őszi túrázáshoz

Ebben az időszakban gyönyörű arcát mutatja a természet, és érdemes minél több időt a szabadban tölteni, hogy kellőképpen ki tudd élvezni. Vegyél ki egy-két szabadnapot vagy szánj egy hosszú hétvégét a természetjárásra, tökéletes feltöltődés lesz! És hogy felkészülten érkezz a túrára, adunk pár tippet!

Időjárásbiztos utazás

Kezeld rugalmasan a kiruccanás időpontját, ugyanis egy egész napos esőzés teljesen el tudja rontani a túrát. Jelölj ki akár 2-3 hétvégét is, ami alkalmas lehet a miniszabira, és az időjárás függvényében dönts, hogy mikor mész. Biztosan ki fogsz tudni fogni pár napsütéses napot, ami tökéletes lesz őszi túrázáshoz.

Tervezd meg előre az útvonaladat!

Annyi hasznos túratervező weboldal és alkalmazás van, böngészd őket jó előre, hogy megtaláld a számodra ideális túraútvonalakat! A legtöbb helyen a túra nehézségét is feltüntetik, vedd ezt is figyelembe, és tanulmányozd a térképeket. Hasznos, ha több alternatívát is választasz és elmented őket már előre, így a túra napján könnyedén kiválaszthatod azt, amelyikhez leginkább kedved van.

Foglalj szállást!

Persze sok szuper egynapos kiránduláslehetőség is rendelkezésedre áll, de szerintünk az a legjobb megoldás, ha legalább egy éjszakára meg tudsz szállni a túraútvonal közelében. Arról nem is beszélve, mekkora élmény eltölteni egy éjszakát a hegyekben, erdő és friss levegő közelében! Ez is sokat hozzáad majd az élményhez, és a másnap reggelt egy frissítő sétával indíthatod a természetben.

Gondolj a megfelelő túrafelszerelésre!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy elengedhetetlen a megfelelő ruházat és felszerelés a biztonságos túrázáshoz. Ezek közül is a legfontosabb a lábbeli, egy időjárásnak megfelelő, minőségi túrabakancs. Ha hidegebb időben szeretnél kirándulni, akkor szükséged lesz egy meleg és kényelmes kabátra is. Biztosan találsz megfelelőt a női télikabát kínálatban. Szerezz be egy picire összehajtogatható esőkabátot is, polárpulóvert, valamint kényelmes túranadrágot!

Az elengedhetetlen kiegészítők

A legfontosabb túrakiegészítő természetesen a hátizsák, aminél annyi a fontos, hogy megfelelő méretű legyen. Egyáltalán nem biztos, hogy a legnagyobb túrahátizsákra lesz szükséged. Csak gondold át, mi mindent kell magaddal vinned a kirándulásra, és akkora hátizsákot válassz, amiben a legfontosabb dolgok elférnek. Egész nap a hátadon lesz, ezt is vedd számításba! Szerezz be továbbá egy megfelelő méretű kulacsot is, valamint ne feledd a napszemüveget!

Készülj beltéri programokra is!

Az őszi időjárás legjobb igyekezeted ellenére is megtréfálhat, éppen ezért jó, ha van B-terved a kirándulós hétvégére. Szerencsére számtalan program közül választhatsz zárt térben is: nézd meg például milyen fürdők, múzeumok, kastélyok, egyéb érdekes helyek találhatók abban a térségben, ahova a kiruccanást tervezed! Ilyenkor jól jön majd egy kényelmes cipő is, nézz közül például a Fashion Days cipő kínálatában!

„És akkor még nem ettünk…”

Nem elhanyagolható túrázásnál a megfelelő tápanyag-bevitel sem, és elképzelhető, hogy olyan az útvonalad, ahol nem tudsz majd útközben ebédelni vagy bevásárolni. Készíts pár finom szendvicset, de a legjobb, ha viszel gyümölcsöt is, valamint csokit vagy müzliszeletet az energia pótlására! Ne feledd a kávét vagy a teát, amit melegen tartó termoszban tudsz magaddal vinni.

Kozmetikumok

Ez az a dolog, amiről sokan megfeledkeznek, pedig nagyon fontos lehet kiránduláson. Nem arra gondolunk persze, hogy pakold be a teljes pipereszekrényt, de néhány apróságra szükséged lehet. Azt talán már mondanunk sem kell, hogy legyen nálad kézfertőtlenítő, de jól fog jönni a nedves törlőkendő is. Legyen a táskádban sebtapasz is, és ne feledkezz meg a napvédelemről sem! Ez ősszel sem elhanyagolható. És ha igazán felkészült túrázó vagy, akkor biztosan van kullancs-eltávolító készleted is, vidd magaddal!

Ha a fenti lista minden elemét kipipáltad, akkor bizonyára felkészülten vágsz majd neki az őszi kirándulásoknak. Jó túrázást kívánunk!