3 tipp, hogy többé ne szigeteld el magad másoktól!

Az életem nagy részében nem volt gond a társasági életemmel. Nem mondom, hogy minden este bulizni jártam, de mindig voltak barátaim, akikkel élveztem a sok együtt töltött programot. Soha nem éreztem magam egyedül, biztosra vettem a pozitív társasági életet.

Sajnos elérkezett azonban egy olyan fordulat, amikor elvesztettem két nagyon jó barátomat az életemben, és ez az egész felért egy hatalmas csapással. Úgy gondoltam, hogy nem vagyok kedves, és méltatlan vagyok arra,hogy barátaim legyenek. Ezért elkezdtem elkerülni a társasági életet. Egyedül ebédeltem, nem kerestem a társasági lehetőségeket, de mindig meglepődtem, amikor meghívtak valahova.

Ebben a cikkben azt szeretném bemutatni, hogy hogyan tudod megállítani a más emberektől való elszigetelődést.

Az elszigeteltség egy ördögi ciklus: elszigeteljük magunkat, mert nem akarunk megsérülni másoktól, akik nem találnak bennünket kedvesnek, de valójában akkor is bántjuk saját magunkat, ha magányosan éldegélünk.

Az emberek kizárása az életünkből nem csak mentális döntés. Cselekvéseink, testbeszédünk és hangunk is tükrözi a másokkal szembeni viselkedésünket. Hamarosan rájövünk, hogy egyedül rosszabb, mint társaságban még akkor is,ha fennáll a veszélye annak, hogy megbántanak, vagy a kapcsolat megszakad.

Persze könnyebb mondani, mint megtenni – ha már elszigetelted magad ebből a helyzetből való kijutás nehezebb.

1. Határozd meg az elszigetelődés gyökerét és azt, hogy miért tekinted magad méltatlannak arra, hogy egy társaság része legyél?

Elvesztettél egy barátot vagy olyan traumatikus élményt szenvedtél el, amelyből kiderült, hogy csak bánat és fájdalom lesz abból, ha közel kerülsz az emberekhez? Próbálod mondani magadnak, hogy kedves vagy, de úgy érzed, hogy csak idegesíted és felbosszantod a másik személyt?

Amikor én másokat távolítottam el az életemből, az azért volt, mert állandóan azt mondogattam magamnak, hogy senki sem szeret. Meg voltam győződve arról, hogy bárki, akivel megpróbáltam beszélgetni el fog hagyni, mert valójában senki nem beszélget velem szívesen. Őszintén…nevetséges voltam.

Hosszú időbe telt, de végül megszereztem ezeket a negatív gondolatmeneteket és kitakarítottam őket az elmémből. Ez nem olyan változás, amely egyik napról a másikra megtörténhet, de ha tudatossá válsz a gondolataid terén is, akkor te is a gyógyulás útjára léphetsz.

2. Próbálj meg ismét barátkozni egy régi ismerősöddel vagy valakivel, akivel még nem beszéltél azelőtt, hogy elkezdted volna elzárni magad másoktól.

Miután azonosítottad és lezártad az elszigetelés okait, újra képes leszel kapcsolatokat kiépíteni.

Természetesen ez kezdetben nehéz lehet, hiszen úgy tekintünk az új emberekkel való találkozásra mint egy rettentő, stresszes tevékenységre.

Ennek ellenére érdemes megtenned. Régi munkatársaid, szomszédaid , vagy akár főiskolai barátaidat is felkeresheted. Még akkor is, ha a digitális világban tudod csak őket felkeresni, nagyszerű első lépés lehet, hogy újra kapcsolatokat építs, egy biztonságos, stressz mentes környezetben.

3. Beszélj egy megbízható emberrel az elszigeteltségedről!

Ez egy rendkívül nehéz folyamat, hiszen az emberek még mindig nem szeretnek beszélni a problémáikról. Ez jómagam is észreveszem a coachingok, tanácsadások során, de ezeket rövid időn belül megoldjuk.

Ha őszinte vagy a problémáiddal kapcsolatban, akkor az a legbiztosabb módja, hogy megold őket.

Találj valakit, akiben megbízol és közel érzed magadhoz, és mond el neki, hogy érzed magad. Ilyenkor egy teljesen külső szemlélőtől kapsz egy visszajelzést,amely sokkal nagyobb pozitív hatást és gyógyulást vált ki belőled.

Még egyszer leszögezném, hogy nem könnyű új emberekkel kapcsolatot kialakítani, egy depressziós és antiszociális viselkedés után. Időre, könnyekre és sok önismeretre van szükség. A folyamat fárasztónak tűnhet, de nincs semmilyen rövidebb út, különösen mentális betegségek gyógyítása esetén.

Emeled fel a fejed, bízz magadban és a pozitív kapcsolataidban és ne feledd: csodálatos ember vagy és megérdemled a szeretetet.

Life Advisor

További írásaimat a pozitivitás és motiváció forrásáról, inspirációval és működő tanácsokkal lifeadvisor.blog.hu weboldalon olvashatod. Csatlakozz Facebook oldalunkhoz is!

Annak érdekében, hogy ne maradj le semmiről, hogy láthasd a legújabb posztjainkat, idézeteinket, videóinkat…